Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.
Jsem psychicky na dně a potřebuju se vypovídat.
V srpnu jsme s manželem oslavili 18 let od svatby. Máme spolu 4 děti 3, 5, 13 a 15 let. Ještě jsem mu říkala, ať si nemyslí, že když máme plnoleté manželství, že si bude dělat co chce. No, dva týdny na to dostal infarkt. Resuscitace probíhala 50 min, takže má silně poškozený mozek. 11 dní byl v bezvědomí, v neděli otevřel oči. Ale to je asi tak všechno. Na nic nereaguje, nemůže se hýbat, prostě nic. Nedostatkem kyslíku má poškozené ledviny, játra, srdce pracuje na 30%, dělá se mu voda na plicích, má zápal plic. A zmítá se v silných křečích. Žádné léky na tlumení vědomí nedostává, takže mi lékaři řekli, že asi skončí ve vigálním kóma. Což prý bude otevírat oči, možná zavře pusu, ale nebude nic vnímat. Dokud měl zavřené oči, tak jsem si říkala, že se prostě vzbudí a bude se pomalu zotavovat, ale teď, když otevře oči a nepoznává mě. Źádná reakce, nic, to je pro mě prostě něco s čím se nějak neumím vyrovnat. Před dětma musím být vpořádku, ty starší to vědí, zatím jim to asi nedochází. A ti malí se pořád ptají a je jim smutno po tatínkovi. Neumím si představit co bude dál.
Je mi to moc líto. Možná by pomohlo svěřit se do péče psychologa, vypovídat se, vybrečet, on by i poradil, jak nejlépe na děti. Hodně sil.
Moc me mrzí co prozivas..osud je nemilosrdný a někdy nám nadeli kopanec velký. Říkat ti ze musíš jít dal kvůli dětem..a prát se stim co přijde..
A jaká je prognoza? To je hrozné. Doufám, že se to s tvým mužem brzy zlepší. Do té doby musíš nějak fungovat. Možná bych si skutečně zašla za nějakým odborníkem. Silně se můžeš tvářit před dětma nějaký čas určitě, ale aby tě to za chvíli nesemlelo. Přeji hodně síly ![]()
@jaja445 Máme stejný počet dětí, v podobném věku a jsme manželé o rok dýl než vy.
Představa, že by se mi tohle stalo je strašlivá, tohle by se nemělo stávat.
Když si to představím, asi bych chtěla umřít. Když vidím děti a odpovědnost vůči nim, asi bych našla ihned dobrého psychologa, a´t to má člověk s kým probrat a naučit se s tím žít.
Jinak mě nic nenapadá, je mi tě hrozně líto.
![]()
To je mi strašně líto, musí to být šílené. Přeji ti hodně sil.
![]()
To je srtašné, když se něco takového stane. Drž se holka a hodně sil
![]()
Říct o někom po 11 dnech, že je ve vigilním komatu, mi přijde dost brzo, byť tomu můžou nasvědčovat různé známky a resuscitace 50 minut je dlouhá.
Kde leží? (nemusíš to vůbec psát, ale) Pracují v daném zařízení metodou bazální stimulace? Je to metoda, která stimuluje právě lidi s poruchami vědomí. Bylo by na dlouhé lokte tu vypsat všechno, co tam patří. ALe je to jedna z možností, jak manželovi prospět.
@baracudas podle doktorů je tento stav neměnný. Pokud mu budou fungovat ostatní životně důležité orgány, tak bude takto přežívat třeba i několik let.
@jaja445 tak tohle je mazec.. Hodně síly
asi bych zkusila psychologa, minimálně pro děti, protože až jim dojde, o co jde, bude to asi chtít pomoc
Drž se
Ale jedna věc je, že je to zatím hodně krátká doba, může se to změnit ![]()
@danyk Leží v Třebíči na ARU. O bazální stimulaci jsem tam četla akorát tak leták. Dneska večer za ním jedu, tak se na to zeptám. Nevím jestli se té stimulaci věnují už na ARU nebo ho musí někam přeložit.
@jaja445 to je šílené
posílám hodně sil a budu se za Tvého manžela modlit.
jak psala @danyk Bazální stimulace by byla velice prospěšná, zkus si o tom něco načíst a zkonzultovat to s jeho ošetřujícím lékařem. Pak mě taky napadla hyperbarická komora, když měl nedostatek kyslíku a není to dlouhá doba od infarktu, to by přece také mohlo pomoci. Pokus se sebrat všechny síly co máš, požádej o hlídání koho to jen jde, pořádně si všechno porstuduj nebo se obrať na nějakou organizaci, která pomáhá pacientům v podobné situaci a pusť se do boje! Držím palace ![]()