Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Bydlim v paneláku s mýma 3 dětma naproti mě bydli stará pani 84 let vždycky jsme ji já nebo moje děti rádi zašli na nákupy nebo pomohli doma.Ale nedávno se u ni projevili známky potiži a byly ji diagnostikována alzhaimer a stařecká demence a začali potiže. Pani nedávno v noci měla hrozný záchvat zabila si papouška zdemolovala byt ráno po mých dětech hazela knihy a boty tak ji odvezli na psychiatrii, má velmi obětavou přibuznou která se o ni snaži starat ale sama má zdrav potiže. Sousedka odmitá pečovatelku i domaci peči i přestehovani k rodině. Dnes to vyvrcholilo tim že si doma zapalila ručniky protože je dala na halogeni ohřivač a vubec o tom neveděla nebýt mýho zásahu a sousedovic syna tak jsem mohli vyhořet. Jsem už z toho vynervovaná bojim se vedle ni bydlet ale bohužel se nemužu odstahovat
poradte mi nekdo jak se z toho nezblaznit ![]()
@petrasch ten požár už je na policajty a paní zavřít do blázince.
No sousedce byla diagnostikována buď stařecká nebo Alzheimerova demence, těžko obě dohromady.
Jinak k věci.. takovýto člověk je opravdu nebezpečný sobě i svému okolí, docela mě udivuje, že ji jen tak propustili domů.
Máme v rodině to samé a kdyby bylo na mně tak babičku už dávno zavřu někde do ústavu (psychiatrie nepomohla)
je to zátěž pro celou rodinu a ona stejně nic nevnímá… nejlépe by bylo kdyby si to příroda vyřešila sama, ale takhle se budeme trápit ještě hodně dlouho doma s dementem…
zkus promluvit s příbuznými
@Karleon píše:
No sousedce byla diagnostikována buď stařecká nebo Alzheimerova demence, těžko obě dohromady.
Jinak k věci.. takovýto člověk je opravdu nebezpečný sobě i svému okolí, docela mě udivuje, že ji jen tak propustili domů.
moje babička má kombinaci obojího taky v diagnoze
A ty příbuzný znáš? Měli by ji někam umístit ne? Rovnou z tý psycho nebo nemocnice. Vždyť ji nejde jen tak propustit, že je ok, když není. Jinak bych zavolala benga, aby byl min záznam.
Taky mi přijde zvláštní, že s touto diagnozou to nikdo „neřeší“.
Kontaktovala bych rodinu, ať se postará.
Na psychiatrii byla 3 měsice přibuzná se o ni snaži starat máme na sebe i tel čislo dnes ji odvezli to topitko vzali z bytu sirky svičky a vypli i elektriku ze sporáku alei p řes tohle všechno se bojim a boji se i ostatni sousedi byt je bohužel jeji
No pěkné hyeny se tu ozývají.
Tak vážně, krom detektoru kouře na chodbu nebo po dohodě k ní do bytu s tím jako soused nic dělat nemůžeš. V připadě, že bude nebezpečná sobě nebo okolí, je možno nuceně hospitalizovat. Takže pokud něco zapálí, volat policii a záchranku. Rodina může u soudu žádat o omezení právní způsobilosti, stanovení opatrovníka a pak by ji mohli umístit do nějakého zařízení. Bohužel ale v téhle zemi je to nadlouho, soud se vleče a míst pro tyhle lidi málo.
Doufám, že některé příspěvky jsou jen blbý vtip. ![]()
Zakladatelko, to chápu že jsi nervózní, také bych byla
Tohle už je na zbavení svéprávnosti a odvod do ústavu, je to smutné, ale lidé s touto nemocí nejsou nebezpeční jen sami sobě, ale i okolí a to i lidem, kteří by se o ně chtěli starat. Kontaktuj rodinu, ať jednají, popřípadě zajít na sociálku, aby jednali..
Az se nedejboze stane nejake nestesti, pozde bude rikat co bylo potreba udelat…
@roksy25 a do jakého ústavu?
@petrasch Pokud nemají zažádáno o místo v domově se zvláštním režimem, tak není kde ji dlouhodobě umístit. Max. ta psychiatrie, ale to je dočasné. Pokud ji nedostanou do domova, kde je takových míst žalostně málo, tak si ji jedině musí vzít rodina k sobě ![]()
@sarink píše:
@roksy25 a do jakého ústavu?
@petrasch Pokud nemají zažádáno o místo v domově se zvláštním režimem, tak není kde ji dlouhodobě umístit. Max. ta psychiatrie, ale to je dočasné. Pokud ji nedostanou do domova, kde je takových míst žalostně málo, tak si ji jedině musí vzít rodina k sobě
Ještě do LDN