Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, máte prosím někdo zkušenost s pomalým výsevem neštovic?
Děti byly před 16 dny v kontaktu s holčičkou, které následující den začaly neštovice.
Dcerka měla ve čtvrtek 2 pupínky, jeden mi přišel jako typický puchýřek u neštovic, v pátek přibyly asi 3 další červené pupínky, včera a dnes nic, ty stávající víceméně zmizely. Myslíte, že se ještě může víc osypat? Nevím, co by to bylo jiného než neštovice 🤷🏼♀️ I když teplotu teda nemá, akorát je docela mrzutá.
Synovi jsme včera objevili první pupínky a dnes jich má po sobě 20-30, některé už ukázkově nalité, tak tam není co řešit.
Díky!
Dcera klidně může mít slabší průběh. Pak bych čekala v budoucnosti ještě druhé kolo. Měla jsem to s dcerou podobně.
Dcera měla tehdá pár pupínků a těch nalitých ani ne 5 🤷🏻♀️ Neměla teplotu ani nic jiného k tomu. Také očekáváme do budoucna návrat. Synovi budou 2 roky, tam ještě nic.
@Terunka Syn to měl obdobně jako tvoje dítě. Pár pupínků bez nalití, do pár dní všechno pryč.
Za měsíc je chytil podruhé od sourozence a to pak už teda fest.
@nozu Hm, toho se trochu bojím, a já se těšila, že když už, tak si to aspoň odbydou najednou
Tak uvidíme, no. Díky
@shadowbabe Tak to jsem teda zvědavá. Dcera má právě 16 měsíců, tak s nima pak určitě přijde do styku ještě ve školce atd. Spíš to bude taková nejistota, no, jestli je chytí znovu nebo ne.
@Svistice No, mohla by je teď jakože chytit od bráchy po těch 2-3 týdnech. Tak uvidíme 😅
Dcera měla takhle v roce pár pupínků a od té doby byla znovu v kontaktu už nejmíň pětkrát a nechytá je. Taky tomu moc nerozumím. ![]()
@mokkk píše:
Dcera měla takhle v roce pár pupínků a od té doby byla znovu v kontaktu už nejmíň pětkrát a nechytá je. Taky tomu moc nerozumím.
Tak si asi imunitu vytvořila i s těmi pár pupínky, to je super
Dá se vzít krev na protilátky, tak jestli bude nějaká příležitost, tak bych to klidně zkusila.
Syn měl takto pár pupínků. Ani doktorka nepoznala, že má neštovice. Jen mě varovala, že by je mohl chytit znovu, ale zatím nic a to si hrál s kamarádkou, co se další den osypala. Mladší byl jeden velký pupínek, měl 40 horečky a 3 týdny byl KO.
Jsme s doktorkou domluvené, že mu ve 12 letech nabere protilátky a kdyby je neměl, nechám ho očkovat.
Dcera taky pět pupínky asi v 6 letech. Potom měla asi 13 let a chytil ti mladší brácha ten je měl šíleně. A dcera už nic, takže stačilo i to.
@Terunka píše:
@shadowbabe Tak to jsem teda zvědavá. Dcera má právě 16 měsíců, tak s nima pak určitě přijde do styku ještě ve školce atd. Spíš to bude taková nejistota, no, jestli je chytí znovu nebo ne.
Právě
Hodně lidí z okolí mi to právě říkalo, že je tu velká pravděpodobnost, ale přímo pediatričky sem se teda neptala ![]()
@Billi píše:
Syn měl takto pár pupínků. Ani doktorka nepoznala, že má neštovice. Jen mě varovala, že by je mohl chytit znovu, ale zatím nic a to si hrál s kamarádkou, co se další den osypala. Mladší byl jeden velký pupínek, měl 40 horečky a 3 týdny byl KO.
Jsme s doktorkou domluvené, že mu ve 12 letech nabere protilátky a kdyby je neměl, nechám ho očkovat.
Přesně takhle jsem to po těch nestovicich nestovicich plánovala taky. Ale dostal je takřka hnedka znovu (tady to fakt litalo fest skola-skolka dobře 3 měsíce). Tak jsem ráda, že mame vyřešíno. Jakékoliv další pupínky jsou už jen opičí. ![]()