Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
jsem už trochu zoufalá a tak zkusím štěstí alespoň tu.
Pred třemi roky jsem si našla přítele, který bydlel v krásném pronajatém bytě. Chodila jsem za ním jen občas na návštěvy a časem jsme se domluvili, že budeme bydlet společně. Už když jsem se k němu stěhovala, všimla jsem si, že sousedka nad námi mi neodpovídá na pozdrav a očividně jsem ji nesedla. Neřešila jsem to a prostě se dál chovala slušně. Minulý rok v létě jsem ale na parkovišti při couvání měla výstup s jejím synem. Při couvání mi stoupl za auto a provokativně zakřičel „čum jak mě ta p..a přejede“ zastavila jsem a zeptala se ho, jestli se jako známe a proč mi nadává. Samozřejmě jsem dostala ještě další palbu nadávek a do toho se přidala i jeho přítelkyně a matka. Do hodiny jsem měla ve schránce dopis, že mám vrátit řidičák a že jsem nemožná. Šla jsem to za nimi tedy řešit a vlastně jsem si moc nepomohla. Podle sousedky jsem špína, nejsem normální, nemám mít řidičák atd.. hlavní důvod jejího vzteku je prý ten, že jsem nikdy nevytírala chodbu. Snažila jsem se jí vysvětlit, že jsem tu nebydlela a tak jsem tu logicky nevytírala, nechtěla o tom ani slyšet a zavřela mi před nosem. (od nastěhování samozřejmě normálně vytírám a s ostatními sousedy jsme ok). Od té hádky nemám klid. Když se doma bavíme po desáté hodině a sousedce se nelíbí, že se třeba smějeme, okamžitě nám mlátí do stropu. Když jsme venku před barákem, slyšíme z jejího okna poznámky na to, že nás nemůže ani slyšet, když se potkáme na chodbě, ona i její syn se ke mně chovají hrozně. Schválně mě nechtějí pustit ze dveří baráku, strkají do mě ramenem u schodů, občas si i jakoby odplivnou a nejradši dělají to, že se mi upřeně dívají do očí a asi mi tím chtějí nahnat strach. Dělají to jen tehdy, když jsem sama.
Snažím se jim vyhýbat a hrozně se v domě omezuji. Teď se k tomu přidalo ještě dupání. Mám pocit, že začali snad chodit doma po patách. Od rána do noci nám hrozně dupou nad hlavou, občas něco hodí na zem a nejradši to dělají v noci. Přítel mi moc nepomůže. Nerad se hádá a tak mi na to řekl jen to, že je mám ignorovat. Řešila jsem to už i s majitelkou domu, ale to je stará paní a je ráda, že jí chodí peníze za nájem. Od ostatních sousedů jsem se dozvěděla to, že je taková, protože nemá deset let chlapa a závidí nám. Původně chtěla ten byt, ve kterém jsme teď my (jediný po rekonstrukci), ale majitelka ho pronajala raději přítelovi. Pošťačka mě jednou upozornila, že si s paní v baráku ještě užiju a že s ní byl problém i v jiných najmech. Máte někdo podobnou zkušenost a nebo nějaký nápad, co s takovou situací? Můžu se nějak bránit?
@Cácora24 píše:
Dobrý den,
jsem už trochu zoufalá a tak zkusím štěstí alespoň tu.Pred třemi roky jsem si našla přítele, který bydlel v krásném pronajatém bytě. Chodila jsem za ním jen občas na návštěvy a časem jsme se domluvili, že budeme bydlet společně. Už když jsem se k němu stěhovala, všimla jsem si, že sousedka nad námi mi neodpovídá na pozdrav a očividně jsem ji nesedla. Neřešila jsem to a prostě se dál chovala slušně. Minulý rok v létě jsem ale na parkovišti při couvání měla výstup s jejím synem. Při couvání mi stoupl za auto a provokativně zakřičel „čum jak mě ta p..a přejede“ zastavila jsem a zeptala se ho, jestli se jako známe a proč mi nadává. Samozřejmě jsem dostala ještě další palbu nadávek a do toho se přidala i jeho přítelkyně a matka. Do hodiny jsem měla ve schránce dopis, že mám vrátit řidičák a že jsem nemožná. Šla jsem to za nimi tedy řešit a vlastně jsem si moc nepomohla. Podle sousedky jsem špína, nejsem normální, nemám mít řidičák atd.. hlavní důvod jejího vzteku je prý ten, že jsem nikdy nevytírala chodbu. Snažila jsem se jí vysvětlit, že jsem tu nebydlela a tak jsem tu logicky nevytírala, nechtěla o tom ani slyšet a zavřela mi před nosem. (od nastěhování samozřejmě normálně vytírám a s ostatními sousedy jsme ok). Od té hádky nemám klid. Když se doma bavíme po desáté hodině a sousedce se nelíbí, že se třeba smějeme, okamžitě nám mlátí do stropu. Když jsme venku před barákem, slyšíme z jejího okna poznámky na to, že nás nemůže ani slyšet, když se potkáme na chodbě, ona i její syn se ke mně chovají hrozně. Schválně mě nechtějí pustit ze dveří baráku, strkají do mě ramenem u schodů, občas si i jakoby odplivnou a nejradši dělají to, že se mi upřeně dívají do očí a asi mi tím chtějí nahnat strach. Dělají to jen tehdy, když jsem sama.
Snažím se jim vyhýbat a hrozně se v domě omezuji. Teď se k tomu přidalo ještě dupání. Mám pocit, že začali snad chodit doma po patách. Od rána do noci nám hrozně dupou nad hlavou, občas něco hodí na zem a nejradši to dělají v noci. Přítel mi moc nepomůže. Nerad se hádá a tak mi na to řekl jen to, že je mám ignorovat. Řešila jsem to už i s majitelkou domu, ale to je stará paní a je ráda, že jí chodí peníze za nájem. Od ostatních sousedů jsem se dozvěděla to, že je taková, protože nemá deset let chlapa a závidí nám. Původně chtěla ten byt, ve kterém jsme teď my (jediný po rekonstrukci), ale majitelka ho pronajala raději přítelovi. Pošťačka mě jednou upozornila, že si s paní v baráku ještě užiju a že s ní byl problém i v jiných najmech. Máte někdo podobnou zkušenost a nebo nějaký nápad, co s takovou situací? Můžu se nějak bránit?
Našla bych ji kontakt na psychologa, až zas bude dělat zle, že není zcela normální.
Asi bych se odstěhovala, měli jsme podobné sousedy a když se naskytla možnost koupit větší být jinde, neváhali jsme. Nebo zkusit že ještě jednou do tebe strčí, zavoláš policajty - svým způsobem je to určitá forma stalkingu.
Jedině důrazně promluvit s majitelkou, že buď oni nebo Vy. Ideálně se domluvit na společném postupu s ostatními nájemníky.
Pokud to nepomůže, odstěhovat.
@Cácora24 vždycky se najde blbec. Buď to budeš řešit takže si vše zdokumentujes a řekneš ji, že se obrátíš na pcr, nebo se odstěhujete
tohle totiž víc řešení asi nemá ![]()
To je teda docela šílený, co je to za lidi? Nejhorší je, že ono se to bude asi stupňovat. Vůbec si nedokážu představit, že by do mě někdo strkal a nechtěl pustit ze dveří
úplně nevím, jestli ti pomůže něco jinýho, než se odstěhovat, ale asi sama. Přítel je dobrej salámista, když je mu to jedno.. a ona se takhle chová i k jiným lidem, když ti pošťačka řekla, že si ještě užiješ?
