Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, potřebovala bych poradit jestli někdo nemáte zkušenost s výhřezem ploténky. Od prosince 2023 jsem měla náhlé problémy (bolela mě noha, jako bych si natáhla sval) nejdříve stehno a kyčel, poté se bolest přemístila do lýtka a nakonec až ke kotníku, po nějaké době jsem začla registrovat, že to jde nejspíš z bederní páteře, několikrát jsem byla jak u PL, tak v nemocnici a vždy mi bylo řečeno, že to nic není. Před měsícem jsem ale přes bolest už nebyla schopna ani fungovat… nejsem schopna dlouho stát, nejsem schopná delší chůze ani sezení. Bolest vystřelovala i do kostrče a nakonec jsem skončila v nemocnici, kde mi zjistili po CT výhřez L5 8mm. Podle některých je to dost velký výhřez a podle jiných ne dost velký aby byla nutná operace. Byla jsem v nemocnici 9 dní, na infuzich, teď jsem měsíc doma, začínám rehabilitace Elektro, cvičení a nahřívání (teplolečba) ale po prvních dvou návštěvách mi přijde, že se to trochu zhoršilo. Mám hodně ochlablé svalstvo a k moji radosti k tomu ještě dost velkou obezitu, kterou se samozřejmě snažím řešit ale jde o běh na dlouhou trať. Do toho mi posledni tři dny střílí bolest v zadní straně stehna u druhé nohy a nevim zda je to nataženy sval, namožené ze cvičení, nebo jestli se přidal výhřez ještě i na druhé straně. Začínám ztrácet naději, že je možné se z toho dostat bez operace… mate někdo prosím nějaké rady nebo zkušenosti?
Moc děkuju za případné odpovědi.
No tak ta obezita je tedy problém číslo jedna. A to jsi to napsala azz nakonec. Přitom to může být v úspěšné léčbě alfa a omega všeho. Já mám výhřez 6mm po úrazu před x lety. Po x letech zapouzdřeno bez problémů. Moje mamka má 8mm. Je jí 65 let. Je štíhlá. Má problém tedy s nohou, vystřeluje jí to. Ale na operaci nešla. Doktor ji sám řekl, že je to 50/50 že se to dobře povede.. má to deset let. Chodí na RHC jezdí do lázní. Snaží se hýbat. Občas musí vzít silnější lék.
Pokud jsi obézní, tak si přestaň dělat iluze, že operace to dobře vyřeší. Zrovna u těch plotének znám x lidí, co na operaci šli a sami dnes říkají, že to možná unáhlili. Já mám 6mm, ale měla jsem prasklinu na obratli. Ta rekonvalescence byla dlouhá. Odnosila jsem dvě děti. Nejsem ale tlustá. V těhotenství jsem nepřibrala krom váhy dětí a placenty a vody nic. A paradoxně kolotoč kolem děti, když byly malé mi pomohl kr zpevnění těla nejvíc a to je hodně důležité, u mě bylo důležité mít pevné břišní svaly.
Záda mě teď chytnou tak jednou za 3 roky. Stačí opichy a chiropraktik. A musím dodržovat jedno. Nesmím na jaře a na podzim nastydnout. Ve zrádném počasí, když už je jako teplo a já se svléknu třeba při práci na zahradě. Musím mít krytá záda..
Pokud chceš těm zádům pomocí, tak prostě zhubni a to rychle. S obezitou se dá blbě dělat předepsané rehabilitační cviky a zpevňovat tělo. Operaci bych se snažila ještě odsunout.. úbytek na váze té páteři uleví z principu.
Je to velmi nepopulární, což chápu, ale je to tak.
@alisekR Ano to je to na co se teď primárně zaměřuji samozřejmě, nedělám si žádné iluze, jsem zdravotník, vim přesně, že tohle je ten největší problem a řeším ho. Každopádně jsem rada za nazor ohledně operace… v žádném případě nechci operaci dopustit. Díky!🙏🏻 😊
@Ma455 píše: Více
Ty operace jsou podle mě riziko. Moje mamka je RHC sestra, už tedy teď v důchodu, ale našemu sousedovi říkala, ať operaci zváží. Byl do toho hrrr. Našel si protekci v Praze, prej kapacitu. Kapacita si to nechala do kapsy zaplatit.. tvrdil mu, že to bude v pořádku, že to je vyřeší jeho problém.. nevyřešilo.. akorát musel za čas soused na operaci palce na noze, protože si ho zničil ulevováním si při chůzi. Je x případů, kdy to fakt pomůže. Ale já u tohodle zastávám názor, že na operaci je vždy čas. A fakt záleží jak dlouho ty problémy jsou a od čeho začaly.
@alisekR
Souhlasim… v mém okolí se lidi dělí na dvě skupiny… ty co jsou si jisti ze bych měla jít na operaci a ti co tvrdí, že to je špatný napad. Já se přikláním k názoru, že je to špatný napad… páteř teď drží dost velkou váhu a je potřeba ji posílit a váhu “sundat” a ne oslabit páteř ještě operací, takový je můj pohled. Samozřejmě víc hlav víc ví. Problémy mám už od prosince jak jsem původně psala, začlo to z ničeho nic… prostě jsem se jeden den probudila s pocitem, že jsem asi měla křeč v noze během noci jelikož mě boli noha a pak ta bolest putovala a najednou je z toho vyhřez. Připisovala jsem to špatné matraci… jenže k tomu Xkrat prochlazeni, špatné držení těla, v te době sedavé zaměstnání a všechno to vzalo za své.
Taky mam vyhrez plotynky 8cm, zrovna ted me prava noha brni, protoze jsem par dni necvicila, ale dnes to rozcvicim. Drzim to bezne na uzde cvikama od fyzioterapeutky a hlidam si vahu, bohuzel mi nejde dolu ale drzim si aspon BMI 24. Taky chodim plavat a jezdim na rotopedu, prochazky, cokoli na zpevneni tela, co citim, ze mi pomaha. Na operaci bych se nehnala, na to je cas vzdy a je to riziko 50/50, nejdriv na to zkus jit jinak.
@Ma455 mamka to má z toho, že jsme spolu u mě na zahradě budovaly skalku před těmi deseti lety. Ona zvedla těžký kámen.
U mě to bylo tím, že mě na lyžích v odpočinkové zóně sestřelil snowboardista. Podrazil mi nohy zezadu a já mu spadla na hranu prkna.
@Ma455 píše: Více
Pokud nemas ochrnutou nohu a navic ses obezni, stejne te operovat chtit nebudou.
Hodnotit vyhrez podle poctu mm nema smysl, kazdy ma jinak siroky pateni kanal.
Měla jsem dva vyhrezy po sobě na stejné plotynce a mám je operované. Jenže operace byla endoskopie a ambulantně. Odešla jsem po svých. Mám nadváhu a i ta byla problém.
https://www.europainclinics.cz/
Tady mi pomohli. Úžasný přístup a funguju. Teď mám tři roky od druhé operace a super, ale je to doživotním cvičení a hlídání se. Doporučuju nutriční terapeutku kvůli váze a rhb cvičení.
S obezitou na operaci patere jen pokud by to ochrnovaly mohy, nebo ses nemohla vymocit. Prakticky jiste totiz operace selze a potize se vrati.
Zhubni (tzn nech si s tim pomoci od lekaru) a zkus McKenzie.
Mám výhřez 11mm. Po půl roce, kdy jsem trpěla, mám klid. Rehabilitace, hodně pohybu, respektování těla a cvičení. Bohužel univerzální recept není….