Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, potřebovala bych se poradit, dceři se v pondělí odpoledne vyskytla na bříšku 5 pupínků a na zádíčkách 3 pupínky, sestra mě vystrašila, že se jedná o neštovice, jeli jsme tedy na pohotovost, ale tam nám to nepotvrdili, že se uvídí během dvou dnů. V noci se nic nedělo a nové pupínky se nevyskytly akorát večer měla 37,3, druhý den už bez teplot. Tak teď přemýšlím, co by to mohlo být, zda mám jít k obvodnímu lékaři? Zase se mi nechce, aby jsme si tam něco neodnesli. Je možné, že by mohla mít neštovice? Ale pupínky nemají žádný stroupek a ani tekutinu v sobě a jsou na ústupu. Mátě někdo zkušenost? Jinak je veselá, živá až moc ![]()
pokud se to nerozjelo, tak to neštovice nebyly. v tom stadiu co popisuješ tam nepozná nic ani doktor. podle mě je zbytečné k ní chodit… uvidíš co bude dál.
a jinak na pohotovost je zbytečné s podezřením na neštovice jezdit, pokud nejsou jiné zdravotní důvody nebo obavy z velkých komplikací. je to běžná dětská nemoc ![]()
mohla to být alergie na jídlo, viroza nebo cokoliv jiného …
em jsjá bych tam taky nejela, ale sestra mě vystresovala
, protože jsem těhotná, ale už 8 měsíc a neštovice jsem měla jako dítě. Tak mi to prý nevadí. Asi se na to vykašlu, díky za radu ![]()
tak to chápu, v těhotenství je potřeba být u neštovic obezřetná. asi bych to ale teď na tvém místě nechala být. neštovice by se velmi rychle rozšířily na celé tělo. a spolehlivě se poznají, když se objeví ve vlasech - je to jediná „vyrážka“, která se vyskytuje ve vlasech.
@nozu píše:
tak to chápu, v těhotenství je potřeba být u neštovic obezřetná. asi bych to ale teď na tvém místě nechala být. neštovice by se velmi rychle rozšířily na celé tělo. a spolehlivě se poznají, když se objeví ve vlasech - je to jediná „vyrážka“, která se vyskytuje ve vlasech.
Ted jsi mě trochu vyděsila. Mám 10m dvojčata a holčičce se dneska udělali puchýřky a začalo to ve vlasech - celkem na těle odhaduju 30. Ach jo, tak raději pofrčíme k doktorce. Mmch jsem v 7tt. ![]()
a jak ty puchýřky vypadají? jsou červené, pak se nalejou vodou a nakonec zaschnou do stroupku? neštovice začínají buď ve vlasech a nebo na hrudníku. uvidíš jak to bude vypadat ráno. pokud to jsou, tak to bude rozjeté po většině těla.
jinak pokud pojedete k doktorce, doporučuji nejdříve si tam zavolat a domluvit si konkrétní čas na návštěvu, protože neštovice jsou velmi infekční. ať se nepotkáte v ordinaci s miminky atd. ale jinak viktor si neštovice prodělal v 7 měsících a snášel to lépe než dcera, která je měla ve 4 letech.
@nozu Díky, Any má neštovice. Volala jsem dopředu, ale stejně jsme čekali cca 45 min. Jsem zvědavá, kdy to chytne Ondra. V neděli by pupínky měli přestat, nějak to zvládneme… ![]()
@2werty teda ta čekačka je síla… držte se, určitě to bude OK!
Syn měl před 14 dny 5 pupínků na břiše, taky jsme mysleli na neštovice, ale nakonec se to nerozjelo a vysypala se spála. Neštovice má teď. Chytl je na 99% v nemocnici, kam jsme jezdili na penicilin. Jsem naštvaná, protože sestra nedala neštovice na izolaci, ale k nám do čekárny. Určitě je totiž chytne dcera, takže ve finále budou 6 týdnů nemocní. Do práce jsem nastoupila před 3 týdny, už se s ní v duchu loučím…
To ale není k dotazu. K dotazu je to, že těch 5 pupínků před 14 dny nic nedělalo a nešt. to nebyly. Teď měl dva pupínky včera a do dneška se to rozjelo a už to má všude (i genitálie, vlasy) a 39 horečku. Tak jestli se to nerozjelo, tak to nejsou.
Dobré ráno, včera se dceři (3 roky) objevil na noze pupínek a já se obávám neštovic.. Ještě jsem neměla čas dceru důkladně prohlédnout, ale včera to vypadalo jako klasický maličký beďar. V noci jen hůř spala, jinak žádné jiné příznaky. Jsem v 5. měsíci těhotenství, pokud vím, neštovice jsem neprodělala. Mám mít strach? Zároveň jsem si uvědomila, že dcera byla očkována vakcínou priorix. Ta je i na neštovice?
Anonym proto, protože nemusí každý vědět, jaká jsem hysterka ![]()
Vakcina se slozkou proti nestovicim je Priorix Tetra, povinna je priorix. Bez nestovic.
Jinak ted s tim uz nic nenadelas, pokud to jsou nestovice u dcery, tak bud je dostanes nebo taky ne. Je spousta pripadu, kdy je clovek /at dite nebo dospely/ v primem kontaktu s nemoci a nechyti ji. A nebo to nestovice vubec nejsou. Tak nebo tak je pro tebe spis problem strach. Ten ublizuje nejvic, ac s danou veci nemuzes nic udelat, nijak ji ovlivnit. Bud v klidu.
Už se snažím uklidnit - snídaně, meduňkový čaj..Mám ještě jednu otázku - kdyby to ty neštovice byly a já je chytla, může to ovlivnit prďolku v pupku? ![]()
Stat se muze kdykoli cokoli, nestovice v tehu nejsou dobre, ale jeste je moznost, ze jsi je prodelala v mirne forme a protilatky se ti vytvorily. Jestli chces uklidnit, dojdi si k praktikovi a nech si udelat test na protilatky.
@Halamka - asi nejdřív zkusím pořádně prohlédnout dceru a zjistit, jestli je skutečně má..
Připadám si vážně jak zaslepená hormony. ![]()