Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla bych se vás zeptat, mojí dceři je skoro 15. Menstruace jí začala, když jí bylo 11 a pořád má nepravidelnou menstruaci. Někdy jí měsíc uplně vynechá? Mám s ní zajít ke gynekologovi?
Pokud s nikým nechodí (a tedy nehrozí, že by chtěla HA), tak bych to zatím neřešila a nechala tomu ještě čas.
Do cyklu se nemá zasahovat 7let..Pořád je ještě mladinká, všechno se teprve startuje (a bohužel obvykle brzy úplně zastaví HA), nechala bych tomu čas. Nepravidelná MS není nic neobvyklého ani v pozdějším věku, ale tehdy se to řeší kvůli otěhotnění, hormonálně, což mi přijde v 15ti brzo. Ale stejně od 15 se má chodit ke gynekologovi, takže bych tam šla tak jako tak a poptala se na názor.
@Luciiiie já bych to taky spíš zatím nechala jít samospádem, několik prvních (a posledních) let bývá vysoké % anovulačních cyklů, které právě bývají různě natažené, nepravidelné, vynechané (nenarostla sliznice) nebo naopak dívka krvácí velmi silně, až nezastavitelně. Stejně jediné řešení je hormonální terapie (v tomto věku spíš „pseudoterapie“ typu HA), do 18 let nebo do začátku sexuálního života bych to neřešila, ono právě i po jeho zahájení se to často srovná samo, jak se do toho zamíchají i „jiné“ hormony ![]()
nebo můžeš zkusit, jak se k návštěvě gynekologa teď postaví, já teda na rovinu bych z matčiny nabídky prohlídky v 14-15 letech byla pěkně vyplesklá a nejspíš bych tam nešla, kdyby můj jediný problém navenek byl ten, že menstruuju nepravidelně.
Asi bych to zatim taky nechala, pokud nema jine problemy, jinak moje dcera byla na gynde poprve v 8 letech, kdyz si prinesla z bazenu zanet a pak uz ji prislo normalni jit v 15 na gyndu
V 15, 16 letech by měla ke gynekologovi zajít. Ale nepravidelnou MS bych neřešila, určitě bych jí nenechala předepsat HA.
Mně s podobným problémem chtěla v sedmnácti gynekoložka „pomoct“ a napsala mi hormonální antikoncepci. Nedoporučuju, problém se nevyřešil, jen odsunul. Potom po vysazení HA se vše vrátilo do starých kolejí a nový gynekolog mi vysvětlil, že se mělo tenkrát radši počkat a nechat vše na přírodě, dát tělu víc času, že by se to s největší pravděpodobností hezky samo srovnalo.