Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No a když budeš mít ID třeba 1 nebo 2 tak s tím vyžiješ? Vždyť se počítá, že u toho člověk pracuje
Já po roce léčby mela ID 2,ale šla jsem na půl úvazek do práce.
@Anonymní píše: Více
Dnes již není částečný, ale 1, 2, 3. U 1 a 2 musíte pracovat kvůli pojištění. Nevím, co myslíte tím, že by ID vyřešil dobu léčení. Budete muset tedy změnit práci nebo i kratší úvazek a ID Vám trochu zlepší finanční situaci (pokud ho získáte)..
No je to nesmysl. Důchod 1. a 2. stupně bude velmi pravděpodobně nižší než neschopenka. Plus se při něm nepočítá doba jako odpracovaná. Takže se očekává že daná osoba pracuje, třeba na nižší úvazek, plus k tomu pobírá důchod. Není to na to aby byl člověk doma. Na to je důchod 3. stupně, který se počítá jako odpracovaná doba.
Pokud je předpoklad že po té léčbě bude návrat do práce tak je vždy cesta neschopenka. Dá se prodlužovat po posouzení ČSSZ.
@Anonymní píše: Více
Tak částečný (stupně 1 a 2) ti nic neřeší. S tím musíš normálně pracovat. A plný ID by jsi už dávno žádala…
Prostě u sebe v práci se ukončí PP že zdravotních důvodů a najdeš si jinou práci.
Pokud to vypadá na dlouhodobější potíže, částečný ID může být jistější řešení než opakované žádosti o neschopenku. Mně to pomohlo mít klid na léčbu a zároveň mít alespoň částečný příjem. Neschopenka je víc nejistá, hlavně když se střídají lékaři.
Žádost o prodloužení PN si dcera podávala dvakrát. Vinou praktického lékaře, který bagatelizoval její problémy, šla teprve po 10 měsících PN na operaci nezhoubného nádoru mozku. Takže ta půlroční rekonvalescence byla vzhledem k obtížnosti operaci a potřebě rehabitace nutná.
Později dcera získala ID 2.stupně ( na 3 roky) a nastoupila na zkrácený úvazek v sociálních službách. Po 2 letech ještě magnetická rezonance stále vykazuje určité změny. Dopady jsou na motoriku a bohužel i psychiku. Rozvoj maniodepresivní psychózy.
Ale třeba finančně je prodloužení PN výhodnější než ID 1. nebo 2. stupně.
Problém nastává, pokud závodní lékař nepotvrdí schopnost nastoupit zpět do původního zaměstnání, i když třeba na zkrácený úvazek.
Zdravím všechny.
Můj problém… Je to víc jak rok, kdy jsem měla úraz. Stále to není ok. Podniková lékařka mě nepustí do práce. Pan doktor mi ale i přes to chtěl ukončit neschopenku. Požádala jsem o prodloužení. Teď si mě převzal praktik. Dale jsem ale léčena v nemocnici. Sice v rozhodnutí je psáno, že se dá k určitému datu předpokládat do práce, ale prý je to jen napsané do rozhodnutí a dále se musí znovu žádat o prodloužení, protože ve skutečnosti nejspíš práce schopná stále nebudu. Podniková lékařka mi doporučila místo prodloužení žádat o částečný ID, který by vyřešil třeba 2 roky léčení. Máte někdo zkušenosti? Co je lepší? Děkuji za názory