Vykrádají mi diplomovou práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Určitě porušuje autorské práva
Ale přesně co a jak dělat to nevím, to leda nastudovat na internetu, nebo to beztak bude někdo vědět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady platí pravidlo: Líná huba, holé neštěstí…ozvi se, za to nic nedáš!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodně to nemůže.. ale tuším, že DP i BP jsou majetkem školy, alespoň my to podepisovali.. obrátila bych se na školu, že se tohle děje a ať to řeší. Případně bych i zavolala do tech novin, že se to děje, pravděpodobně o tom ani nevědí..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Napsala bych do těch novin a možná i do té školy studenta, nebo bych si ho zkusila najít (studentské stránky, facebook…) co Ti k tomu řekne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Porušuje autorský zákon, pokud tam neuvedl, že je to tvoje práce, tedy ten druhý případ, co uvádíš. Braň se pokud ti to vadí, mě by to štvalo neskutečně, protože jsem se taky takhle mořila s prací a při představě, že si ji jen tak někdo okopčí, aniž by uvedl zdroj…
G.
PS: Možná bych mu zkusila nejprve napsat, že takhle teda ne, jinak že na něj podáš trestní oznámení. A taky bych mu asi vysvětlila, jak se jmenuju správně, když už o tom chce teda psát. Zas je to dobrá vizitka pro tebe, pokud chce použít tvoji práci v novinách.
Ale musí to být správně a se všemi náležitostmi!
- Citovat
- Upravit
Nejsem právnička, ale s autorským zákonem jsem se už setkala, pracovala jsem pro reklamku.
Záleží, v jakém rozsahu to dělá. Jestli třeba používá i informace, které nejsou běžně dostupné. Obrátila bych se na noviny s upozorněním, že nemá Tvůj souhlas jako autora a že toto jednání lze považovat za krádež duševního vlastnictví. Pokud tak bude činit nadále, podáš trestní oznámení.
Přímo bych ukázala na společné statě s Tvou diplomkou a že se jedná o Tvou práci. Poukázala bych i na to, že prvně Tě v citaci uvedl, takže Tvou práci zná velmi dobře.
Vyžádala bych si minimálně zveřejněnou omluvu v dalším čísle.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ppalea píše:
Rozhodně to nemůže.. ale tuším, že DP i BP jsou majetkem školy, alespoň my to podepisovali.. obrátila bych se na školu, že se tohle děje a ať to řeší. Případně bych i zavolala do tech novin, že se to děje, pravděpodobně o tom ani nevědí..
Dp a Bp jsou majetkem školy, ale práva jsou autora…braň se!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Barusczka píše:
Tady platí pravidlo: Líná huba, holé neštěstí…ozvi se, za to nic nedáš!
Nj, ale otázka je komu se ozvat
já pochybuji, že to bude řešit škola, když ty články nepíše pro ni, ale pro noviny. A noviny se to budou snažit zamést pod koberec. když trochu pozmění věty, je to pořád vykrádání nebo už není?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Zdravím, nechci to zatím veřejně prezentovat, proto dávám anonymitu. Jde o to, že jsem napsala diplomovou práci na polo - historické regionální téma, které zatím nebylo nikým zpracováno, bádala jsem v kronikách, archivech, shromažďovala materiál a do toho to analyzovala z pohledu mého odboru.Teď v poslední době jsem si všimla, že výňatky z mé diplomové práce uveřejňuje jeden student v místních novinách, u prvního mě dal do jedné citace a spletl mi jméno, ale to by až tak nevadilo, ale u druhého článku už necitoval nikoho a ani neuvedl zdroj.
myslím, že toto si nemohou dovolit ani noviny, ne? Neporušuje autorský zákon?? Hrozí mu za to nějaký postih? A můžu se nějak bránit?? Nevíte o tom něco - maminky třeba právničky?? Nějak se mi nelíbí, že by pod mým dílem byl podepsaný někdo jiný
Porušuje autorský zákon.
Podle autorského zákona, § 31
(1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo
a) užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle,
b) užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem,
c) užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu;
vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.
Bránit se můžete tím, že budete po redakci těch novin žádat nápravu s omluvou, k této žádosti připojíte pohrůžku žaloby a pokud toho nedosáhnete, budete žalovat redakci i toho, kdo ty citace uvedl bez uvedení autora a zdroje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Novinám nebo nejlépe autorovi článku.
Ovšem když pozmění věty, tak to nevím nevím. Hlavně se dopátrej autora samotného a pěkně ho skřípni. Já bych to jen tak nenechala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Nj, ale otázka je komu se ozvatjá pochybuji, že to bude řešit škola, když ty články nepíše pro ni, ale pro noviny. A noviny se to budou snažit zamést pod koberec. když trochu pozmění věty, je to pořád vykrádání nebo už není?
Pošli to zelenou obálkou (potvrzení převzetí) novinám. Pokud parafrázuje, ale obsah je identický, pořád musí uvést zdroj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tohle, braň se! Napiš mu, ať to řádně odcituje, nebo to stáhne.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ppalea píše:
Rozhodně to nemůže.. ale tuším, že DP i BP jsou majetkem školy, alespoň my to podepisovali..
Co je to „jsou majetkem školy?“. Autorem je ten, kdo tu práci napsal. Škola může nanejvýš vykonávat hmotná autorská práva, ale autorem je ten, kdo to napsal. A toho je třeba v citacích jako autora uvádět a zrovna tak je třeba uvádět zdroj. To jsou zase osobnostní autorská práva, a ta jsou nezcizitelná.
Příspěvek upraven 14.01.14 v 13:18
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuarentena píše:
No tohle, braň se! Napiš mu, ať to řádně odcituje, nebo to stáhne.![]()
![]()
leda by to z těch novin povystřihoval
- Citovat
- Upravit
Zdravím, nechci to zatím veřejně prezentovat, proto dávám anonymitu. Jde o to, že jsem napsala diplomovou práci na polo - historické regionální téma, které zatím nebylo nikým zpracováno, bádala jsem v kronikách, archivech, shromažďovala materiál a do toho to analyzovala z pohledu mého odboru.
Teď v poslední době jsem si všimla, že výňatky z mé diplomové práce uveřejňuje jeden student v místních novinách, u prvního mě dal do jedné citace a spletl mi jméno, ale to by až tak nevadilo, ale u druhého článku už necitoval nikoho a ani neuvedl zdroj.
myslím, že toto si nemohou dovolit ani noviny, ne? Neporušuje autorský zákon?? Hrozí mu za to nějaký postih? A můžu se nějak bránit?? Nevíte o tom něco - maminky třeba právničky?? Nějak se mi nelíbí, že by pod mým dílem byl podepsaný někdo jiný