Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je tu někdo kdo se stěhoval v době neschopenky do zahraničí? Děkuji
V době pracovní neschopnosti musíš pobývat v ČR. Takže budeš muset PN ukončit, pokud chceš žít v zahraničí.
Hele tohle je dost specifické. pokud lze změnit dočasně místo pobytu do zahraničí kvůli dovolené (a to určitě jde), tak by logicky za určitých okolností šlo změnit i z důvodu stěhování. Jen je otázka, zda by tvůj zdravotní stav dovolil cestovat na pravidelné kontroly u lékaře. Asi nejjednodušší ale bude tu neschopenku ukončit.
Když jsem chytla na dovolené koronu a řešila se neschopenka, tak s tím byl problém, že místem nemoci měla být jen ČR.
Divný, že tahle situace není ošetřená.
@broskvová zmrzlina píše:
Když jsem chytla na dovolené koronu a řešila se neschopenka, tak s tím byl problém, že místem nemoci měla být jen ČR.Divný, že tahle situace není ošetřená.
je ošetřená ![]()
na neschopenku se zádává místo pobytu, adresa v čr
jinak to zadat nejde, pokud dotyčný nepobývá v čr, nemůže mít neschopenku
stalo se pár případů, že onemocněli koronou, byli na dovolené, a žádali neschopenku, někam do hotelu bůhví kde v zahraničí
nejde to, a asi to má i logiku, řekla bych
@nozu píše:
Hele tohle je dost specifické. pokud lze změnit dočasně místo pobytu do zahraničí kvůli dovolené (a to určitě jde), tak by logicky za určitých okolností šlo změnit i z důvodu stěhování. Jen je otázka, zda by tvůj zdravotní stav dovolil cestovat na pravidelné kontroly u lékaře. Asi nejjednodušší ale bude tu neschopenku ukončit.
tak kvůli dovolené určitě nelze měnit místo pobytu, to žádný posudkář nepovolí. Resp. leda že by se jednalo o dovolenou v lázních u pacienta po nějakém úrazu, tak tam teoreticky ano. Ale nedávno jsem žádala o pobyt v zahraničí pro Ukrajince po operaci kýly. Musel se hlásit na vojenské správě a prý nelze jinak než osobně. A povolili to. Adresu jsem zadala nějakou co mi nahlásil na té Ukrajině, samozřejmě že kontrolovat ho tam nikdo nepřijel. Ale určitě nelze v cizině marodit dlouhodobě, na to povolní pobytu musí být datum od kdy do kdy. A samozřejmě se tím nesmí porušit léčebný režim. Takže třeba taková těhotná na rizikovém těhotenství nemůže cestovat do ciziny. Protože to by jí žádný gynekolog nepovolil. Můj pacient po operaci kýly nemohl do práce 2 měsíce, protože v práci zvedá břemena a to po operaci kýly nelze. Ale sedět v autobuse a dostavit se na vojenskou správu možné je.
Když jsem chytla na dovolené koronu a řešila se neschopenka, tak s tím byl problém, že místem nemoci měla být jen ČR.Divný, že tahle situace není ošetřená.
tak když jsi byla na dovolené, tak na co jsi potřebovala neschopenku? Jako jiné by bylo kdybys byla v cizině pracovně, tak tam by se o tom dalo uvažovat.
@Lucka1111 píše:
tak když jsi byla na dovolené, tak na co jsi potřebovala neschopenku? Jako jiné by bylo kdybys byla v cizině pracovně, tak tam by se o tom dalo uvažovat.
Tak neschopenkou se dovolená ruší… A navic tam mozna zůstávala v karantene
@Lucka1111 píše:
ale jo
to se stávalo, lidi měli pozitivní test a tak je nepustili do letadla, které letělo nazpět
tzn museli tam zůstat déle, o pár dnů víc, a v době kdy už měli být zpátky v práci, museli dřepět někde v hotelu v karanteně…nebo izolaci nebo v čem to dřepěli
nicméně už je po covidu…takže tohle se už neděje
a jinak se fakt nenajde důvod, proč by někdo měl pobývat na dovolené v zahraničí a současně mít neschopenku doma, kromě těch co s tím podvádějí
a právě kvůli těm podvodům je myslím dobře, že nelze mít neschopenku na adresu venku / vyjma fakt nějakých extra, extra případů, jako byl ten UKR co musel na vojenskou zprávu na ukr./
@Jemako píše:
jako že by měla neschopenku proto, že místo u moře je zavřená v hotelu? Tak v době covidu to holt bylo riziko cestování. Lze po návratu zažádat o zpětné povolení neschopnosti, ale jako úplně si nemyslím, že zrovna kvůli covidu na dovolené by toto prošlo. A je třeba k tomu dodat lékařské zprávy.
@Jemako píše:
ano ano, mě se to stalo několikrát, lidi volali někde z hotelu / a samozřejmě nikdo nijak neověří odkud volají a co se děje /
u nás jsou neschopenky docela často zneužívány, takže nějaké hranice halt asi musí bejt… ![]()
notabene už není žádná povinnost vystavovat neschopenky na dálku…tzn vystavuje se až po kontrole zdravotního stavu a osobní návštěvě…ten covid byl výjímka, ale už je to pryč
@Lucka1111 píše:
Přesně tak, jak říká @Jemako, jak s neschopenkou, tak s karanténou. I personální nám tenkrát říkala, že kdyby nás potkala na dovolené nemoc, tak je doporučený postup dát vědět, dovolenou zrušit a jít na PN.
Ono nejde jenom o covid ale když onemocníte když máte dovolenou tak jdete na nemocenskou a dovolená se ruší… V době kovidu byl problém pouze s tim že se lidé nemohli vrátit domů a nemocenskou čerpat.. No ještě že je to za nama
Přesně tak, jak říká @Jemako, jak s neschopenkou, tak s karanténou. I personální nám tenkrát říkala, že kdyby nás potkala na dovolené nemoc, tak je doporučený postup dát vědět, dovolenou zrušit a jít na PN.
tak jedině že by ta personální vystavila tu PN sama ![]()
jinak to žádný „doporučený postup“ není, jedině snad že se líbí paní personální, jinak těžko, těžko… ![]()
je to podvod, takže já bych to osobně nikomu nedoporučovala ![]()