Neplatí výživné...

25.9.22 11:51

neplatí výživné...

Dobrý den potřebovala bych radu od zkušenějších bo už si vážně nevím rady.. :zed:
Mám 2 mladší sestry a jejich otec odmítá platit výživné, ví totiž že pokud jednou za čas zaplatí tak mu nikdo nic nemůže :nevim:
jsou nějaké právní cesty jak to zpětně vymáhat nebo prostě počkat až jednou fakt nezaplatí 4 měsíce a až pak se s tím dá něco dělat?? :roll:
moc děkuji předem za všechny odpovědi a rady :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5889
25.9.22 12:07

Vzhledem k tomu, že soud nařídí řádné placení výživného v určité výši, tak bych se poradila s právníkem s tím, že platí, ale rozhodně ne řádně. A že předpokládám, že to je úmysl, protože ví, že se mu nic nestane. Další možnost je nechat mu to strhávat z práce pokud pracuje. Nevim v tomto postup, ale znala jsem chlapa, který dostával výplatu už bez výživného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20898
25.9.22 12:41
@Fiveone píše:
Vzhledem k tomu, že soud nařídí řádné placení výživného v určité výši, tak bych se poradila s právníkem s tím, že platí, ale rozhodně ne řádně. A že předpokládám, že to je úmysl, protože ví, že se mu nic nestane. Další možnost je nechat mu to strhávat z práce pokud pracuje. Nevim v tomto postup, ale znala jsem chlapa, který dostával výplatu už bez výživného.

Tak to už měl srážky exekuční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.9.22 12:56

@Fiveone děkuji rozhodně zkusíme přes právníka <3 už jsme zkoušeli přes ´´sociálku´´ bo tam máme známe ale tam řekli že pokud to není déle jak 3 měsíce tak to není nějak moc napadnutelné :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
25.9.22 13:14
@Monika3052002 píše:
@Fiveone děkuji rozhodně zkusíme přes právníka <3 už jsme zkoušeli přes ´´sociálku´´ bo tam máme známe ale tam řekli že pokud to není déle jak 3 měsíce tak to není nějak moc napadnutelné :nevim:

Řešila jsem exekuci na plat u exmanžela před víc jak deseti lety. Byla jsem se poptat na soudu a tam jsem se dostala k vyšší soudní úřednici, která mi řekla, že musí dlužit aspoň měsíc, výše dluhu nebyla možná stanovená (tenkrát mi dlužil celkem nízké tisíce). Měla jsem přijít až za měsíc, kdy ten dluh trval. Ex mi pak už poslal správnou výši výživného, ale dluh neuhradil.
Vyšší soudní úřednice zajistila exekuci na plat (dlužník musí mít zaměstnavatele). Vleklo se to asi 3 měsíce, kdy se k zaměstnavateli ex dostal exekuční příkaz, oni mu deponovali to výživné, ale čekalo se na právní moc exekuce. Ex se odvolal s cílem to co nejvíc protáhnout, což se mu podařilo, ale nakonec mu exekučně srazili ten dluh a posílali mi běžné výživné. Požadavek byl na dlužné i běžné výživné.

Je možné, už to teď funguje jinak, moje zkušenost je stará víc jak 10 let. A taky je možné, že nepoužívám správné odborné výrazy, protože nejsem právník ani exekutor, tak za to se taky omlouvám.

Podruhé, když mi ex dlužil podstatně větší částku, už nebyl zaměstnán a já jsem to musela předat rovnou exekutorovi (soud by s tím nic nemohl udělat). Pod hrozbou prodeje RD ex nakonec všechno uhradil a od té doby si netroufá neplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
25.9.22 16:55

Můžete to předat i exekutorovi. To už jste mohla dávno - ty 4 měsíce jsou hranice pro to, aby se dalo to nahlásit na policii jako tč, ne pro exekutora. Na co právníka? Jak ten vám s tím může pomoci? Kamarádka už se s tím nepáře. Nezaplatí 4 měsíce - jde to na policii, jinak to ale zároveň šlo okamžitě exekutorovi. Jede to obojí. Přes exekutora něco dostává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová