Neštovice před porodem

116
22.11.10 20:18

neštovice před porodem

Ahoj všem…

Zjistila jsem, že synovi se dnes objevily první pupínky planých neštovic.

Já je neprodělala v dětství a jsem teĎ 40+4 před porodem.

Přemýšlím nad tím, jak to může teď probíhat, jeslti to chYTnu nebo ne a co na ot mimčo?

Jak byste se zachovaly?

Děkuji všem za názory

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13943
22.11.10 20:22

No tak to je velice nebezpečná kombinace!!! Doporučuju izolovat se od dítka, je snad ještě šance, žes to nechytla. Výtažek z http://www.maminkam.cz/…-tehotenstvi : Při onemocnění těhotné ženy v druhé polovině těhotenství vznik vývojových vad nehrozí, dítě navíc získá od matky protilátky. Nebezpečné je však onemocnění matky těsně před porodem, kdy se onemocnění u dítěte může projevit až po porodu jako novorozenecká varicella:

při onemocnění matky v době 25 až 5 dní před porodem, je průběh novorozenecké varicelly obvykle lehký a není život ohrožující,
při onemocnění matky v době 5 dní před porodem až 2 dny po porodu, je onemocnění u dítěte vážné a má až 5% úmrtnost (důvodem je skutečnost, že matka nestihne předat dítěti protilátky proti onemocnění).
Kdy kontaktovat lékaře
Těhotené ženy, které plané neštovice neprodělaly nebo nejsou očkovány a byly vystaveny nákaze, by měly kontaktovat lékaře co nejdříve. Pokud je krátce po nakažení podána ženě injekce hyperimunního globulinu (obsahuje protilátky ve velkém množství), zmírní se tím průběh onemocnění a sníží se pravděpodobnost vývojových vad u dítěte. V průběhu onemocnění je možné podat také antivirotika, která snižují riziko komplikací u matky (např. riziko zápalu plic).

Lékaře kontaktujte vždy telefonicky. Domluví s vámi individuální termín prohlídky tak, aby jste nenakazila další těhotné v čekárně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
22.11.10 20:23

Kunhuto, i kyž jsi je viditelně neprodělala, i tak můžeš mít protilátky a pak mimču v břiše nic nehrozí.

Myslím, že za těhotenstív se asi nic nestane. Ale co s malilinktým novorozencem? No zítra bych zavolala i gyndr i dětské dr a myslím, že pokud by se mimčo mělo narodit - jako že nejspíš hodně brzy, tak by nemělo přijít do styku se starším sourozencem, dokud mu nezaschne poslední pupínek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
22.11.10 20:24
Kunhuta píše:
Ahoj všem…

Zjistila jsem, že synovi se dnes objevily první pupínky planých neštovic.

Já je neprodělala v dětství a jsem teĎ 40+4 před porodem.

Přemýšlím nad tím, jak to může teď probíhat, jeslti to chYTnu nebo ne a co na ot mimčo?

Jak byste se zachovaly?

Děkuji všem za názory

Jsi si jista ze jsi je neprodelala??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
22.11.10 20:24

No ale asi bych starší dítko hodně rychle izolovala taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
22.11.10 20:40

Hlavně klid, já jsem je taky neprodělala, protilátky mám jako po prodělaných, asi jsem je prodělala v atypické formě. Dost mě to překvapilo, protože jsem se chtěla nechat naočkovat a po testech jsem zjistila, že nemusím.

Pokud jsi je fakt neprodělala, tak je to dost nebezpečné :-(
Držím pěsti, ať vše dobře dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
22.11.10 20:46

Víš co bych udělala já? Pokud jsi to ještě nekonzultovala s nějakým lékařem, tak bych to udělala, i v těchto hodinách bych zajela na pohotovost a poradila bych se.

Bohužel, nevím přesně, jak je to s těmi dny před porodem, nemám čas googlit, ale když jsem řešila svoje problémy ohledně neštovic, dočetla jsem se, že to není žádná sranda. Plod v posledních dnech před porodem a novorozenec může být ohrožen i smrtí, vím, že v nějakých případech se porod okamžitě vyvolává, novorozenec je 3 týdny izolován od matky - inkubační doba a čeká se, jestli matka neštovice chytne nebo ne. Bohužel, je to tak, jeden takový příběh, kdy matka skutečně neštovice neprodělala ani neměla protilátky a dostala se s nimi do styku před porodem, jsem četla i z ČR.

Ale je fakt šance, že protilátky máš. Bohužel, toto je složitější krevní test a nedělá ho každá labolatoř v okresní nemocnici. Já jsem čekala na výsledky týden, ale Tobě by je snad i ve vzdálenějším městě mohli udělat urgentně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7369
22.11.10 20:57

Taj já bych se tedy taky 100% urgentně poradila s dr. Jak je psáno v předcházejícím příspěvku, je to hodně nebezpečné!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
22.11.10 21:15

Kamarádky malej je taky přitáhnul domů, byla těsně před porodem a samo, že je chytla, ale bohužel o nich ani nevěděla, dr.řikal, že musela prodělat vnitřní neštovice a je fakt, že malá, když se narodila, tak po porodu nějký problémy, měla, ale nic víc už nevim. :nevim: Takže opravdu se od nakaženého dítěte IZOLOVAT!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
22.11.10 22:03

Také jsem se toho bála, že mě synek může v době těhotenství nakazit.

Nechala jsem ho očkovat proti neštovicím. Podle lékařů je očkování proti neštovicím lepší, než nemoc prodělat. Druhého prcka také rovněž nechám očkovat. A budeme mít pokoj

Nelíbí se mi, jak ty děti trpí, jak to svědí, mohou to mít i na genitáliích nebo chodidlech…to je fakt strašný. Navíc to může poškodit pleť na obličeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17914
22.11.10 22:19

Lumáťo, očkování ale nechrání na sto procent. I při přeočkování druhou dávkou je to asi 95%. Z tohoto hlediska je jednodušší nechat si zjistit protilátky, případně nechat naočkovat sama sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
22.11.10 22:26

Jak už tu holky psaly… neštovice jsou před porodem velmi velmi nebezpečné pro miminko v tobě a může to skončit jeho smrtí. na nic nečekej, ihned se od dítěte izoluj (dej k babičce, nebo tak nějak) a ty ihned val k lékaři. Opravdu je to vážné!!! Držím palečky, ať vše dobře dopadne. :wink: :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
23.11.10 06:25
lumáťa píše:

Nechala jsem ho očkovat proti neštovicím. Podle lékařů je očkování proti neštovicím lepší, než nemoc prodělat. Druhého prcka také rovněž nechám očkovat. A budeme mít pokoj

Nelíbí se mi, jak ty děti trpí, jak to svědí, mohou to mít i na genitáliích nebo chodidlech…to je fakt strašný. Navíc to může poškodit pleť na obličeji.

Nesouhlasím. Naše dr. je celkově PRO očkování proti vážným nemocem - pneumokok, meningokok, ale očkování proti neštovicím spíše nedoporučuje. Vakcína, ať už Varilrix nebo Priorix tetra - složka navíc proti neštovicím, je nevyzkoušená, nikdo z dnešních dospělých s ní nebyl očkován, neví se, jak dlouho účinkuje, nějaké studie uvádějí, že po 10 letech by mělo dojít k přeočkování.

Jsou případy, kdy i po očkování dítě neštovice prodělá.
Na druhé straně jsou komplikace, kdy asi jedno procento dětí má komplikace po neštovicích - vzácně zápal plic nebo zánět mozkových blan z neštovic.

Moje obě děti neštovice prodělaly - syn ve 3 letech, jen s pár pupínky, jako možná někdy já. Jsem domluvena s dr., že pokud je neprodělá ještě jednou v silnější formě,udělá mu před pubertou krevní testy, když nebudou protilátky, tak budeme uvažovat o očkování. Malá prodělala v roce, bez teploty, pupínků měla od hlavy až k patě, ale žádné komplikace neměla a jizvy taky nemá.A snášela to poměrně dobře.

Malé děti bych nechala prodělat, uvažovala bych o očkování až před pubertou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
23.11.10 16:49
Jana206 píše:
lumáťa píše:

Nesouhlasím. Naše dr. je celkově PRO očkování proti vážným nemocem - pneumokok, meningokok, ale očkování proti neštovicím spíše nedoporučuje. Vakcína, ať už Varilrix nebo Priorix tetra - složka navíc proti neštovicím, je nevyzkoušená, nikdo z dnešních dospělých s ní nebyl očkován, neví se, jak dlouho účinkuje, nějaké studie uvádějí, že po 10 letech by mělo dojít k přeočkování.

Jsou případy, kdy i po očkování dítě neštovice prodělá.
Na druhé straně jsou komplikace, kdy asi jedno procento dětí má komplikace po neštovicích - vzácně zápal plic nebo zánět mozkových blan z neštovic.

Moje obě děti neštovice prodělaly - syn ve 3 letech, jen s pár pupínky, jako možná někdy já. Jsem domluvena s dr., že pokud je neprodělá ještě jednou v silnější formě,udělá mu před pubertou krevní testy, když nebudou protilátky, tak budeme uvažovat o očkování. Malá prodělala v roce, bez teploty, pupínků měla od hlavy až k patě, ale žádné komplikace neměla a jizvy taky nemá.A snášela to poměrně dobře.

Malé děti bych nechala prodělat, uvažovala bych o očkování až před pubertou.

Názory u nás v Česku na očkování jsou dosti různé. Přikládám názor medicínsky vzdělaného člověka:

Ahoj, jsem MUDr. a mám teda opačný názor než váš pediatr, takže jsem svoje dítě naočkovat nechala. Nechci, aby se trápila s pupínky, s horečkou a aby měla někdy v budoucnu pásový opar. I když tato vakcína nechrání 100%- účinnost je asi 80% a možnost vzniku pásového oparu v budoucnu je asi 8× nižší než po prodělaných neštovicích.
Neštovice způsobuje virus Varicela zoster, který se při primoinfekci projeví jako neštovice, pak zůstane celý život v těle a při oslabení organismu se může vyset ve formě pásového oparu.
Virus ve vakcíně Varilrix je živý, ale oslabený, takže taktéž může vyvolat u vnímavého jedince neštovice, nebo může být imunitní odpověď slabá a při kontaktu s neštovicemi je dítě stejně chytne, taktéž zůstává v organismu a může vyvolat pásový opar. Ale pravděpodobnost, že dítě prodělá neštovice je dost vysoká- takže si myslím, že měnší zlo je očkování. V USA je naočkovaných asi 80% obyvatel.
Další riziko je pak u ženy, která v dětství neštovice neprodělala, a pak náhodou onemocní v těhotenství- dochází k poškození plodu.
Takže pokud máte někdo holčičku a neprodělala neštovice, raději jí nechejte někdy kolem puberty naočkovat.

A ještě jeden názor a mohla bych pokračovat:

Ahoj,
taky mi všichni v okolí říkali, že je to běžné dětské onemocnění, pár svědivých pupínků a hotovo…i přesto jsem chtěla nechat naočkovat…no nestihli jsme to, syn je chytil, bůhví kde a skončil v nemocnici s vážnými komplikacemi, podle doktora vzácnými, ale prostě se stalo, dopředu to nikdo neví…dceru jsme nechali okamžitě po propuknutí u syna naočkovat a nechytla je. Takže, těžce ovlivněná špatnou osobní zkušeností s touhle nemocí, já bych nechala naočkovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
23.11.10 16:56

Jestli očkovat nebo ne, to je každého věc. Já jsem taky neočkovala. :wink:

Zakladatelko- tak jak u Vás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...