Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
kroutilka píše:
ahoj všem… já jsem si myslela, jak máme šikovnou holčičku, že pase už v 2,5 měsících, ale ejhle, hlavinku zvedá záklonem, prý.. já to moc nepoznám, jediné vodítko (vyčtené díky odkazu od jedné maminky na emiminu) je pro mě „rýha“ na krčku zezadu. Když tam není, pase prý poctivě. Jenže ona se to prostě takhle naučila (hlavičku taky držela děsně brzy, což je prý taky špatně) a jinak to dělat nebude, jen občas, když jí držím ručičky zezadu a loktem tlačím na prdelku. Takže se chystáme na rehabilitaci. Objednací lhůty jsou opravdu dlouhé, je fakt dobré se objednat co nejdřív. Nejhorší je, že se začíná pokoušet o přetáčení na bříško a ještě jí to nejde a děsně vzteky řve. Když je na bříšku, místo toho, aby se soustředila na pasení, natahuje se tlapičkama dopředu a začíná si krčit kolínka - ona se snad pokouší lézt?!! A taky jí to nejde a taky řveUpřímně se nemůžu dočkat 7.11., kdy máme konečně termín u fyzioterapeutky a snad nám pomůže
Když už máme za sebou nekojení, prdy atd. zase novinka, z toho nevyjdem… Teď dotaz - dětská řekla, že mám malou dávat na bříško zásadně nahatou, jenže to jde jen při přebalování a taky ne nadlouho, teď když už je kosa… přeci jen máme doma nějakých 22 stupňů. A taky mám jen dvě pratelné podložky a mám je neustále počůrané
No a ona jakmile je na bříšku, spustí akci, nedokáže být v klidu, nechápu, jak tam některý miminka můžou spát (to mi spí jen u mě na hrudníku). Je to možná blbý dotaz, ale můžu jí nějak přihoršit, když jí na to bříško budu dávat oblečenou plus plínka?Omlouvám se za román, nějak neumím být stručná…
22 stupňů není málo. Navíc se miminko takto i otužuje. Stačí dávat pást několikrát deně (třeba 3×) jen na pár minutek. Dobrá náhrada místo podložky je tera plena nebo klasická látková plena, nebo třeba ručník, pod ním silnější igelit a deka.
Doporučuje se dávat mimčo na bříško nahé proto, že má ve správné poloze pánev a neláme se v kříži. Oblečení a plínka dělají bouli na stydké sponě. Já jsem ale dávala malou lehce a volně oděnou a plínku hubenou (Pampers). Šla na bříško vždy po přebalení. Ale někdy i nahá.
Malá nám taky začala pást dost brzy, taky měla vzadu rýhu, ale samo se to srovnalo.
Někdy si říkám, jestli to my, dnešní mámy, moc neřešíme. Naše mámy a babičky tohle nezkoumaly. Vsadím se, že jsme taky měly rýhy a bůh ví, co. Vyrostly jsme, normálně chodíme, normáně sedíme
Pokud má někdo špatná záda, tak je to životním stylem (práce u PC, ale i práce ve fabrice atd…)