Neschopenka ve zkušebce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
19.5.21 21:36

Neschopenka ve zkušebce

Dobrý večer, chci se zeptat jak byste řešili tuto situaci. Minulý týden ve středu mě odvezla sanitka, byla jsem v nemocnici a následně mám od praktického doktora neschopenku. Nastoupila jsem do práce začátkem března a dočetla jsem se, že prvních 14 dní mě za nemocenskou nesmí vyhodit, potom už ano. Teď nevím, co mám dělat, jestli neschopenku ukončit už tento pátek nebo být doma do příštího pátku, tj. do 28.5., celkově by to dělalo 12 dní nemocenské.

Mám strach, že mě zaměstnavatel vyhodí i tak, kvůli tomu, že jsem marodila.. přeci jen se mi doba zkušební lhůty prodlouží a bez důvodu mě vyhodit může.. Nejsem si jistá, jestli mám “naférovku” zavolat vedoucímu nebo mistrovi a zeptat se na to, jestli je to problém že budu marodit do 28.5. a pokud ano, šla bych do práce už od pondělí? Nebo byste prostě zůstali doma? Nerada bych o novou práci přišla.. :?

Děkuji za rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35483
19.5.21 21:41

Když jim zavoláš a uvidí snahu a že máš o práci zájem a že to je mimořádná situace a byli s tebou spokojení tak to třeba bude dobrý. Ale jak píšeš, pracovní poměr ve zkusebce s tebou můžou ukončit po 14 dnech PN, nebo hned jak se vrátíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21483
19.5.21 21:43

No tak hlavně záleží na tvém zdravotním stavu a zda jsi schopná opět pracovat. Jinak myslím, že 14 dní, kdy platí neschopenku zaměstnavatel, je myšleno kalendářních a ne pracovních. Aspoň to tak bývalo. Takže tvé propočty dnů nechápu už vůbec. A jak jsi došla na to, že 28.5. už budeš úplně zdravá? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
19.5.21 21:44

Já tomu nějak nerozumím. Tak buď jsi nemocná a do práce jít nemůžeš a nebo je ti dobře a můžeš nastoupit, ne? Když mu budeš volat, jestli je problém, že nastoupíš ještě o týden dýl a on řekne, že ano a ty půjdeš do práce, tak to vypadá, že jsi chtěla zůstat doma jen tak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.21 22:00

@Aduš8 No jasně to chápu, že to tak může vypadat, ale myslela jsem to tak, že kdyby mi řekli, že mě potřebují tak se překonám a půjdu, ačkoliv mi právě ještě není nejlíp..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.5.21 22:01

@nozu Jsem na neschopence od 13.5. a počítala jsem ty dny pracovní, tak mi to vycházelo na 28.5. (12 dní). Takže se to tedy nebere bez víkendu? :?

• Citovat
  • Upravit
2603
19.5.21 22:27
@Aduš8 píše:
Já tomu nějak nerozumím. Tak buď jsi nemocná a do práce jít nemůžeš a nebo je ti dobře a můžeš nastoupit, ne? Když mu budeš volat, jestli je problém, že nastoupíš ještě o týden dýl a on řekne, že ano a ty půjdeš do práce, tak to vypadá, že jsi chtěla zůstat doma jen tak :nevim:

Ale ale. Víme, že většina lidí by do práce jít mohla. Zní mi v tom takový buzerující přístup. Ono jde do práce chodit se zlomenou rukou nebo i nohou, s teplotou přes 38 st, pár dní po břišní operaci a šlo by jmenovat další případy. Jiná věc je, že to může mít zdravotní následky nebo to je takový diskomfort, že by být neměl

Ale i s mírnou nemocí, třeba teplota 37,5, tak to je radost, když někdo roznáší svoji infekci na druhé. Chápu, že někdo má obavy z vyhození a chce dát najevo dobrou vůli. Ovšem je pravda, že zní trošku hloupě, když se někdo ptá, jestli má neschopenku ukončit dříve. Pak to budí dojem, jak by mu nic nebylo.

Pamatuji před 20 let, nemocný s bronchitidou, šéf mě po čase donutil jít do práce, ač jsem nebyl doléčený, marodil jsem něco přes 2 týdny. Po každé kontrole jsem musel volat a s ním domlouvat. A kdy už přijdeš do práce, to je blbý, musí se to stihnout. Taky ve zkušební době. Takže jsem šel do práce a měl stále teplotu 37,5, antibiotika snad už dobraná.

