"Nepase koníky"

35
1.11.11 19:53

"Nepase koníky"

Ahoj maminky, mám 4. měsíční dceru a bude to tak týden co přestala pást koníky. Položím jí na bříško ona roztáhne ručičky položí se na hrudník, hlavu zaboří a zvedne ji jen když se potřebuje nadechnout :cry: Na to že má 4. měsíce hlavičku moc zvedat nechce a já teď nevím jak ji k tomu cvičení vlastně donutit :-( Máme taky problém s otáčením hlavičky na pravou stranu, pořád otáčí jen doleva. Máte s tímto některá nějaké zkušenosti? A jaké následky můžou nastat když se nám nepovede naučit jí otáčet hlavičku i doleva? Předem děkuji za rady :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
1.11.11 20:00

Preference jedné strany by se v tomto věku už měla řešit, nejspíš cvičením.
Když píšeš, že přestala pást koníky, tak předtím hlavičku zvedala?
Starší syn byl lenoch, v 5m jsme byli odesláni do Vojtova centra na rehabky, u něj teda téměř žádné pasení bylo způsobené i rotací pánve, cvičili jsme necelý měsíc a bylo „opraveno“ :wink: Jde to fakt hrozně rychle, sice děti při cvičení křičí, ale je to vždycky jen pár minut a výsledky jsou k nezaplacení.
Ale stejně se pak na bříško otočil až v 7m, to jsme museli z rehabek utýct, už chtěla paní v 6m nasazovat cviky kvůli tomu otočení - zvládnul to později v pohodě sám.

(druhý dítě je úplně jiný, pase jak o život, ještě se u toho řehtá, od 4m se točí na břicho - je to velmi individuální. takže neboj, až bude za rok za dva běhat jak čert, tak se tomuhle jen usměješ 8-) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kofola3
1.11.11 20:01

Ahoj

Prvně bych asi konzultovala stav s pediatrem.

My jsme kvůli predilekci hlavičky (otočená pouze na pravou stranu) začali cvičit vojtovku.
Postupně rehabka přidala další cviky.
Jednostranně zatěžovat svaly neni dobré.
Mohla by vzniknout asymetrie.

• Citovat
  • Upravit
737
1.11.11 20:04

S pasením ti nijak neporadím. My s tím problém nemáme, takže jsem se o to ani nazabývala, ale s tím otáčením hlavičky nám pomohlo dát postýlku k oknu tak, aby to okno bylo na té levé straně, na kterou se nechce otočit a tak to dělat se vším.. při hraní..mluvit na ni z leva, aby bylo světlo na levé straně, aby ji ta levá strana nějak zaujala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kofola3
1.11.11 20:05
Jiiriinka1 píše:
S pasením ti nijak neporadím. My s tím problém nemáme, takže jsem se o to ani nazabývala, ale s tím otáčením hlavičky nám pomohlo dát postýlku k oknu tak, aby to okno bylo na té levé straně, na kterou se nechce otočit a tak to dělat se vším.. při hraní..mluvit na ni z leva, aby bylo světlo na levé straně, aby ji ta levá strana nějak zaujala.

Jo, to jsem zapomněla. Motivovat na tu druhou stranu.
Nám to bohužel nezabralo. Bylo jí to uplně putna, že čučí do zdi nebo já s hračkama jsem na opačné straně.

• Citovat
  • Upravit
737
1.11.11 20:07

Na naší to zabralo. Je zvědavá až to hezký neni :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
1.11.11 20:14

To otáčení na jednu stranu je predilekce, měli jsme to taky a vyřešila to rehabilitace, ale začali jsme teda už ve dvou měsících.
Následky určitě být můžou, fyzioterapeutka mi říkala, že by moh mít vadný držení těla až skoliozu, protože s tou otočenou hlavičkou bývá i lehce vybočená páteř.
Takže to nepodcenovat a nechat se poslat na rehabku. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
1.11.11 20:25

No tak nám pediatrička akorát říkala že pokud tu hlavičku nezačne otáčet i na tu druhou stranu tak že půjde na operaci svalu že se jí může zkrátit, o nějakých rehabilitacích nebyla ani řeč :-( Všechno jí dávám na tu druhou stranu ale nějak jí to nazajímá, hlavně že si leží na té svojí oblíbené. Jinak koníky pásla v pohodě před tím a teď nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
1.11.11 20:30

To mi přijde jako hodně divné řešení, operovat, vždyť v tomto věku jsou ty svaly velmi přizpůsobivé a tvárné, stačí párkrát denně zacvičit.
V tom případě bych si vyžádala doporučení na rehabky či neurologii a její plán bych tam též zmínila, mě to nepřijde úplně normální přístup :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
1.11.11 20:33

No ono je fakt že je už ta pediatrička hodně stará a její názory taky někdy nechápu. Ale za pár dní jdeme na kontrolu tak se teda zmíním, nechci mít kvůli ní mrzáka :-( A pokud žádné doporučení nenapíše asi změním doktora. Protože malá nejeví teda vůbec zájem o tu pravou stranu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
1.11.11 20:38

Ono u malého miminka se většinou řeší preference jedné strany tím, že se ta strana, na kterou otáčí hlavu, trochu podloží, třeba ramínko se podloží složenou plínkou, tak jsem to dělala u prvního syna, ale to má význam jen u miminka, které ještě sotva otáčí hlavu a nějak extra se nevrtí, ono pro něj je pak namáhavé tu hlavu otočit jakoby do kopečka.

Kdyby ti nechtěla dát doporučení, tak nečekej a objednej se sama i bez něj. Čím dřív, tím líp a často jsou čekačky několik týdnů, než mají volno a v té době už případně můžeš mít doporučení od nové dr.
Držím palce, ať to dobře dopadne (a teda nemůžu si pomoct, ale podle mě to dr opravdu dost podcenila…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
458
1.11.11 20:42

holky, já mám chlapečka dva a půl měsíce a koníky nepase, na břiše je nespokojený, když ho tak položím, okamžitě najde ručičku, začne si ji cumlat a je hotovo. A buď usne, nebo začne řvát. Doktorka říkala, že s ním musím trénovat, ale neporadila mi jak. Je mu putna, že mu kolem hlavy chrastím, šustím, mávám…prostě ji nezvedne. Tak nevím, co s tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3932
1.11.11 20:53
tinaa píše:
holky, já mám chlapečka dva a půl měsíce a koníky nepase, na břiše je nespokojený, když ho tak položím, okamžitě najde ručičku, začne si ji cumlat a je hotovo. A buď usne, nebo začne řvát. Doktorka říkala, že s ním musím trénovat, ale neporadila mi jak. Je mu putna, že mu kolem hlavy chrastím, šustím, mávám…prostě ji nezvedne. Tak nevím, co s tím.

my měli stejný problém, nakonec začel pást sám až ve 4 měsících, do té doby se na bříšku vztekal. I přes jeho vztekání sem ho na bříško zkoušela dávat, byly to dva měsíce marných pokusů, od pediatra sme dostali doporučení na neuro a ten samý týden znenadání pásl sám :palec: Myslím si, že každé miminko má svůj čas kdy s tím či oním začne, pokud nejsou nějaké extrémní prodlevy, tak to přijde samo :-)Takže hodně trpělivosti :wink:
ještě poradím miminko dávat na gymnastický míč, na něm to jde snáz a něco nového je motivuje tu hlavičku zvednout :kytka:

Příspěvek upraven 01.11.11 v 20:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
1.11.11 20:55
tinaa píše:

Jo přesně tak, taky pase a když neleží jen tak na hrudníku tak leží hlavou na ručičce a cucá si ji. Trénovat by jsme měly asi tím že to budem zkoušet pořád dokola a dokola :-(

Gladys: Podkládali jsme a tak různě, ale vždycky se začala vztekat a vykroutila se ze všeho :think: No uvidím co mi teda na to řekne na té kontrole když jí požádám jinak určitě nějaké centrum kde tyto rehabilitace dělají vyhledám. Kdo ví jestli ta naše doktorka vůbec tuhle metodu zná když je jednou nohou v hrobě :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
1.11.11 21:08

Tino, ten gymnastický míč je fajn, taky si jde položit dítě na svůj hrudník, když jsem v polosedu, tak mi kouká do obličeje, nosit dítě na „tygříka“ (pohledej Eva Kiedroňová Něžná náruč rodičů). U nás pomohlo u prvního syna dávat na bříško při každém přebalení jen na chvilinku bez plínky. Taky jsem měla v pokoji přebalovák na komodě, ze kterého bylo vidět z okna, prý mnohem zajímavější jak nějaký hračky 8-)

kimbrly, hmm, pokud to nezabíralo, tak vás měla odeslat na cvičení a ne začít machrovat operací, to by přece bylo až v úplně krajním případě, opravdu mi to přijde jako extrémní řešení, uvidíš, co řeknou jinde, ale podle mě, pokad začnete cvičit, tak do měsíce, do dvou bude vřešeno i bez operace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí