Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, píšu už ze zoufalství. Náš malý asi před týdnem docela dobrovolně odevzdal cumel - pravda - první noc bylo trochu vzrůšo, ale už ho to docela pustilo. Cumel zanesla vrána malému miminku a ono mu za to poslalo most k vláčkům. Problém je, že od té doby, darebák, v poledne neusne. Neuspáváme ani večer ani v poledne od necelého roku, s cumlem usínal po pohádce během pěti minut, v poledne taktéž, ale bez pohádky. Netuším, jak ho donutit, aby přes to poledne zalomil. Dám ho do postýlky, vykládá si, přečte knížku a za tři čtvrtě hoďky je křik, že už je vyspinkaný. Neřešila bych to, kdyby mu ten odpočinek stačil, ale ve čtyři odpoledne je totálně vyřízený, protivný a není s ním žádná domluva. Prostě je vidět, že mu ten spánek chybí. Už jsem ho nechala i bez spaní, to vytuhl při puštěném cédéčku s písničkama, ale takto bych to řešit nechtěla. Co se týče režimu, jsem docela zá:,–(ová a tohle mě fakt už vytáčí. A hlavně to, že jsem byla zvyklá na pohodové, vysmáté dítě a teď místo něho mám věčně něco negujícího ďáblíka… ![]()
Já uspávám stylem pohádka a pak si jej vezmu k sobě a přitulím (když se moc vrtí, tak skoro zalehnu) a on se uklidní a usne. Je pro mě lepší porušit zá:,–(u toho, že spí sám v postýlce, než tu mít to, co popisuješ. Někdy i zpívám. Jo sem tam si už připadám jako blb, ale o to víc si vychutnám dvě-tři hodinky volna ![]()
ahoj
nebo ho prostě nebrat z postele - nebo pakliže už spíte ve velké, mu říct at si jde ještě lehnout a nepustit ho z postele - z mé zkušenosti se to musí udělat hned v zárodku a velmi rázně (tím nemyslím fyzicky rázně) aby dítko vědělo že tudy cesta nevede. Michal to tak taky mívá -je prostě v období kdy nespat je příliš málo a spát je příliš moc… ale minimálně na té 1,5 hodně trvám - spát neumusí když neusne… jinak je protivný… nho znáš to že:o)
V kolik ho dáváš spát??? nám se to ted posunulo až na půl druhou.. no on teda spí ještě hodně - většinou až do 16 - 16:30 není žádnej troškař… ale večer chodí normálně v osm a není protivnej a o to tu jde…
s cumlem neporadím - michal je palečkovej , a ten mu jen tak neseberu…
Pokud si s ním jdu lehnout, považuje to za zábavu a říká mi pohádky ale neusne, takže tudy u nás taky cesta nevede…
Co zkusit dát nějaou muchlovací hračku:o)
Ahoj,
nás to postihlo měsíc před 2. narozeninama a doteď ho to nepřešlo. Přesně jak píšeš, když nespal, byl od 5. hodiny na zabití, protivnej, ukňučenej, prostě přetaženej. Byla jsem nekompromisní a po několikerým vrácením do postele po obědě usínal. Bohužel, teď už se to fakt nedaří, tak aspoň trvám na tom, že musí být hodinu v pokojíčku a hrát si tam sám. Dnes náhodou zase po dlouhé době usnul. Zalehnutí u nás taky zabírá, ale já na to neměla nikdy nervy, manžel je v tom přeborník, jen není po obědě nikdy doma ![]()
No, u nás záleží na tom, v kolik se ráno probudí. Když je to hodně brzo, tak v poledne spí, když je to později (tak osmá hodina), prostě už neusne. Neřeším to, zase pak jde dřív spát večer. Na odpolední spánek u nás naprosto zabírá vydat se na procházku s kočárkem, to vytuhne okamžitě. Jenomže já mám jenom jeho. Jestli máš ještě další mimčo, tak je to asi nereálné…Myslím, že s tím prostě nic nenaděláš - to je rada, co? ![]()
Ahoj. Nas malej pres den nechtel moc spinkat uz od narozeni. Tezko usinal, jako by se nemohl zklidnit, aby usnul. (Tehdy spal jen v aute a v kocarku nebo houpacce, ale taky jsem si chtela vychutnat ten klid doma a ne porad drncat po venku)Kamoska mi poradila cistou latkovou plinu, kterou si smuchla a maji vedle hlavicky a to funguje u nas dodnes, kdy mu za 4 mesice budou 3 roky. Pritiskne si ji na oblicej a rukou si ji porad macka a je spokojenej. Ovsem priznam se, ze dudlik mame na spani taky, ale ten stejne po 5 min. vypadne, takze to neresim.
Lenečka…malý už je v pohodě…za tu dobu se to u nás už ustálilo…my sme to měli podobně, akorát k tomu dudlíku měl místo plenky moje tričko od pyžama, ze kterého mě vyslekl někdy v devíti měsících…
…takže u nás to byla silná dvojka pyžamko dudinek a bez té nezaspal ani za hodinu…teď už si krásně odvykl (vzala jsem mu oboje zároveň, ať ho nematu). Občas se stane, že přes den nespí, ale to většinou tehdy, když vstává v devět, o půl desáté (žádné raní ptáče zrovna není…
) a to už v pohodě vydrží do večera. Takže u nás posun dopředu, chtělo to jen pevnou vůli… ![]()
Já jsem teď najela na novej denní řežim, po obědě chodíme na procházku. Pak jde spát a i když vždy ječí jak na lesy, do pár minut usíná a spí 2 - 3 hodiny.
nepřihlášená Lasička
Tak to je fajn, ze nam ty dablici pekne chrupou. Ja radsi toho svojeho nebudu chvalit, vzdycky kdyz to udelam, tak se to najednou vsechno pokazi. ![]()
Maminky jdu sem kvámpro radu sem tu poprvé ale už sem ve fázi že skouším vše
Mám skoro roční holčičku prostě vůbec nespí
.. Vím že je to k zoubkům u nás budou hold dost blbý průběch ale dá se to vydržet ale to spaní už né
dávám příklad dnešního dne skoro celého měsíce
přes den spím jen 10 minut vstanem protivný
pak skoušíme uspávat protože v postýlce šíleně pláče a aby se alespon rošku prospinkala tak se jí snažím uspat je mi jé děsně líto a večer usínáme kolem té půl 8 a říkám si jé ta bude spát a ono nic, o půlnoci má vyspáno a né a né usnout a kome 4 ráno
takhle už od miminka
máme dny které v noci spí třebas od 12 do 6 do rána ale zřídkka za tu dobu celou do je na svete asi třikrát
už sem totálně unavená a dala bych půl království za trochu spánku děkuji za jakýkoliv váš názor ![]()
Já bych dudánka neodebírala…proč je nechávat plakat?
Dcera ho měla do tří let…sama pak dala čertovi, teď jí je 13 let a nic jí není…zoubky má nádherný. Synovi je 26 měsíců a dudánka máme na spaní. Řeším spíše stravu…co nejméně čokolád a učíme se chodit na záchod a zatím úspěšně ![]()
Dcera po obědě nespala vůbec, v noci se od narození do čtyř let i několikrát za noc vzbudila a chtěla si klidně hrát…šílený
Teď jí je 13 let a o víkend jí nmůžu v poledne dostat s postele
Synovi je 26 měsíců a spí celou noc a přes den cca dvě hoďky
Já vím je to hrozný, ale nic jiného Ti nezbude, než to vydržet, vyroste z toho! Každé mimi je naprosto jiné. Držím palečky ať je líp ![]()