Jestli je to tak jak popisuješ tak tady je asi jediné řešení se odstěhovat. Nad takovými lidmi stejně nikdy nevyhraješ. A akorát si zbytečně ničíš nervy! Navíc tady už bych se bála kam až to vygraduje. No a teda červený praporek i u přítele. Protože pokud se tě nezastane a ani to nehodlá řešit… tak je to do budoucna hodně špatné.
Nad dezoláty nemá šanci normální člověk vyhrát. Zvažoval bych bydlení jinde. Tak trošku je problém, že nikde nemáš záruku, že na podobnou zvěř zase nenarazíš.
Já bych šla taky cestou odstěhování. Asi bych tedy zvážila, zda to nezajít řešit na policii jako obtěžování - dopisy ve schránce (máš to schované?), strkání, zamezování odchodu z domu. Vyvolávání strachu. Za mě to nese známky obtěžování/stalkingu. Takže minimálně se s nimi poradit a ať se o tom ví, pokud by to ta špína stupňovala. Blbý je, že chlap od toho dává ruce pryč. To je fakt hrdina toto.
@Cácora24 tohle jsou složitá témata. Tvoje verze bude určitě jiná jak verze sousedky ![]()
Proto je fajn zkusit to po dobrém, protože zlo vyvolává jen zlo (a počátky jsou většinou směšné a zbytečné situace) Přijít za sousedkou v dobrém, nabídnout smír a narovinu si vyříkat, čím to začalo. To ovšem není lehké, protože si musí obě strany sáhnout do svědomí, zda opravdu nejednali zbytečně agresivně.
Další krok je svolání domovní schůze (pomůže hospodář domu) kde to proberete s celým domem nebo přilehlými sousedy. Když někdo ruší jedny sousedy, tak logicky ruší i další. Proto je fajn mít názor dalších a hned se uvidí, kde / kdo je ten problém…a před více svědky se dá lépe najít řešení…no
a pak jedině raději pryč. Jak si lidi nesednou, není řešení.
@axlpol píše:
@Cácora24 tohle jsou složitá témata. Tvoje verze bude určitě jiná jak verze sousedky
Proto je fajn zkusit to po dobrém, protože zlo vyvolává jen zlo (a počátky jsou většinou směšné a zbytečné situace) Přijít za sousedkou v dobrém, nabídnout smír a narovinu si vyříkat, čím to začalo. To ovšem není lehké, protože si musí obě strany sáhnout do svědomí, zda opravdu nejednali zbytečně agresivně.
Další krok je svolání domovní schůze (pomůže hospodář domu) kde to proberete s celým domem nebo přilehlými sousedy. Když někdo ruší jedny sousedy, tak logicky ruší i další. Proto je fajn mít názor dalších a hned se uvidí, kde / kdo je ten problém…a před více svědky se dá lépe najít řešení…noa pak jedině raději pryč. Jak si lidi nesednou, není řešení.
Ta zenska nebude typ cloveka ke smiru, je to zlej, neprejici a zavistivej clovek, urcite nebude ani psychicky v poradku. Nabidkou ke smiru ji dodas akorat dalsi naboje na palbu.
Souhlasim se svolanim nejake domovni schuze, ale myslim si, ze sikana bude pokracovat, jen dumyslnejc…
..a co nainstalovat na chodbu, kde se nejvic potkavate, malou kameru? Zdokumentovat vse co lze a pak to nahlasit.
@marcellia píše: ..a co nainstalovat na chodbu, kde se nejvic potkavate, malou kameru? Zdokumentovat vse co lze a pak to nahlasit.
Z toho by měla zakladatelka ještě problémy. Nemůžeš si umísťovat kamery na chodbu, který není tvůj majetek, a natáčet sousedy.
Bohužel..na hrubý pytel hrubá záplata (čili hrát s nimi a být drsnější), na což nikdo nemá..a srážku s blbcem bohužel nevyhrajes.
Nedá se hrát podle pravidel s lidmi, kteří pravidla neuznávají.