Z čeho se počítá nemocenská?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
nemocenská ve zk.době
Ahoj, mám dotaz ohledně práce…
Nastoupila jsem do nové práce, odpracovala měsíc a půl. Ted jsem na nemocenské jelikož jsem otěhotněla a kvůli silným nevolnostem a práci kterou dělat těhotné ženy nemůžou. Mám tedy otázku z čeho se počítá nemocenská? z hrubé mzdy která je na smlouvě což je nějaká fixní částka plus příplatky za noc a víkendy a prémie což měsíčně udělá slušnou částku.. ale ta nemocenská je jen z té fixní částky nebo z celkové výplaty??? Do práce bych se nejraději ještě vrátila, ale mám strach že jakmile nevolnosti odezní už to třeba i půjde vidět nebo jim to dojde.. a propustí mě a nebo tak i tak má první smlouvu na půl roku, což mi pak 100% neprodlouží.. Co by jste na mém místě udělaly vy?
Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Co bych dělala? Na místě zaměstnavatele bych Tě propustila ve zkušební době. Na tvém místě, bych se snažila neotěhotnět ve zkušebce nebo nevolnosti přetrpět abych nepřišla o práci. Jestli máš ale smlouvu stejně jen na půl roku, tak je to fuk. Počítá se z hrubé mzdy.
- Citovat
- Upravit
Zaměstnavatel nesmí zrušit pracovní poměr ve zkušební době během prvních čtrnácti dnů pracovní neschopnosti. Při delší nemoci je propuštění legální. Před ukončením pracovního poměru ve zkušební době ženy nechrání ani těhotenství," vysvětluje odborník na pracovní právo…
takže asi tak…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evill píše:
Co bych dělala? Na místě zaměstnavatele bych Tě propustila ve zkušební době. Na tvém místě, bych se snažila neotěhotnět ve zkušebce nebo nevolnosti přetrpět abych nepřišla o práci. Jestli máš ale smlouvu stejně jen na půl roku, tak je to fuk. Počítá se z hrubé mzdy.
a plně souhlasím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve zkušebce tě můžou propustit ihned. Btw. jak bys mohla počítat na neschopence s prémiemi, když ty jsou za to, co odpracuješ a jak dobře to odpracuješ. Vše se ti počítá pouze ze základní mzdy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já jsem teda slyšela že na nemocenské vás nikdo propustit nemůže, a zkušební doba se jakoby pozastavuje a až nemocenskou ukončí tak pak zkušební doba zase pokračuje až do těch 3 měs. A to pak v pohodě ze dne na den… No ted jsem z toho jelen
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@brulinka ne tak to není, ve zkušební době, pokud zaměstnanec nastoupí na neschopenku, tak mu zaměstnavatel může dát výpověď ihned, poté, co uplyne 21dní (to je doba, kdy to platí zaměstnavatel). Takže oprava - na zkušebce může dát výpověď ihned, pokud zaměstnanec chodí do práce a po 21dnech, co je zaměstnanec na neschopence.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ynax tak jen abych teda objasnila tu výši nemocenské z hrubé základní mzdy nebo hrubé mzdy co je na výplatě.. Nemocenskou jsem dostala z té hrubé mzdy z výplaty teda i s průměrem z příplatků za noční a víkendy + prémie…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosba o radu
Ahoj holky,
vím. kolik sem chodí maminek s mnoha zkušenostmi ze života, proto se na vás obracím s prosbou.
Již několik let pracuji jako prodavačka v cukrárně, ale na černo. Protože jsem při tom studovala VŠ, zaměstnavatel mi na férovku řekl, že dokod školu nedodělám, nechce za mě platit pojištění. Nyní jsem v 21tt, samozdřejmě zaměstnavatel to ví. Došlo ale na to, že díky velkému frmolu v práci jsem se nestačila učit na poslední zkoušky a budu muset školu příští týden přerušit aby mě nevyloučili. Protože nedostuduji, vím že nebudu mít nárok na PPM. Zaměstnavatel řekl že se mnou podepíše standartní smlouvu, ale chce abych ihned nastoupila na neschopenku až do porodu. Prosím, je možné pobírat za této situace dávky nemocenského pojištění? Když prakticky nebudu mít na smlouvu nic odpracované? Díky moc V.
- Citovat
- Upravit
Ahojky, stačí když Ti dá pracovní smlouvu s mzdovým výměrem a hned za týden můžeš marodit, to opravdu jde a bude se to počítat z toho co i jakoby dá do smlouvy nebo z průměru za těch pár dní co odpracuješ. Budeš mí takto aspoň nemocenskou do konce šestinedělí a pak rodičák.
K té nemocenské prvních 21 dnů platí On zaměstnavatel (almužna) po 22.dni OSSZ tak už Ti vyplácí celý měsíc i víkendy a nebude to tak málo. Držím palce ![]()
Jen na mateřskou by si musela ten rok opracovat, což už Ti nevýjde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit