Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj všem…
Zjistila jsem, že synovi se dnes objevily první pupínky planých neštovic.
Já je neprodělala v dětství a jsem teĎ 40+4 před porodem.
Přemýšlím nad tím, jak to může teď probíhat, jeslti to chYTnu nebo ne a co na ot mimčo?
Jak byste se zachovaly?
Děkuji všem za názory
No tak to je velice nebezpečná kombinace!!! Doporučuju izolovat se od dítka, je snad ještě šance, žes to nechytla. Výtažek z http://www.maminkam.cz/…-tehotenstvi : Při onemocnění těhotné ženy v druhé polovině těhotenství vznik vývojových vad nehrozí, dítě navíc získá od matky protilátky. Nebezpečné je však onemocnění matky těsně před porodem, kdy se onemocnění u dítěte může projevit až po porodu jako novorozenecká varicella:
při onemocnění matky v době 25 až 5 dní před porodem, je průběh novorozenecké varicelly obvykle lehký a není život ohrožující,
při onemocnění matky v době 5 dní před porodem až 2 dny po porodu, je onemocnění u dítěte vážné a má až 5% úmrtnost (důvodem je skutečnost, že matka nestihne předat dítěti protilátky proti onemocnění).
Kdy kontaktovat lékaře
Těhotené ženy, které plané neštovice neprodělaly nebo nejsou očkovány a byly vystaveny nákaze, by měly kontaktovat lékaře co nejdříve. Pokud je krátce po nakažení podána ženě injekce hyperimunního globulinu (obsahuje protilátky ve velkém množství), zmírní se tím průběh onemocnění a sníží se pravděpodobnost vývojových vad u dítěte. V průběhu onemocnění je možné podat také antivirotika, která snižují riziko komplikací u matky (např. riziko zápalu plic).
Lékaře kontaktujte vždy telefonicky. Domluví s vámi individuální termín prohlídky tak, aby jste nenakazila další těhotné v čekárně.
Kunhuto, i kyž jsi je viditelně neprodělala, i tak můžeš mít protilátky a pak mimču v břiše nic nehrozí.
Myslím, že za těhotenstív se asi nic nestane. Ale co s malilinktým novorozencem? No zítra bych zavolala i gyndr i dětské dr a myslím, že pokud by se mimčo mělo narodit - jako že nejspíš hodně brzy, tak by nemělo přijít do styku se starším sourozencem, dokud mu nezaschne poslední pupínek.
Kunhuta píše:
Ahoj všem…Zjistila jsem, že synovi se dnes objevily první pupínky planých neštovic.
Já je neprodělala v dětství a jsem teĎ 40+4 před porodem.
Přemýšlím nad tím, jak to může teď probíhat, jeslti to chYTnu nebo ne a co na ot mimčo?
Jak byste se zachovaly?
Děkuji všem za názory
Jsi si jista ze jsi je neprodelala??
Hlavně klid, já jsem je taky neprodělala, protilátky mám jako po prodělaných, asi jsem je prodělala v atypické formě. Dost mě to překvapilo, protože jsem se chtěla nechat naočkovat a po testech jsem zjistila, že nemusím.
Pokud jsi je fakt neprodělala, tak je to dost nebezpečné ![]()
Držím pěsti, ať vše dobře dopadne.
Víš co bych udělala já? Pokud jsi to ještě nekonzultovala s nějakým lékařem, tak bych to udělala, i v těchto hodinách bych zajela na pohotovost a poradila bych se.
Bohužel, nevím přesně, jak je to s těmi dny před porodem, nemám čas googlit, ale když jsem řešila svoje problémy ohledně neštovic, dočetla jsem se, že to není žádná sranda. Plod v posledních dnech před porodem a novorozenec může být ohrožen i smrtí, vím, že v nějakých případech se porod okamžitě vyvolává, novorozenec je 3 týdny izolován od matky - inkubační doba a čeká se, jestli matka neštovice chytne nebo ne. Bohužel, je to tak, jeden takový příběh, kdy matka skutečně neštovice neprodělala ani neměla protilátky a dostala se s nimi do styku před porodem, jsem četla i z ČR.
Ale je fakt šance, že protilátky máš. Bohužel, toto je složitější krevní test a nedělá ho každá labolatoř v okresní nemocnici. Já jsem čekala na výsledky týden, ale Tobě by je snad i ve vzdálenějším městě mohli udělat urgentně.
Taj já bych se tedy taky 100% urgentně poradila s dr. Jak je psáno v předcházejícím příspěvku, je to hodně nebezpečné!
Kamarádky malej je taky přitáhnul domů, byla těsně před porodem a samo, že je chytla, ale bohužel o nich ani nevěděla, dr.řikal, že musela prodělat vnitřní neštovice a je fakt, že malá, když se narodila, tak po porodu nějký problémy, měla, ale nic víc už nevim.
Takže opravdu se od nakaženého dítěte IZOLOVAT!!!!
Také jsem se toho bála, že mě synek může v době těhotenství nakazit.
Nechala jsem ho očkovat proti neštovicím. Podle lékařů je očkování proti neštovicím lepší, než nemoc prodělat. Druhého prcka také rovněž nechám očkovat. A budeme mít pokoj
Nelíbí se mi, jak ty děti trpí, jak to svědí, mohou to mít i na genitáliích nebo chodidlech…to je fakt strašný. Navíc to může poškodit pleť na obličeji.
Lumáťo, očkování ale nechrání na sto procent. I při přeočkování druhou dávkou je to asi 95%. Z tohoto hlediska je jednodušší nechat si zjistit protilátky, případně nechat naočkovat sama sebe.
Jak už tu holky psaly… neštovice jsou před porodem velmi velmi nebezpečné pro miminko v tobě a může to skončit jeho smrtí. na nic nečekej, ihned se od dítěte izoluj (dej k babičce, nebo tak nějak) a ty ihned val k lékaři. Opravdu je to vážné!!! Držím palečky, ať vše dobře dopadne.
![]()
lumáťa píše:
Také jsem se toho bála, že mě synek může v době těhotenství nakazit.Nechala jsem ho očkovat proti neštovicím. Podle lékařů je očkování proti neštovicím lepší, než nemoc prodělat. Druhého prcka také rovněž nechám očkovat. A budeme mít pokoj
Nelíbí se mi, jak ty děti trpí, jak to svědí, mohou to mít i na genitáliích nebo chodidlech…to je fakt strašný. Navíc to může poškodit pleť na obličeji.
Nesouhlasím. Naše dr. je celkově PRO očkování proti vážným nemocem - pneumokok, meningokok, ale očkování proti neštovicím spíše nedoporučuje. Vakcína, ať už Varilrix nebo Priorix tetra - složka navíc proti neštovicím, je nevyzkoušená, nikdo z dnešních dospělých s ní nebyl očkován, neví se, jak dlouho účinkuje, nějaké studie uvádějí, že po 10 letech by mělo dojít k přeočkování.
Jsou případy, kdy i po očkování dítě neštovice prodělá.
Na druhé straně jsou komplikace, kdy asi jedno procento dětí má komplikace po neštovicích - vzácně zápal plic nebo zánět mozkových blan z neštovic.
Moje obě děti neštovice prodělaly - syn ve 3 letech, jen s pár pupínky, jako možná někdy já. Jsem domluvena s dr., že pokud je neprodělá ještě jednou v silnější formě,udělá mu před pubertou krevní testy, když nebudou protilátky, tak budeme uvažovat o očkování. Malá prodělala v roce, bez teploty, pupínků měla od hlavy až k patě, ale žádné komplikace neměla a jizvy taky nemá.A snášela to poměrně dobře.
Malé děti bych nechala prodělat, uvažovala bych o očkování až před pubertou.
Jana206 píše:lumáťa píše:
Také jsem se toho bála, že mě synek může v době těhotenství nakazit.Nechala jsem ho očkovat proti neštovicím. Podle lékařů je očkování proti neštovicím lepší, než nemoc prodělat. Druhého prcka také rovněž nechám očkovat. A budeme mít pokoj
Nelíbí se mi, jak ty děti trpí, jak to svědí, mohou to mít i na genitáliích nebo chodidlech…to je fakt strašný. Navíc to může poškodit pleť na obličeji.Nesouhlasím. Naše dr. je celkově PRO očkování proti vážným nemocem - pneumokok, meningokok, ale očkování proti neštovicím spíše nedoporučuje. Vakcína, ať už Varilrix nebo Priorix tetra - složka navíc proti neštovicím, je nevyzkoušená, nikdo z dnešních dospělých s ní nebyl očkován, neví se, jak dlouho účinkuje, nějaké studie uvádějí, že po 10 letech by mělo dojít k přeočkování.
Jsou případy, kdy i po očkování dítě neštovice prodělá.
Na druhé straně jsou komplikace, kdy asi jedno procento dětí má komplikace po neštovicích - vzácně zápal plic nebo zánět mozkových blan z neštovic.Moje obě děti neštovice prodělaly - syn ve 3 letech, jen s pár pupínky, jako možná někdy já. Jsem domluvena s dr., že pokud je neprodělá ještě jednou v silnější formě,udělá mu před pubertou krevní testy, když nebudou protilátky, tak budeme uvažovat o očkování. Malá prodělala v roce, bez teploty, pupínků měla od hlavy až k patě, ale žádné komplikace neměla a jizvy taky nemá.A snášela to poměrně dobře.
Malé děti bych nechala prodělat, uvažovala bych o očkování až před pubertou.
Názory u nás v Česku na očkování jsou dosti různé. Přikládám názor medicínsky vzdělaného člověka:
Ahoj, jsem MUDr. a mám teda opačný názor než váš pediatr, takže jsem svoje dítě naočkovat nechala. Nechci, aby se trápila s pupínky, s horečkou a aby měla někdy v budoucnu pásový opar. I když tato vakcína nechrání 100%- účinnost je asi 80% a možnost vzniku pásového oparu v budoucnu je asi 8× nižší než po prodělaných neštovicích.
Neštovice způsobuje virus Varicela zoster, který se při primoinfekci projeví jako neštovice, pak zůstane celý život v těle a při oslabení organismu se může vyset ve formě pásového oparu.
Virus ve vakcíně Varilrix je živý, ale oslabený, takže taktéž může vyvolat u vnímavého jedince neštovice, nebo může být imunitní odpověď slabá a při kontaktu s neštovicemi je dítě stejně chytne, taktéž zůstává v organismu a může vyvolat pásový opar. Ale pravděpodobnost, že dítě prodělá neštovice je dost vysoká- takže si myslím, že měnší zlo je očkování. V USA je naočkovaných asi 80% obyvatel.
Další riziko je pak u ženy, která v dětství neštovice neprodělala, a pak náhodou onemocní v těhotenství- dochází k poškození plodu.
Takže pokud máte někdo holčičku a neprodělala neštovice, raději jí nechejte někdy kolem puberty naočkovat.
A ještě jeden názor a mohla bych pokračovat:
Ahoj,
taky mi všichni v okolí říkali, že je to běžné dětské onemocnění, pár svědivých pupínků a hotovo…i přesto jsem chtěla nechat naočkovat…no nestihli jsme to, syn je chytil, bůhví kde a skončil v nemocnici s vážnými komplikacemi, podle doktora vzácnými, ale prostě se stalo, dopředu to nikdo neví…dceru jsme nechali okamžitě po propuknutí u syna naočkovat a nechytla je. Takže, těžce ovlivněná špatnou osobní zkušeností s touhle nemocí, já bych nechala naočkovat.
Jestli očkovat nebo ne, to je každého věc. Já jsem taky neočkovala. ![]()
Zakladatelko- tak jak u Vás?