Neplacení mzdy zaměstnavatelem

Anonymní
10.6.18 09:52

Neplacení mzdy zaměstnavatelem

Dobrý den, dostala jsem se do situace, že mi zaměstnavatel neplatí mzdu. Pracuji na dohodu (DPP), termín splatnosti mzdy mám 15. v následujícím měsíci. U zaměstnavatele pracuji již více jak půl roku. Nezaplatil mi ještě celou mzdu za duben, v pátek je k tomu splatná mzda za květen. Jakým dnem můžu ukončit pracovní poměr okamžitě pro neplacení výplaty? Je to 15.6., či jindy?
Děkuji všem za rady.

Zadávám téma anonymně, jelikož nechci, aby mne tu někdo poznal.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19790
10.6.18 10:07
@Anonymní píše:
Dobrý den, dostala jsem se do situace, že mi zaměstnavatel neplatí mzdu. Pracuji na dohodu (DPP), termín splatnosti mzdy mám 15. v následujícím měsíci. U zaměstnavatele pracuji již více jak půl roku. Nezaplatil mi ještě celou mzdu za duben, v pátek je k tomu splatná mzda za květen. Jakým dnem můžu ukončit pracovní poměr okamžitě pro neplacení výplaty? Je to 15.6., či jindy?
Děkuji všem za rady.Zadávám téma anonymně, jelikož nechci, aby mne tu někdo poznal.
§ 141 odst 1: Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.

To jest, mzda za duben je splatná nejpozději do 31. května (bez ohledu na výplatní termín).

Zaměstnanec může ukončit pracovní poměr okamžitým zrušením podle § § 56 odst. 1 písm. b), pokud zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti (§ 141 odst. 1).

Tedy pokud mu například mzdu za duben nevyplatil do 15 června.

Problém je v tom, že se tam mluví o okamžitém zrušení pracovního poměru, ale ty nemáš pracovní poměr (vykonáváš práci mimo pracovní poměr na základě dohody o provedení práce).

Na to se musíme podívat, jestli by to soud hodnotil analogicky (protože samozřejmě nelze po tobě spravedlivě žádat, abys pracovala zadarmo).

Druhý problém je, že důvod pro okamžité zrušení PP z důvodu nevyplacení mzdy za duben (i kdyby se to vztahovalo na DPP) ještě nenastal. Nastal by, pokud by ti celá mzda za duben nebyla splacena ani do 15. června.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
10.6.18 10:15

Takže k tomu prvnímu je něco zde: https://www.mesec.cz/…it-okamzite/

Podle toho můžete zrušit PP okamžitě za těchto dvou podmínek:

• nastaly podmínky pro okamžité zrušení PP,
  • možnost zrušení dohody za podmínek stanovených pro pracovní poměr byla stranami v dohodě předem sjednána.

Pro vás je tedy schůdnější výpověď (výpovědní lhůta je 15-denní a začíná běžet dnem doručení) a samozřejmě - vymáhání dlužné mzdy (mimosoudní a pokud to nepomůže, tedy soudní).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.18 10:40

@eumedon Vztahuje se pro mne lhůta do 15.6. na vyplacení celé mzdy u brigády, nebo to je pouze u HPP a tedy brigáda to nemá jasně vymezené?

• Citovat
  • Upravit
19790
10.6.18 10:44
@Anonymní píše:
@eumedon Vztahuje se pro mne lhůta do 15.6. na vyplacení celé mzdy u brigády, nebo to je pouze u HPP a tedy brigáda to nemá jasně vymezené?

Především - §§ 55 a 56 se na DPP vztahuje pouze tehdy, když to bylo předem dohodnuto.

A pokud tedy bylo stranami předem dohodnuto, že mohou zrušit PP okamžitě za podmínek uvedených v §§ 56 a 56, pak se na tuto dohodu vztahují podmínky uvedené v §§ 55 a 56, tedy i ta dodatečná lhůta do vyplacení dubnové mzdy do 15.6.

Aspoň tak mi to plyne z toho článku https://www.mesec.cz/…it-okamzite/.

