Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
jsem asi nemocna. Už 3.den bliju, dnes horečka, únava a malátnost. Ta horečka přišla úplně z hodiny na hodinu. Možná je to covid, tam mi horečka vždy stoupla z ničeho nic. Hlava mi tresti. K doktorovi půjdu, jen já momentálně čerpám dovolenou. Omlouvám se za dotaz, ale když mi doktor vypíše neschopenku, bude hodně troufalé si tu dovolenou zrušit a tím pádem vyčerpat jindy? Protože dovolená slouží na užití si a ne na lezení s cholerou v posteli. Omlouvám se, pokud někoho můj dotaz pobouril. Manžel řekl, že u něj v práci mi tohle neodpustili.
To není troufalé, to je naprosto normální. Dovolená se nemocenskou přeruší a dočerpáš jindy.
Ve slušných firmách je to normální, už jsem taky rušila, shodou okolností při covidu. Příznaky, co popisuješ u tebe, jsme tedy měla spíš při střevní viroze…
Manžela bych se zeptala, zda mu přijde v pořádku ve firmě s takovvým „morálním“ kreditem a způsoby.
@Bellino píše: Více
Ne. Jsi nemocná, tak buď na nemocenské a ne na dovolené. Jinak ty nemusíš nic rušit, zaměstnavatel ji bude muset zrušit sám ![]()
Takže i když manžel děla ve firmě v jaké děla, neměli by co odpouštět, prostě by dovolenu museli zrušit.
Já jsem si nemocenskou prodloužila, právě kvůli tomu abych nepřišla o dovolenu a měli ji na jindy.
Po nemocenské bych šla do práce, byla tam 2 dny a šla na dovolenu. Takže jsem si nemocenskou prodloužila, dovolenu mi zaměstnavatel zrušil a vyčerpala jsem ji později
Hele pokud jsi nemocná, je normální jít k lékaři a nechat si vypsat neschopenku. Tím se automaticky zruší zbytek dovolené. Já teda také lehla na dovolené a neschopenkou to neřešila. Já mám ale spíš problém celou dovolenou za ten rok vyčerpat, takže mě to netrápí.
Jak neodpustili, být nemocná se neodpouští? Ano, někdo si čerpá dovolenou i v nemoci, protože je to finančně výhodnější, ale rozhodně to není žádná povinnost, pro nemocné je určena neschopenka. Brzké uzdravení přeji!
@ugluk píše: Více
Přesně tak. Kdo chce, má normálně dovolenou, kdo ji chce fakt na relax, vezme si nemocenskou. Nic složitého přece ![]()
@ugluk píše: Více
Děkuji. Tak si dám neschopenku a zbytek dovolené vyberu, až se budu zdravá. Trávení dovolené si predstavuju jinak. Nehledě na to, že se může nemoc komplikovat (stalo se mi nejednou, jak z banality byla měsíční záležitost), pak by v tom byly zmatky.