Nepřímé diagnostické metody

36
15.1.14 16:50

Nepřímé diagnostické metody

Ahoj maminky,
vím, že můj dotaz sem vůbec nepatří, ale za dva dny mám zkoušku tak doufám, že nějaké mamči z vás jsou třeba vědkyně a vysvětlí mi na jakém principu fungují nepřímé diagnostiky při vyšetřování jako například VNTR, RFLP a STRs. Ze školy mám jen prezentace, kde je to v bodech, na internetu vše v angličtině takže si nejsem jistá zda to chápu tak jak to doopravdy funguje. Pokud by někdo věděl, tak prosím pomozte, jinak se omlouvám za spam a přeji krásný večer :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14637
15.1.14 17:26

Jak moc dopodrobna to potřebuješ? A jde ti o ty diagnostiky, tedy Southern blot, mikročipy, PCR etc., ale tyhle zkratky znáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
15.1.14 20:09

Jojo tohle vím, jedná se mi přímo o ty Vntr a tak ale prý to stačí stručně, tak jenom přibližně na jakým principu se detekujou ty mutace nebo hledaný osoby, to RFLP by melo bejt neco s tema restrikčníma fragmentama, asi jestli neni nejakej delsi nebo kratší tak z toho poznám z elektroforezy jestli je tam mutace nebo ne a to VNTR máme v prezentaci napsáno, že je to variabilní počet repetic a tady začínám tápat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
15.1.14 20:17

@Martina94 U RFLP jde o to, že když si to rozstříháš, tak pokud má někdo mutaci v tom místě stříhání, tak se mu to nerozdělí a na elektroforéze máš pak jednu delší část místo dvou kratších. To chce najít si aspoň obrázky. :nevim:
VNTR jsou tandemová (za sebou) opakování, takže stejné úseky víckrát za sebou. A každý to zas má trochu jinak, takže si to kolem vystříháš a hodíš si to do elektroforézy, takže poznáš, kdo má jakou délku.
I když je to hlavně v angličtině, tak si to zkus vyhledávat, z těch obrázků to pak třeba bude jasnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
15.1.14 21:44

Jojo moc děkuju, zítra se to vrhnu, koukala jsem na nějaký videa a docela jsem to i pochopila :) ale stejně doufám, že se mě na to ptát nebudou :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
17.1.14 13:23

@Martina94 Tak jak jsi dopadla? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie