Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Můj syn ( v květnu 2 roky) neříká vůbec máma ani mami. Já vím že se děti nemají porovnávat, ale o dost menší holčičky na hřišti běhají a volají mámu a moje dítě nic. S mluvením problém opravdu nemá, umí čísla, zvířata a pořád něco mele. Táta ani babi nemá problém říct ale máma? Mrzí mě to ale je ještě nato malý nebo co je špatně? ![]()
Příspěvek upraven 20.01.25 v 16:13
@chs.jasmin píše: Více
Tam bych souvislost nehledala. Je hodně v práci a taky mu neříkám táta…
@Klaudia7 to je zvlastni. Ani se po tobě neptá, když tě nevidí?
@Klaudia7 píše: Více
Určitě to zamrzí.
Já jsem byla to stejné
mluvila jsem všechno, ale mama jsem řekla až po 2 narozeninách. Takže podle mě nic špatného není.
@malákráličice píše: Více
On řekne máma, když mu to řeknu ať to řekne. Je pořád semnou, takže mě nemá možnost hledat.
@Anonymní píše: Více
Taky si myslím ale mrzí mě to hodně, když přijde domů jeho otec tak řekne táta ![]()
Nás malý 22m máma umí, ale říká mi hami a dej a hele - základ pro přežití
, však neboj, ono to přijde ![]()
@Klaudia7 Asi jses porad s nim a nema duvod te volat. Me starší dcera kolem 1,5-2 roku mela tendence obcas rict jménem, protoze me tak oslovovali ostatní, nikdo mi neříkal mami. Takze bylo docela vtipný kdyz na me venku volala jménem a ne mami.
Souvislost tam je veliká!
Manžel mě hodně oslovuje jménem a dcera mi ve 2 letech často říkala Maky, než mami ![]()
@Klaudia7 jako jo no, mým rodičům to taky přijde strašně vtipný a vždycky z něj jdou do kolen.
ale jak říkám, máma říkat umí, ale nepoužívá, zatím nemá důvod. Když mě hledá tak volá - kde si, kde si, haloooo ale máma nebo mami jen tak neřekne, jen když se mu řekne aby to zopakoval..ale po zkušenostech s dalšíma dětma mi to zas až tak nevadí, přijde chvíle, kdy bude od rána do večera mami, mami, mami a já si ještě ráda vzpomenu když na mě nevolal
![]()
@KáťaKašpi píše: VíceU našeho si myslím taky že to tak má, jsem s ním furt každý den a myslím že ví že máma jsem já, nebo v tom doufám
@Klaudia7 jasně že ví.. já jsem s malým taky pořad, protože táta pracuje fakt hodně a toho času doma noc netráví, ale ráno se loučí obejmout, pusu, pohladit, zamávat ze dveří, bezime k oknu, ještě zamávat a poslat vzdušnou pusinku..když odcházím já, ani nezvedne oči od táty a jen na mě mávne a řekne ahoj, kanec
![]()
Když taťka přijde z práce, běží ke dveřím hned jak slyší klíče v zámku, ať dělá cokoli, hned se na něj vrhne a objimacka, pusinky, úsměvy, vrátím se domu já a nikdo mě nevítá, jen zvedne oči od činnosti a řekne ahoooj a mávne rukou
![]()
Ale jakmile se posere, to mě hleda on i tatínek
táta volá - mámo, mámo, posralo se ti dítě a malej s ním volá - haloooo, haloooo
![]()
Ale taťka je samozřejmě schopný ho prebalit, ale pokud jsem po ruce, dělám to já
![]()
Jde o to, zda to má malý kde slyšet
Ty mu neříkáš „táta je doma…kde je táta, jdeme se podívat co táta dělá,…“ apod? Říká tohle malému někdo? Třeba „Kde je máma, jdeme za mámou,…“