Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S teplotou určitě ne. Ale s lehkou rýmou, když mu vyloženě neteče z nosu, do školky pošlu. To by jinak musel být pořád doma…
S teplotou ne, s kašlem ne, u rýmy záleží kdo čemu říká rýma. Ale se škrábáním v krku? Z toho škrábání taky vůbec nemusí nic být.
Nejlepsi je, jak to ty deti vykecaj. Pamatuji si, jak nam chlapecek na schodech hlasil: Ja jsem rano zvracel! nebo Ja mam teplotu a dostal jsem prasek! To se mi vzdy chtelo to otocit domu. Ja bych brala normalni kasel teplot (ne nejakej co cloveku tuhne krev) a slabou rymu
Dite patri do skolky, kdyz je mu dobre a zvladne v pohode skolkovy program. Kdyz nema cervene oci, teplotu, infekcni vyrazku, prujem apod. Bez tekouci rymy, kterou utira do rukavu a vseho okolo. Bez drasajiciho kasle.
Posílala jsem děti do školky, dokud bylo schopné zvládnout běžný program a behat po venku.
Takže ne s teplotou, ne unavené a polehavajici, ne s oteklou rudou bambulí místo nosu, ne s kašlem, který to dítě trhá na kusy.
Ano s běžnou rýmou, ano s lehkým pokašláváním.
Ráda bych posílala i dítě s rýmou sice hustou a hnusnou, ale nutností se vysmrkat tak jednou za hodinu a jinak bez dalších příznaků. Obě holky uměly smrkat dobře a samostatně, takže si učitelka ani nevšimla a do školky mohly. Kluk ale smrkal jen na přímý pokyn, když mu nikdo neřekl (což mu ve školce neřekl), rýmu nechával téct a čučel a učitelky to nesnášely, tak ten s hustou rýmou do školky nemohl ![]()
S teplotou ne. Ryma a kasel, pokud to neni uplny extrem a dite zvladne rano brzo vstat a bezny program, ano. Taky s lehcim infektem chodime do prace a dcera do skoly, nezustavame se vsim doma.
Ve školce jsem bývala často nemocná, placené tři dny paragrafu a tak můj otec chodil na noční. V noci mě hlídala ségra, která byla o pět roků starší jako já.
S pokaslavanim a lehkou rýmou dítě do školky posílám. Aktuálně mi dcera po chřipce kašle už třetí týden a dle doktorky ještě klidně další 3 týdny kaslat může… s kašlem, co trhá uši, s rýmou, co teče nonstop, červené oči, teplota atp, to už je dítě samozřejmě doma. Do školky jde ve chvíli, kdy je schopno zvládnout program a kdy není infekční.
Aktuálně mám doma dceru s vyvrtnutym kotnikem, to fakt nevím, jak budu řešit, protože to může být i několik týdnů, než bude moct normálně běhat…zlatá teplota s rýmou, která je za pár dní pryč.
Pracuju ve speciální školce pro těžce mentálně postižené. Rýmu a lehčí pokašlávání neřešíme, to by tam celou nebylo žádný dítě… A taky chápeme, že to mají rodiče často těžký. Pokud je ale dítě úplně hyn a kašle jak tuberák, tak na to samozřejmě rodiče upozorníme. Někteří sklopí uši a dítě nechají doma, někteří bohužel ani tak ne. Jednou ráno se dítě pozvracelo v šatně a otec se naštval, že jsme ho rezolutně odmítli přijmout. U nás je to ještě o to horší, že ty děti většinou nedokáží smrkat, utirají si nudle do nás i spolužáků, o nějakém dávání si ruky před pusu nemůže být ani řeč. Neřeknou včas, že jim je špatně apod. Sakra, učitelky nejsou nesmrtelný a pak to nosí domů ke svým dětem…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Nejsem ta učitelka v mateřské škole, která by dítě lifrovala domů, když jen pšíkne nebo zakašle. Spíš lituju děti, které si mi hned ráno stěžují, že je škrábe v krku, pak přes den jsou mrzuté, není jim dobře. Když to odpoledne řeknu rodičům, tak si připadám, jako bych si vymýšlela. A že pro ne je to složité. To taky chápu, když nemají hlídání. Taky jsem matka, měla jsem tři malé děti, žádné hlídání, a taky v práci neměli radost, když jsem s nimi zůstala doma. Ale co se dalo dělat. Musela tím projít každá.