Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, mám babičku 66 let. Má rakovinu vaječníků. Babička nám o nemoci nechce nic říct, takže vůbec nic nevíme, jediné co máme jsou zprávy z nemocnice, které nám dal děda, ale vůbec se v nich nevyznáme
babička nemoc zlehčuje a asi si nechce připustit, že není v pořádku. Proto prosím jakéhokoliv onkologa tady, aby mi poradil nebo „přeložil“ zprávy do našeho jazyka a co z nich vyplývá, jak je nemoc vážná a jaká je šance na přežití. Děkuji za jakoukoliv reakci. Zprávu zašlu do soukromé zprávy. Děkuji moc
@Maden Taky mě to už napadlo, ale myslím si, že je lepší se psychicky připravit na to, jak dlouho s námi ještě bude. My ani nevíme, jestli má šanci přežít nebo ne. Alespoň to vědět ![]()
@anonymka227 píše:
@Maden Taky mě to už napadlo, ale myslím si, že je lepší se psychicky připravit na to, jak dlouho s námi ještě bude. My ani nevíme, jestli má šanci přežít nebo ne. Alespoň to vědět
Ja te chápu a držím pěsti. Poradit nemůžu
Rakovina vaječníků je velice závažná diagnoza…ale nejsem onkolog…jen co jsem slyšela z různých pořadů v TV, tak tam se uvádí, že šance jsou velice malé.
@vodolejka jenže závažná je proto, že se na ní přijde poměrně pozdě, protože v počátečních stádiích rakovina nebolí…takže spíš záleží na tom, o jak velký novotvar se jedná, jestli metastazoval apod…
Já myslím, že babička to vzala za nejlepší možný konec, jaký mohla - optimisticky, snaží se nehroutit a nepřipouštět si. Tak jí v tom pomožte, dopřejte jí život, jako by byla zdravá. Lítostí jí nepomůžete, naopak. Jinak pokud si o tomto onemocnění najdeš pár informací, tu prognózu zhruba zjistíš. Upřímně a na rovinu - není dobrá.
@Malaga píše:
@vodolejka jenže závažná je proto, že se na ní přijde poměrně pozdě, protože v počátečních stádiích rakovina nebolí…takže spíš záleží na tom, o jak velký novotvar se jedná, jestli metastazoval apod…
@anonymka227 Ahoj, nejsem onkolog, ale internista. Karcinom vaječníků opravdu nemá dobrou prognózu, ale samozřejmě záleží na stádiu, ve kterém se to zjistilo. V časných stádiích je možnost vyléčení. Základem léčby je operace, potom chemoterapie. Předpokládám, že je babička po operaci? Klidně mi napiš zprávu.