Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja viem ze je to skoro vestenie z kristalovej gule, ale snad sa tu najde niekto veci znaly a poradi.
Moja starsia slecna dostala nestovice, takze s nimi pocitam aj u mladsej, ale problem je, ze ja som este nestovice tiez nemala. Tak trochu si myslim ze ani nedostanem, lebo ked som mala 18, mala som spoluziacku s nestovicami, ked mi bolo 21 dostala nestovice moja sestra, a uz sa nepamatam presne kedy, ale moja mama sa potykala s pasovym oparom. Docrzovali by ste na mojom mieste karantenu pre pripad ze ste infekcni? Mna to fakt naba
![]()
Ked moja sestra tie nestovice dostala, akurat sa vratila z ocr ich anglictinarka, jej dcera mala nestovice. Drzat nasledujuci mesiac aj manzela mimo male deti?
TEd uz je muzes mit v sobe. Mimochodem nechala jsis nabrat protilatky?? JEstli jsi je neprodelala skryte??
Klid, kolegyně v práci měla neštovice asi v 25 letech a netuší, kde je chytla. tak je třeba ještě dostaneš. Ale nepřeju ti je, v dospělosti je to horší. V karanténě bych byla ve chvíli, kdy se vysypu a tak 2 dny před. Inkubační doba se udává průměrně 14 dnů, někdy ale i míň a víc, takže to bys mohla směle 8 dní mezi lidi, pak bys čekala, zda se vysypeš a když ne, tak bys zjistila, žes to dělala zbytečně. Vyhýbala bych se akorát těhotným. Zase když jsi už byla 2× či 3× v těsným kontaktu a nechytla je, tak můžeš být imunní a třebas je prodělala skrytě (inaparentní průběh). Protilátky asi dělaný nemáš.
Příspěvek upraven 10.12.15 v 20:51
@kattkka vobec som nad tym neuvazovala, nejake nestovice ma 35 rokov netrapili, ludia okolo mna ich mali a ja v pohode. Vcera som len bola za detskou s mocom tej mensej, a ze na starsej sa od vecera do rana nieco divneho urobilo, akoby sa oparila. Ja to ani nespoznala ![]()
Můj muž je měl před měsícem ve 33letech. Docela mně to překvapilo, protože byl na ně ve 30 očkovanej, neboť to jako dítě neprodělal a náš starší nastupoval do školky, tak jsem měla strach.Ale přes to je dostal. Průběh naprosto v pohodě, pupínky měl jako dítě a režim to samý, klid. Jen k tomu nějaké léky na 14 dní. Dva dny nehorazný pot, ale bez teplot. Co jsem se pak ptala lékařů, jak je možný, že i přes očkování je dostal
,prý nejsou 100procentní. A to byli jeho první neštovice po očkování se kterými se setkal. Nemějte strach, dneska i pro dospělý mají účinné léky.
Ne, nešla bych do karantény.
Inkubační doba je sice 14-21 dnů, ale infekční jsou asi jen týden (dva dny před výsevem puchýřků a pak dalších pět dnů - takže infekční období máte téměř za sebou). Třeba jsi odolný jedinec. ![]()
Také jsem neměla neštovice, nedostala jsem je ani v 18 při hodně intenzivním kontaktu (hlídala jsem malou sestřenku, spala i vedle ní na válendě), ani od své dcery minulý rok. Protilátky vyšetřené mám v těhotenství, protože jsem pracovala na poměrně rizikovém pracovišti a šéfová mi nevěřila, že jsem neštovice neměla (prý si mamka nevšimla
) a sama mi nabrala protilátky - a pak nevěřícně zírala na IgM a IgG negativní.
@Julliet píše:
Můj muž je měl před měsícem ve 33letech. Docela mně to překvapilo, protože byl na ně ve 30 očkovanej, neboť to jako dítě neprodělal a náš starší nastupoval do školky, tak jsem měla strach.Ale přes to je dostal. Průběh naprosto v pohodě, pupínky měl jako dítě a režim to samý, klid. Jen k tomu nějaké léky na 14 dní. Dva dny nehorazný pot, ale bez teplot. Co jsem se pak ptala lékařů, jak je možný, že i přes očkování je dostal,prý nejsou 100procentní. A to byli jeho první neštovice po očkování se kterými se setkal. Nemějte strach, dneska i pro dospělý mají účinné léky.
Ale to je znamo ze ockovani neni 100% ani u dospelich.Na tohle tema je tu spousta diskuzi. A dokonce ockovane deti meli i horsi prubeh jak ty bez ockovani…
.Dospeli ktery je nemel ani skryte ppo zmereni protilatek tak bych o ockovani uvazovala ale z duvodu ze to zmirni prubeh.Zas jsou taci kteri to maji jeste horsi…
Ahoj, já neštovice dostala před měsícem od dětí. Průběh byl v pohodě, teda kromě toho, že jsem byla komplet osypaná a šíleně to svědilo. karanténu jsem nedodržovala, to stejně neodhadneš, jestli je máš nebo nemáš. Dokonce jsem infekční chodila do práce, tři dny před vysypáním a nikoho jsem nenakazila. zase bych to tak nehrotila, buď to už máš v sobě nebo nemáš. ![]()
Ahoj všem mohu mít na Vás prosím dotaz na ty které již měli neštovice, dcerka měli ve školce neštovice a dneska rán o na ní koukám a našla jsem jí takove pupínky podlité čirou tekutinou asi tak 8-10 a nektere mista ma takove cervene skvrky. Myslím si že by to mohli byt nestovice nicméně dcera teploty nemá. Bohužel ja jsem nestovice v detství neprodelala a dnes mi rekli ze protilátky nemám. Je asi velká pravdepodobnost že to chytnu že ano? Mohu se zeptat, jak u Vás nestovice probíhali mám 26 let a zrovna pred vanoci snimi ležet
Sem z toho cela smutná a mám strach. všem děkuji
@Deniska10 můžeš mít komplikace, nemusíš, To samé - můžeš chytit, nemusíš. To Ti nikdo neřekne..inkubační doba je až 21 dní, takže to může přijít po vánocích. Pokud nejsi těhotná, tak je to v klidu. mmchdm, moc nechápu ten strach
vybav se tekutým pudrem, léky na případnou teplotu (která nemusí být) a uvidíš.
Tak prubeh nikdo predem neodhadne. Syn ma nestovice zrovna ted, v nedeli mel prvni pupinek, ted je oteckovany. Nicmene pupinku nema nijak zavratne mnozstvi a je bez teplot. Pokud jsi opravdu nestovice nemela, tak je asi chytnes. Pokud nejsi tehotna, tak by to melo byt ok.
Jinak doporucuju nemazat pudrem, hoji se to pak dyl. Ale kazdy doporucuje neco jineho…
No, já tě asi moc nepotěším, pokud jsi je určitě neprodělala, tak šance na nákazu je velká. Komplikace u dospělých jsou bohužel častější. Pokud bys opravdu onemocněla, tak vyrazit k lékaři (ideálně na infekci) pokud jsou: vysoké horečky delší dobu trvající, nemoc se objeví v očích, objeví se poruchy chůze, rovnováhy, intenzivní bolesti hlavy, poruchy vidění nebo zvracení. Ale držím palce, ať neonemocníš, nebo máš jen lehký průběh!
Já jsem chytla neštovice s dětmi když mi bylo asi 25 let, taky před vánocemi, na fotkách u stromku jsme jak 3 dalmatini:) a úplně v pohodě. Byli jsme jen opupínkovaný nic víc Ale každý má ten průběh jiný…
Vsem Vam moc dekuji
no bojim se toho pac kamaradka prave lezela v nemocnici mels hodne vysoke horecky a neco se ji k tomu pridalo tak se bojim.
dobre vybavim se lekama a cim tedy mohu mazat dcerku a popripadd i sebe. Doktorka u male rekla tekutym pudrem ale nekdo rika treba tou gencialkou nebo jak se to jmenuje.