Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Dobrý den, syn má 8m a 9kg. Včera jsem zjistila, že už z vajíčka vyrostl, vykukují mu už ven nožičky, takže potřebuje větší. Jenže problém je v tom, že se ještě sám neposadil. Dneska jsem ho zkusila jen tak posadit, vydrží tak 20 vteřin, normálně si i hraje, pak se ale skácí. Bohužel se zatím pouze překuluje, ještě ani neleze. Mám doma pro něj nachystanou Maxi Cosi Tobi 9-18kg, ta jde trochu podrazit, když dítě spí, ale nevím, zda to stačí pro cestování, když ještě sám nesedí. Myslíte, že budu muset koupit nějakou speciální autosedačku?
@loja Nožičky přečuhovat mohou, nesmí hlavička a jít blbě pásy.
Já myslím, že snad nemusíš. Tak tu sedačku vždy naklop. My taky přešli kvůli velikosti holek v osmi měsících, ale ony obě už seděly. Ale určitě to bude bezpečnější než malé vajíčko.
A kam dávaly děti nožky? Holky je neměly kam strčit, tak se tam kroutily jak žížalky. ![]()
@Bobule151 Já měla děcka ve vajíčku do roka. Vajíčko bylo dostatečně nakloně na to, aby tam měli místo. Seděli obě kolem 9 měsíce.
@loja dokud má nad hlavičkou místo na dva prsty, tak je to v pořádku a ať jezdí v něm. Je to mnohem bezpečnější. Nožičky si prostě opře o sedačku. jezdily mi takto obě děti a nevadilo jim to
No vyšší kategorie ho stejně nesmíš dát, dokud nesedí. při sebemenším prudkém zabrždění riskuješ poranění páteře, protože ji ještě nemá dostatečně zpevněnou, když nesedí.
Dcera jezdila ve vajíčku do 15 měsíců, je to nejbezpečnější. Nohy čouhat můžou, nesmí hlava.
@Bobule151 píše:
Já myslím, že snad nemusíš. Tak tu sedačku vždy naklop. My taky přešli kvůli velikosti holek v osmi měsících, ale ony obě už seděly. Ale určitě to bude bezpečnější než malé vajíčko.
nestačí naklopit, nesedí, nemá zpevněná záda, takže následky dopravní nehody by mohly být fatální, pokud by takhle malé dítě sedělo při jízdě po směru. Nožky koukat můžou, hlava z vajíčka ne. Pokud dítě hlavou přeroste vajíčko a nesplňuje kritéria pro sed po směru, musí jezdit v protisměru v sedačce 0-18 kg. Jinak samozřejmě protisměr je bezpečnější pro všechny malé děti
Čouhat nesmí hlavička, nožičky nevadí, ale vy už asi budete na hraně i s váhou, ne? Do kolika kilo máš vajíčko? Klasická vajíčka bývají do 9 nebo 10 kg. Překročení váhového limitu je rozhodně větší problém než čouhající nohy.
Do klasické sedačky po směru bych nesedící dítě nedávala, koupila bych protisměrnou sedačku kategorie 0-18 kg.
Ja uz jsem fakt dnes mimo, podle nadpisu jsem myslela, ze jde o zvireci vejce a ze i kdyz nebylo vysezene ze se lihne a ze skorapky mu vykukuji uz nohy
Musela jsem si to precist snad 3× nez mi to doslo.
![]()
@Kassy Klasická vajíčka bývají do 13kg, takže tam ještě rezerva bude.
Nám čouhala hlavička i nožičky, holky už seděly, obě měli 10kilo. Takže jsme dali do sedačky po směru. Já měla v autě problém zapnout i vajíčko, nevím, zda bych zapla protisměru sedačku. Musím to vykoumat, kdybychom snad ještě pořídili třetí ![]()