Jinak brigáda skončí uplynutím sjednané doby, nebo výpovědí (s 15-denní výpovědní dobou, která začíná dnem doručení písemné výpovědi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.6.18 11:13

@eumedon
Vyhledala jsem si svoji smlouvu dpp. Mám v ní přímo napsané, že sjednaná odměna bude splatná hotově a to každého 15 dne následující kalendářního měsíce.
Ohledně ukončení smlouvy tam nemám žádné možnosti.

V odkazu, který přidávám je psáno, že výplata musí být splacena u dpp a dpč do 15 dnů ode dne splatnosti, v mém případě, tedy mzda za duben do konce května. Nepletu-li se?

https://www.penize.cz/…ak-se-branit

• Citovat
  • Upravit
19790
10.6.18 11:22
@Anonymní píše:
@eumedon
Vyhledala jsem si svoji smlouvu dpp. Mám v ní přímo napsané, že sjednaná odměna bude splatná hotově a to každého 15 dne následující kalendářního měsíce.
Ohledně ukončení smlouvy tam nemám žádné možnosti.

V odkazu, který přidávám je psáno, že výplata musí být splacena u dpp a dpč do 15 dnů ode dne splatnosti, v mém případě, tedy mzda za duben do konce května. Nepletu-li se?

https://www.penize.cz/…ak-se-branit

Mzda musí být placena ve splatnosti. Otázka není, zda nemusí být splacena ve splatnosti, ale co můžete dělat, když ve splatnosti splacena není.

V tom odkaze není, že mzda musí být vyplacena do 15 dnů po splatnosti, ale že je splatná do konce následujícího měsíce a pokud není vyplacena ani 15 dnů po splatnosti, má zaměstnanec, který je v pracovním poměru, možnost tento pracovní poměr ukončit okamžitým zrušením.

A k možnosti ukončení DPP okamžitým zrušením ve vašem odkazu opět čtu: Ale pozor, v případě DPP a DPČ je tu ještě jedna zásadní podmínka: možnost okamžitého zrušení musí být sjednaná v písemné dohodě (DPP, DPČ), což v praxi většinou nebývá, takže ji obvykle uplatnit nelze.
Zdroj: https://www.penize.cz/…ak-se-branit

Možnost dát výpověď s 15-denní výpovědní dobou, začínající dnem doručení písemné dohody, máte ze zákona, i když ji nemáte dohodnutou.

No, a dlužnou mzdu pak samozřejmě můžete vymáhat.

Pokud se týče možnosti sjednat si splatnost mzdu dříve než ke konci měsíce následujícího po měsíci výkonu práce: http://www.mzdovapraxe.cz/…iho-terminu/
Dříve (před rokem 2007) byla tato možnost výslovně uvedena v zákoně o mzdě (slovním spojením „pokud nebylo v pracovní smlouvě nebo v kolektivní smlouvě sjednáno kratší než měsíční období splatnosti mzdy“). V roce 2007 byl přijat nový zákoník práce, který do sebe pojal i ustanovení zrušeného zákona o mzdě. Bohužel, s tím i zmizela celkem logická výslovná možnost dohodnout kratší (a tedy pro zaměstnance výhodná) možnost sjednat si kratší lhůtu splatnosti mzdy. Ačkoliv z výše uvedeného odkazu lze tuto možnost dovodit jak podle úmyslu zákonodárce, deklarovanou důvodovou zprávou, tak z právní teorie (ochrana slabší strany, hlavně není rozumný důvod stranám v takové dohodě bránit), výklad Nejvyššího soudu je jiný: Mzda je podle § 141 splatná k poslednímu dni měsíce následujícího po měsíci, kdy na ni vznikl nárok, a hotovo.

Ale tohle je pro vás irelevantní, pokud nemáte dohodnutou možnost ukončit PP okamžitým zrušením. Mzda za duben už je v každém případě splatná (takže její výplatu už můžete upomínat a za týden po odeslání písemné upomínky i žalovat) a 15 nebo 16 dnů rozdílu úroků z prodlení vás nevytrhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat