Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hm tak to je docela težký, ale já bych začala řádem, který musí doma dodrzovat, aby na nic nezapoměl a vše měl v pořádku, mi také chodíme do 1 a ze začátku to byla síla, ale zavedla jsem řád a funguje. ![]()
V první třídě by snad většinu přípravy měli ohlídat rodiče, ne?
Asi bych šla za učitelkou a zeptala se jí, co by mi radila ona. Klidně a bez výčitek. Zaprvé by měla být odbornice. Pokud začíná, tak se třeba poptá kolegyň. Hlavně uvidí zájem ze strany rodiny a toho si většina učitelek hodně cení.
Taky bych se pídila, jestli ho upozorní a pak mu teprve dá poznámku nebo nic neřekne a hned to píše do notýsku. On takový začátek první třídy je dost náročný pro všechny děti. Třeba se to časem srovná.
Jak se chová doma, když mu zadáš nějaký úkol?
ve škole s ním nejsem, takže nemůžu ohlídat jeho přípravu před hodinou.
Ahoj,
mam take prvacka.
Co takhle skolni psycholog nebo poradce?Funguje u vas na skole?(u nas ano)
Jinak ukoly s nim,chystani na hodinu take(u nas se telocvik nechava ve skrinkach ve skole).Kazdy den u neho byt,kdyz si chysta aktovku.
Vidim co ma za ukoly,vidim co ma mit druhy den,takze kontroluju a kontroluju ![]()
Popravde poznamky hned v prvni tride v zari moc nechapu,chtelo by to konzultaci s tridni ucitelkou.
Naprosto souhlasím s Alifie - pokud v první třídě nosí poznámky „nepřipraven na hodinu“, je to chyba rodičů!
Prvňák se nemůže zodpovědně připravovat sám - není toho schopný. A už vůbec ne koncem září.
Jak říká moje tchyně (po téměř pětadvaceti letech praxe na prvním stupni), první třída je pro maminky nejnáročnější období po šestinedělí. ![]()
Příspěvek upraven 30.09.11 v 14:13
alifie píše:
alifie píše:
Jestli jsem to dobře pochopila, tak učitelka nejspíš myslela, že se během přestávky nepřevlékl a že si nevyndal učení z aktovky na stůl ![]()
Anonymní píše:
takze se jedna o pripravu primo ve skole?jako sesity na lavici a pod.?Tak to se preci teprv uci,na to ma narok ![]()
Nase pi.uc.jede formou motivace,takze kdo chysta je odmenet,kdo nechysta nebo jeste zapomina tak se nic nedeje..
Anonymní píše:
A v čem spočívá příprava na TV? V donesení cvičebního úboru, ne?
alifie píše:Anonymní píše:A v čem spočívá příprava na TV? V donesení cvičebního úboru, ne?
Nebo taky v tom, že se dítě na ten tělocvik do toho úboru převlékne ![]()
Anonymní píše:
Pokud se jedná o přípravu před hodinou, tak na tohle má koncem září ale taky nárok!
To je zase věc učitelky, jak si dokáže motivovat děti a navést je postupně na automatické dodržování určitých pravidel. Stejně jako máma naučí, že po WC se myjí ruce, učitelka musí naučit, že před hodinou se vyndají sešity na lavici. Pokud toho není schopná a místo toho píše šestiletému dítěti po měsíci ve škole poznámky, bude to asi chtít řešit s ní (a v nejhorším případě s ředitelkou, pokud by byly i jiné problémy). V této fázi to rozhodně není chyba Tvého syna.
Příspěvek upraven 30.09.11 v 14:20
alifie píše:Anonymní píše:A v čem spočívá příprava na TV? V donesení cvičebního úboru, ne?
treba kluk tv ve skole ma,jen o prestavce misto prevlekani vykecava a dela kravinky.Dovedu si to zive predstavit ![]()
čtete co píšu!!!
Tašku do školy s ním připravuju a je tery do školy na hodiny připraven, ale nejsem s ním ve škole abych mu chystala pomůcky na lavici a převlékala ho do cvičebního úboru!!!!
zdravím všechny maminky a popřípadě pedagogy.
Prosím vás všechny zkušené o radu. Syn chodí do první třídy a měl odklad právě kvůli nepozornosti a nesoustředěnosti. Jenže odklad moc nepomohl a už ted v září mi nosí domů poznáky tipu: nepřipraven na hodinu, nepřipraven na TV, nedává pozor, nesplnil dobre ulohu, kvůli nepozornosti a podobně.
Máte s tím nějaké zkušenosti? Jak mu domluvit, poppřípadě jak ho motivovat?
Jo a podotýkám, že syn je veliký flegmatik a nevadí mu jakékoliv zákazy a motivace také nepomáhají, není nic pro co by se snažil! Nevadí mu, že bude bez počítače, bez sladkého, bez kamarádů.
Poradíte někdo?