Oproti buzerantům, kteří rádi tvrdí, jak se lidi flákají, tak já znám zas plno lidí, co nemoci přecházejí. Posledních 6 let zaměstnání bez jediného dne pracovní neschopnosti, před třemi lety sice marodil, ale na sick day, které vybírám i jinak, v podstatě jako další dovolenou. I dříve to bylo tak, že mi občas něco bylo, ale radši jsem přechodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21483
19.5.21 22:35
@Anonymní píše:
@nozu Jsem na neschopence od 13.5. a počítala jsem ty dny pracovní, tak mi to vycházelo na 28.5. (12 dní). Takže se to tedy nebere bez víkendu? :?

Podle mě se to počítá na kalendářní dny. Takže prvních 14 kalendářních dní jde za zaměstnavatelem a ten platí neschopenku za neodpracovanou směnu. Od patnáctého kalendářního dne přebírá platbu neschopenky sociálka a zaměstnavatel s tebou může ukončit pracovní poměr, pokud jsi ve zkušebce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
19.5.21 22:40
@nozu píše:
Podle mě se to počítá na kalendářní dny. Takže prvních 14 kalendářních dní jde za zaměstnavatelem a ten platí neschopenku za neodpracovanou směnu. Od patnáctého kalendářního dne přebírá platbu neschopenky sociálka a zaměstnavatel s tebou může ukončit pracovní poměr, pokud jsi ve zkušebce.

Ano, neschopenka je dávno na kalendářní dny. Dříve bývalo, že se proplácely pracovní dny a neschopenka končila v pátek, v sobotu člověk mohl ven. Dnes, kdo jde pracovat od pondělka, tak neschopenka do neděle včetně. Sice by šlo ukončit i ten pátek, ale dva dny by nebyly proplacené a člověk by tratil ještě více peněz. Dřív to tak nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1608
19.5.21 23:26

Pokud bych se bála o práci a ve zkušence oprávněně, tak nastoupím do práce co nejdříve a nebudu spekulovat co a jak se mi vyplatíVětšinou se každý snaží ani v tomto období na neschopenku nenastoupit pokud možno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.21 00:22

@alun-ka Jasně no tak když mě odvezla sanitka do nemocnice tak hned druhý den jsem měla běžet do práce, určitě. Díky za radu :roll:

• Citovat
  • Upravit
19609
20.5.21 06:19

Zavolej nadřízenému, vysvětli situaci. Komunikace je vždycky lepší než ticho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.5.21 10:03

Zažila jsem ve zkušebce s nemocenskou 2 přístupy: u jednoho zaměstnavatele jsem byla 14 dní nemocná. Hnusná angína, sotva jsem dolezla do koupelny, měla horečku a asi mi bylo i poznat na hlase, že mi není dobře. Nevyhodili mě a pracovala jsem tam ještě další dva roky.

Pak jsem měla práci, kde jsem byla 14 dní doma kvůli chřipce. I po těch 14 dnech jsem byla unavená a oslabená. Pak jsem došla do práce a hned mě vzali na personální a pracovní poměr mi zrušili. ;)

V obou případech jsem komunikovala s nadřízeným, i v průběhu nemoci. Nic nenasvědčovalo tomu, že mě v tom druhém případě vyhodí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
20.5.21 20:55

@Lesní přízrak
Přesně tak.
Taky si myslím, že pokud jim zakladatelka jako spolupracovnice vyhovuje, tak se o místo nemusí bát. Pokud se jí chtějí zbavit, tak ji vyhodí při první příležitosti, třeba hned jak se vrátí do práce a je jedno jak dlouho bude nemocná.
Jestli se nepletu tak se jí o dobu, kdy bude nemocná. prodlužuje zkušební doba.

Myslím si, že těch 14 dní nemoci, po kterých ji mohou (nikoli musí) vyhodit, či prodloužení zkušební doby o dobu nemoci, je v zákoně kvůli vykukům, kteří krátce po nastoupení do nového zaměstnání šli na neschopenku, tam se snažili „přežít“ po dobu zkušebky a pak byli nevyhoditelní i několik měsíců.

Za mne, marodila bych podle doporučení lékaře a svého aktuálního zdravotního stavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1608
20.5.21 23:23
@Anonymní píše:
@alun-ka Jasně no tak když mě odvezla sanitka do nemocnice tak hned druhý den jsem měla běžet do práce, určitě. Díky za radu :roll:

To nikdo netvrdí a určitě je jim to v práci známo. Pokud se do práce ozýváš, tak poznáš i po telefonu jestli maji trochu pochopení, nebo není radno něco riskovat.To nevíme, ale my tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat