Neplacené volno
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Citovat
- Upravit
Jo, tak tohle je na tobě, plus je tedy ještě otázka, zda bude zaměstnavatel s tím neplaceným volnem souhlasit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S neplaceným volnem musí souhlasit zaměstnavatel, ale na rovinu ti povím, že být zaměstnavatelem, který zaškoluje půl roku zaměstnance, který mu dopředu nepoví o tom, že chce na 2 měsíce odjet… tak mu doporučím, že ať dá výpověď a pak si jede kam chce. Mám kamarádku, která letos odjela taky na 2 měsíce pryč, ale zaměstnavatel to věděl dostatečně dopředu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vím, že je to takové sobecké, ale v práci ve které dělám, se lidi stále točí, nikdo to nechce dělat a málokdo ten stres vydrží. Samozřejmě jim v nejbližší době vše hodlám oznámit aby mi na to řekli své stanovisko. Ještě čekám na podrobnosti ze Zélandu, nevím kdy přesně se někam pojede…
- Citovat
- Upravit
co můžu v době neplaceného volna
Zdravím Vás, asi mám hloupý dotaz, ale fakt se v tom nevyznám, nikdy jsem neplacené volno neměla, tak jdu pro radu. Jedná se o to, jestli můžu v době neplaceného volna pracovat oficiálně po tuto dobu u někoho jiného, nebo třeba vyjet za prací do zahraničí. Děkuji
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím, jestli nebyly změny, ale kamarádka si brala v práci neplacené volno, jela studovat do ciziny a u toho tam pracovala. podle mě to je stejné jako s řádným zaměstnáním - můžeš mít víc pracovních smluv, jen ti to možná nesmí převýšit nějaký úvazek. chtělo by to asi pohledat v zákoníku práce. přesně to bohužel nevím. jo mimochodem, my třeba podepisujeme prohlášení, že nevykonáváme jinou činnost, která souvisí s naší prací. takže si pohlídej určitě i toto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky jdu sen s dotazem, jak je to s placenim zdravotního pojištění když, potřebuji byt ještě do půlky září doma. Zaměstnavatel mě již rok neplaceného volna umožnil a do toho září mě místo podrží, napsala jsem čestné prohlášenī,že pečuji celý den o dvě děti a teď zajīt na pojišťovnu a ta mě nahlasí do 8 dnů a zdravotní zaplatí stat? Nějak se mě to nezdá abych pak neměla dluh. Diky za radu.
- Citovat
- Upravit
Nova prace a neplacene volno
Prosim o radu. Tento mesic jsem nastoupila do noveho zamestnani. Ovsem ted jsem zjistila ze moje dilna bude mit odstavku takze bude 14 volno. Ovsem ja jeste nemam narok na dovolenou. Tak mi chteli dat neplacene volno. Ale nevim vubec jak to funguje. Kolik tedy budu mit penez. Zaklad mam 17000. Muzu byt sice i v praci ze uplne zavreno nebude ale jelikoz jsem novacek tak nevi co se mnou budou delat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LEM Neplacené volno ti nemůžou nařídit, to je na dohodě mezi tebou a zaměstnavatelem. Pokud byste se na něm dohodli, tak prostě 14 dní budeš doma zadarmo, zaplacený dostaneš jen zbytek měsíce a ten se ještě může snížit trochu o doplatek na zdravotním pojištění, pokud by ti za zbytek měsíce vycházela mzda nižší než 11 tis. Kč (protože minimální zdravotní pojištění odpovídá minimální mzdě 11 tis. Kč).
Jinou možností je přeřazení na jinou práci a jestliže je to plánovaná odstávka, tak bys s tím musela souhlasit. Pokud bys nesouhlasila, tak by tě měl zaměstnavatel nechat doma a poskytnout ti náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku, protože se jedná o překážky v práci na jeho straně.
Ale počítám, že jsi pravděpodobně ve zkušebce a pokud se se zaměstnavatelem nedohodneš, tak ti taky může ihned zrušit pracovní poměr ve zkušebce bez udání důvodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak zatim jsem nahlasila ze do prace pujdu ze neplacene nechci. No ale moc se jim to nelibi ze nevi co se mnou. Je nas tu hodne co nemaji dovolenou tak vsechny asi nemaji kam dat. Tak uvidim co s nami provedou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím o radu. Jde zatím pouze o hypotézu, ale totálně se v tom nevyznám. Blíží se mi nástup do práce a asi nebudu mít hlídání. Jde mi o prázdniny, kdy nepojede škoka a pravděpodobně ani školka.
Je mi jasné, že je to v první řadě na domluvě se zaměstnavatelem, ale jak se to dívá prac. řád nebo právo a další? Kdybych potřebovala být třeba měsíc doma?
Díky moc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aries6 Nijak, je to tvůj problém a musíš si to zařídit… zaměstnavatel je pouze povinen ti vhodně upravit pracovní dobu, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody, ale to neznamená nechat tě celé prázdniny doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 A zdravotní a sociální? To platím po tu dobu já nebo jak to je?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aries6 Sociální se neplatí, zdravotní při neplaceném volnu platí zaměstnavatel, ale může jeho udělení podmínit tím, že mu to zdravotní budeš platit ty. Případně se to dá řešit i tou osobou pečující o dítě a pak by to platil stát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Aries6 Sociální se neplatí, zdravotní při neplaceném volnu platí zaměstnavatel, ale může jeho udělení podmínit tím, že mu to zdravotní budeš platit ty. Případně se to dá řešit i tou osobou pečující o dítě a pak by to platil stát.
Díky moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím, mám menší dotaz. Odpověď jsem tu bohužel nenašla, tak snad se najde někdo kdo dokáže poradit. Nyní jsem zaměstnaná, mám půlroční záuční dobu, která mi končí 11.12. poté mám mít smlouvu na dobu neurčitou. Po novém roce se chystáme na 3-4 měsíce vycestovat na Nový Zéland. Mám dilema zda skončit v záuční době nebo si smlouvu nechat prodloužit na dobu neurčitou a požádat o neplacené volno - asi by nebylo ode mě nefér kdybych jim v práci přes Vánoce nepomohla.
Další problém je v tom, že chceme po návratu ze Zélandu mimi. Plán by byl takový že se vrátíme, půjdu zase na chvíli do práce a pak se začneme snažit. Jen zase nechci záuční dobu, chci mít prostě nárok na mateřskou. Navíc jsem pojištěna pro případ pracovní neschopnosti, takže můžu být s klidným svědomím doma na rizikovém, a dostanu 12.000,– měsíčně, ale samozřejmě podmínka je ta, že musím být zaměstnaná. Upřímně nevím co mám dělat, jak to všechno naplánovat. Nejraději bych přiletěla zpět už těhotná, ale to už nevím, jak bych to pracovně a finančně vyřešila…budu ráda za každou radu a myšlenku.