Nemocenská před mateřskou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
nemocenská před mateřskou
Ahoj holky, asi bych to tady někde našla ale momentálne to celkkem spěchá pro můj klid. Jsem zaměstnaná na neurčito ve 20 TT. Chtěla jsem chodit do práce co nejdéle to půjde ale delší dobu mám v práci trochu problémy v kolektivu. Nebudu tady popisovat nebo si nějak stěžovat, jen mám každý den kvůli tomu stres a brečím když se tam něco semele, jako třeba dnes:-(člověk potřebuje každou korunu a pak se najednou nějaké ztratí:-( ale sami asi těžko. Chtěla bych kvůli svému klidu nakonec skončit co nejdříve a jít marodit než nastoupím na svou mateřskou. Jen nevím jak vysoká zhruba bývá? Přišla bych o hodně peněz nebo by to bylo v mém stavu nakonec to nejlepší co bych mohla udělat? Moc díky za rady..... ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahojky, nemocenská nesnižuje průměru pro výpočet mateřské. Počítá se z platu před nástupem na nemocenskou.
Jinak první 3 dny nedostaneš nic, pak ti 7 prac. dní platí zaměstnavatel a pak ČSSZ. A myslím 60% z platu, ale nerada bych se pletla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já byla doma na nemocenské před mateřskou a s penězma to byla dost bída. Ale stálo mi to za ten klid. Jinak jsem brala učitelskej plat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Markit.Hl píše:
Ahojky, nemocenská nesnižuje průměru pro výpočet mateřské. Počítá se z platu před nástupem na nemocenskou.Jinak první 3 dny nedostaneš nic, pak ti 7 prac. dní platí zaměstnavatel a pak ČSSZ. A myslím 60% z platu, ale nerada bych se pletla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Luci
, já nemohla pokračovat v práci už od zjištění těhu, protože jsem poštovní doručovatelka a jak již celý národ ví, taháme kolikrát i padesátikilový vozejky. Nabídli mi přeřazení do kanclu za menší peníze samozřejmě, tak jsem poprosila gyndr.aby mi napsala riziko (zvracela jsem druhý a třetí měsíc, takže nebyl problém).
Takže radím zajít za gyndr.a klidně se jí tam rozbreč, že jsi na nerva a jestli by ti nenapsala rizikový. Věř mi, ty nervy ti za to nestojí.
Výše nemocenské je 60% z hrubé mzdy, takže já měla hrubou 17500 a nemocenskou mám teda 10500. Není to nic moc, ale myslím si osobně, lepší bějt doma v klidu i když za menší peníze, než tohle co zažíváš. Jinak 6-8týdnů před termínem tě převedou na MD, což je 70% z hrubé mzdy. (Tu hrubou mzdu pro výpočet nemocenské mi brali myslím průměr za poslední tři odpracované měsíce)
Přeju hodně štěstí a dobré rozhodnutí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží na tom,co je pro tebe přednější. Zda klid před porodem - vše se přenáší i na miminko,nebo peníze…
Na nemocenské dostaneš 60% ze svého čistého průměrného platu .Počítají se jen pracovní dny. Víkendy ne. První 3 dny neschopenky jsi doma zadarmo, prvních 14 dní neschopnosti proplácí zaměstnavatle,dále soc. správa.
Takže si to spočítej,jak by jsi na tom byla a popřemýšlej. Mně osobně stojí za to klid , peníze byly jsou a budou…
- Citovat
- Upravit
Anonymní píše:Na nemocenské dostaneš 60% ze svého čistého průměrného platu .
mě nemocenskou spočítali z hrubého platu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
prodigy222 píše:
Ahoj Luci, já nemohla pokračovat v práci už od zjištění těhu, protože jsem poštovní doručovatelka a jak již celý národ ví, taháme kolikrát i padesátikilový vozejky. Nabídli mi přeřazení do kanclu za menší peníze samozřejmě, tak jsem poprosila gyndr.aby mi napsala riziko (zvracela jsem druhý a třetí měsíc, takže nebyl problém).
Jen doplním, že pokud bys kývla na to přeřazení do kanclu, tak je speciální dávka, jmenuje se to Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a sociálka by ti doplácela ten rozdíl mezi tvou původní a novou mzdou
Zakladatelce tohle moc nepomůže, ale pro někoho v podobné situaci jako si byla ty to může být zajímavě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě ten klid stojí za to. Navíc na neschopence z důvodu rizikového těhotenství dává dr. i rozumné vycházky. Já měla ze začátku sice jen dopoledne pět hodin v kuse, ale pak mi to dr. změnila s tím, že jim to bylo nově umožněno. A měla jsem vycházky od osmi od rána do devíti do večera. Když jsem chtěla jet třeba na víkend k našim, stačilo to dopředu nahlásil dr. pro případ kontroly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a ještě pokud máš nějaký vyšší plat, tak se ta denní vyměřovací částka (denní hrubá mzda) redukuje. Nech si to spočítat od nějaké mzdovky nebo na sociálce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:Jen doplním, že pokud bys kývla na to přeřazení do kanclu, tak je speciální dávka, jmenuje se to Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a sociálka by ti doplácela ten rozdíl mezi tvou původní a novou mzdou
V mém případě to bylo tak, že základ bych měla stejný, ale jako doručovatelka jsme měli vcelku vysoké příplatky za přesčasy, a o ty bych vlastně v tom kanclu měla méně, a když jsem to počítala, tak mi ta nemocenská vycházela jen o 1500 míň, než bych měla v kanclu, takže lepší doma klid (na zvracení
), než se nervit v práci ![]()
Každopádně vyrovnávací příspěvek existuje, je dobře že jsi to sem napsala, obecně se o něm moc neví ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, měla jsem to samé co máš ty, stres, hádky, nátlak, tak jsem šla na nemocenskou jen co se zjistilo, že jsem těhu, to bylo v 6tt a navíc jsem měla třísměnný provoz, hodina autobusem do práce a hodina domů. Po uběhnutí určitého časového rozmezí se nemocenská zvyšuje, nevim kolik to bylo na začátku, ale končila jsem s 12cti tisíci, při hrubý mzdě cca 17 tísíc, záleželo jak bylo odpracováno a jak byli štědří s prémiemi, nemocenská se do mateřké nezapočítává a nijak ji neovlivňuje. Takže než abys stresovala sebe a mimi, tak bych šla na riziko. Hodně štěstí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pettulle píše:
Po uběhnutí určitého časového rozmezí se nemocenská zvyšuje, nevim kolik to bylo na začátku, ale končila jsem s 12cti tisíci, při hrubý mzdě cca 17 tísíc,
Já mám furt stejněěě!!! Já chci taky přidat nemocenskou!!!
(Jsem na ní od 5tt.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit