Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Máme 2 měsíční holčičku a posledních pár týdnů dost bojuju s tím, že přes den nespí. V noci usíná při kojení jakmile má dost a přesun do postýlky jí problém nedělá. V noci kojím cca co 3 hoďky.
Ve dne ale začne peklo - usne skoro výhradně jen u prsa nebo lahvičky (dokrmujeme už od příjezdu z porodnice). Houpání, nosítko, zpívání, dudlík ani vysavač přes den nezabírá… když teda usne u jídla a mě se zázrakem podaří jí přesunout aniž by se probudila, je to většinou spaní na max 30 minut. Dost často se nesmím ani hnout, aby spala… ráda bych jí uspala i “normálně” než jen tím jídlem. Mám pak výčitky, že si to usnadňuju a malou na režim nikdy nenaučím 😓 O tom, že by spala s dudlíkem místo lahvičky nebo prsa si můžu nechat jenom zdát - dudlík plive. Naspí přerušovaně maximálně 4-5 hodin cca od 7 ráno do 10 večer a úplně nevím jak z toho ven…
Máte / měla jste to některá podobně?
Jenom hodně lehce, stačí abych zastavila nebo přejela větši hrbol a oči má zas jak tenisáky. Ještě se mi nestalo, že by v něm pořádně zabrala 😖
Mas vycitky, ze si to usnadnujes? A co jineho chces delat, nez si to co nejvic usnadnit? Nebo si to zamerne chces delat tezsi? ![]()
Pokud ti usne u kojeni, bud rada a vyuzij toho. Holt ji nikam od sebe na spani nedavej a spi/odpocivej taky. Az bude starsi, tak to presunuti do postylky bude snazsi.
@Eowyn01 Děkuju 😁 nechci si to dělat těžší, spíš jenom všude čtu jak se uspává zpíváním a houpáním a jenom já jí “strčím flašku/prso, aby byl klid”. Tak přemýšlím jestli počkat až se to srovná samo (jestli se to srovná), nebo do toho tnout a zkusit uspávat jinak a prožít si to peklíčko 😅
@T4kara píše: Více
Jaký peklíčko? Připrav si knížku, kafe, svačinu a TV ovladač, lehni si na gauč, dítě nech usnout při kojení a spokojeně se hodinu dvě věnuj sobě! Nech mimi spát na kojícím polštáři kolem svého těla a užívej si klid! Za prvé- bude spát lépe a déle, za druhé- ty máš čas na relax a za třetí- tyhle chvíle nic na světě nenahradí. Mazlete se, odpočívejte spolu, to je přece úžasné
A neposlouchej argumenty, že se nenaučí usínat jinak. Naučí, až k tomu dozraje.
A kdybys uspavala houpanim, tak si zas nekde prectes, jak to je cesta do pekel. ![]()
Kasli na clanky, rid se svym ditetem a budete spokojene obe. Beztak se to x krat zmeni jeste.
@Eowyn01 @Kníže Ignor Máte recht 😁 asi jsem jenom potřebovala trochu vzpruhu, dneska to s tím spánkem totiž zas stojí za to 🙈
Hele syn od 2. měsíce potřebuje na spaní tmu…než jsme na to přišli, tak jsem se málem zbláznila l. Vždycky byl přes den za 30 minut vzhůru, nevyspalej a zpruzenej
@ALIPELI Dávám jí přes den spát do pokoje, kde jsou permanentně zatažený zatemňovací závěsy, ale nijak extra to nefunguje. Asi je to ale lepší než kdyby měla úplně světlo
Syna přes den dávám do kocarku a mám přes něj házenou tmavou deku. Můžeš zkusit to.
A co jste zkoušeli na uspávání kromě kojení a flasky? nám malá kolem druhého měsíce hezky usínala když ji hrál nad postýlkou kolotoč. a taky pořád dost fungovalo pevné zavinutí, popř. někdo, kdo u ni chvíli sedel/ležel a držel ji ručičky tak, jako by je měla zavinuté. to ji velmi uklidňovalo a když byla unavená tak do minuty zabrala jako kouzlem.
@Noku píše: Více
Nosit, houpat, zpívat. Pravda, kolotoč jsme nezkoušeli. Jakmile jsme jí položili do postýlky byl hned jekot nebo oči jak tenisáky ![]()
@T4kara hmm, pokud ječí tak je to blbý, ale oči jak tenisaky nevadí. naše malá taky na ten kolotoč vejrala a nevypadala na spaní, ale než dohrál (je to 20 min program) tak usla. bylo ale důležité ji u toho nerozptylovat (nenavazovat oční kontakt), buď jsem si lehla vedle ní a dělala ze spím, nebo jsem i odešla vedle do místnosti (kde jsem na ni samozřejmě čumela přes video chůvičku
). ona se ale v tomto věku moc nezlobila a když jo, tak pomohlo to zavinutí/držení ručiček. super je péřová zavinovačka, ale jen na to usnutí, pak samozřejmě v tomto počasí to chce hned rozbalit. ale v ní taky usínala úplně kouzelně.
jo a taky, když někdy výjimečně nemohla usnout, tak rozhodně nepomáhalo houpání ode mě, ale od tatínka kupodivu ano, nevím zda jste zkoušeli se měnit s mužem, když dva dělají totéž nemusí to byt totéž ![]()