Nemůžu na přesčas
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nemůžu na přesčas
Holky pomoc! Potřebuju vědět, jestli se můžu nějak bránit. Zaměstnavatel mě nutí jít v sobotu na přesčas na odpolední, jenže mě se to vůbec, ale vůbec nehodí. Chodím na soboty skoro pokaždé, ale teď se mi to prostě vážně nehodí. O víkendu mi přijde známý dělat koupelnu a zas tak dokonalý známý, abych ho nechala v bytě samotného, to není. Ano, mám přítele, ale přítel je na neschopence a zatím bydlíme jinde, než koupený byt předěláme. V práci ale nechtějí slyšet a že prý musím přijít. Co mám dělat? Oni jsou schopný mi dát „áčko“ když nepřijdu.
Už mě to vážně štve, dělají tam z nás akorát otroky bez nároku na soukromý život.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Mishelina No bránit se můžeš, ale chce to právníka…
§ 93
(1) Práci přesčas je možné konat jen výjimečně.
(2) Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
(3) Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad rozsah uvedený v odstavci 2 pouze na základě dohody se zaměstnancem.
(4) Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Jen kolektivní smlouva může vymezit toto období nejvýše na 52 týdnů po sobě jdoucích.
(5) Do počtu hodin nejvýše přípustné práce přesčas ve vyrovnávacím období podle odstavce 4 se nezahrnuje práce přesčas, za kterou bylo zaměstnanci poskytnuto náhradní volno.
Tedy pokud pracujete přesčas každou nebo skoro každou sobotu, tak je to porušování zákoníku práce z jeho strany. Případně ještě spočítej, kolik si jich měla, zda náhodou už nejsi nad těmi 150 hodinami, ale to asi ještě ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Četla jsem už o šestnáctihodinových směnách 5 dní v týdnu. Jak je tohle zaměstnavatelem zdůvodnitelné, aby neporušil Zákoník práce?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ošklivka Podle mě nijak, ale pokud se nikdo nebrání, tak nic zdůvodňovat nemusí a do dochází to nějak zašmoulá… případně pak dá náhradní volno a pak se takové směny jako přesčas neberou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit