Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, mám dotaz jestli jsou tohle neštovice? Ve vlasové části nic, žádné teploty nebo jiné příznaky. Když se takovéhle pupínky začaly objevovat byla jsem s ní u doktorky a ta mi řekla, že to na neštovice nevypadá, ale že si není jistá a mám počkat. Teď jí vylezli asi 3 takovéhle větší pupeny a jinak nic. Prosím o váš názor.
Tohle mi na neštovice nepřipadá. A hlavně pokud si není jistá doktorka naživo, jak to můžeme odhadnout my na netu dle fotky? ![]()
Může a nemusí, jak vypadají ty první pupínky? Zasychají, dělají stroupky? Pokud ano, můžou to klidně být neštovice, někdo má jen pár pupínků a hotovo. Blbé je, že si na to tělo nemusí vytvořit dostatečnou imunitní odezvu.
@Anonymita mám teď čerstvou zkušenost. Syn 9 let slabý průběh, asi 20 vyrážek, ty velké jen 2. Dnes 19. den to chytil brácha, zatím vyrážek nemá moc. Takže to klidně mohou být. U nás ale den předem u obou bolest hlavy a teplota
Nám to takhle začalo, ale pak se ty pupinky zbarvily, nalily tekutinou a dělalo se jich víc a víc ve vlnách.
Holky, vtirnu se.. jen úplně taková blbá otázka.. syn 3 roky.. 3× vystaven neštovicím, v nejinfekcnečnější době a nechytl je.. samozřejmě, může to být náhoda ale spíš už mi přijde divné, že si několik hodin hrál s dětma co měly před „vyrážkou“ - fakt dva dny než se ukázala u detí vyrážka..tak jsem ji ve všech případech čekala a nic..ani teplota, ani vyrážka..nada..zero.. nechci ho nechat očkovat ale doktorka mě pořád pobízí ale nechce se mi do toho.. stalo se to někomu? Ne že bych ho vystavovala schválně, prostě se setkáváme s dětma v jednom kuse a nějak se všichni promorily a nás to minulo ![]()
@Skaiqy mé starší dítě mělo neštovice x-krát ve školce, pak i ve škole a nic. Byla jsem rozhodnutá očkovat, pokud je nedostane do puberty, ale pak je dostalo v deseti letech - paradoxně tehdy zdroj neznámý. Mladší dítě je naopak ve školce dostalo na první pokus. A celý den, kdy se pak veer objevily horečky a první pupínek, strávilo se svou sestřenicí ve velmi intenzivním kontaktu, a ta to nechytila.
@Skaiqy píše:
Holky, vtirnu se.. jen úplně taková blbá otázka.. syn 3 roky.. 3× vystaven neštovicím, v nejinfekcnečnější době a nechytl je.. samozřejmě, může to být náhoda ale spíš už mi přijde divné, že si několik hodin hrál s dětma co měly před „vyrážkou“ - fakt dva dny než se ukázala u detí vyrážka..tak jsem ji ve všech případech čekala a nic..ani teplota, ani vyrážka..nada..zero.. nechci ho nechat očkovat ale doktorka mě pořád pobízí ale nechce se mi do toho.. stalo se to někomu? Ne že bych ho vystavovala schválně, prostě se setkáváme s dětma v jednom kuse a nějak se všichni promorily a nás to minulo
Syn je taky nedostal i když s nimi byl v kontaktu. Dostal je až ve dvaceti od mladšího bratra ![]()
Před očkováním bych mu určitě nechala udělat odběr na protilátky.
@ugluk píše:
@Skaiqy mé starší dítě mělo neštovice x-krát ve školce, pak i ve škole a nic. Byla jsem rozhodnutá očkovat, pokud je nedostane do puberty, ale pak je dostalo v deseti letech - paradoxně tehdy zdroj neznámý. Mladší dítě je naopak ve školce dostalo na první pokus. A celý den, kdy se pak veer objevily horečky a první pupínek, strávilo se svou sestřenicí ve velmi intenzivním kontaktu, a ta to nechytila.
Dekuji za odpověď, právě taky čekám kdy to chytne ale doktorka při každé návštěvě se mě opakovaně ptá *očkovat neštovice?".. říkám, že v tomto případě chci aby si tím prošel aby měl do konce života klid..
@berua13 píše:
Syn je taky nedostal i když s nimi byl v kontaktu. Dostal je až ve dvaceti od mladšího bratra
Před očkováním bych mu určitě nechala udělat odběr na protilátky.
Děkuji za odpověď, přemýšlela jsem zda do toho testu jít nebo ne.. mám zvýšenou imunitní aktivitu ale doufám, že to nepodědil po mně.. on i celkově - třebas covid - měl ale jen jeden den horečku a pak hotovo - jak kdy by nic, žádná rýma, bolesti kloubů.. já to samé.. a to jsme všichni doma měli dvě varianty zároveň ![]()
@Skaiqy píše:
Děkuji za odpověď, přemýšlela jsem zda do toho testu jít nebo ne.. mám zvýšenou imunitní aktivitu ale doufám, že to nepodědil po mně.. on i celkově - třebas covid - měl ale jen jeden den horečku a pak hotovo - jak kdy by nic, žádná rýma, bolesti kloubů.. já to samé.. a to jsme všichni doma měli dvě varianty zároveň
A synovi jsou teprve tři??? To bych teď určitě neočkovala, vždyť je to brzy.
@berua13 píše:
A synovi jsou teprve tři??? To bych teď určitě neočkovala, vždyť je to brzy.
Jsou a očkování odmítám..teda..to na neštovice..nevím proč nás furt do toho tlačí..co si pamatuji tak já to měla nějak kolem první třídy, možná druhé.. takže čekám, jen mě zaráží že fakt byl třikrát vystaven přímému kontaktu a nic..
@Skaiqy píše:
Jsou a očkování odmítám..teda..to na neštovice..nevím proč nás furt do toho tlačí..co si pamatuji tak já to měla nějak kolem první třídy, možná druhé.. takže čekám, jen mě zaráží že fakt byl třikrát vystaven přímému kontaktu a nic..
Ten můj starší taky…ve školce několikrát byly a nic. Mladší je chytil hned…a od něj pak právě starší. Doteď mi to nejde do hlavy jak…byli spolu pouze jedno odpoledne (mladší se pak večer osypal)…a to jenom starší prošel obývakem kde byl malej a zavřel se u sebe do pokoje a nevylezl. Malej tam byl asi tři hodiny… jinak v kontaktu nebyli.
Teď určitě neočkovat… má ještě spoustu času je prodělat. Ockovala bych až nejdřív v deseti letech… asi.
@berua13 u nás bych taky řekla, že to chytil starší sourozenec od mladšího, ale… osypali se tři dny od sebe. Takže bych tipla stejný zdroj, ale… tří a desetileté dítě v době těsně pocovidové s minimem kontaktů společný zdroj neměli. Malé dítě ve školce, velké ve škole, žádné společné aktivity mimo procházek s rodiči do lesa. A malému to řádilo ve školce, takže zdroj jasný. U velkého doteď netuším, protože v jeho okolí se to vůbec nevyskytlo ani předtím, ani potom. Leda by to chytil od někoho z jiného ročníku ve školní jídelně, ale opět - vůbec nevím, že by ve škole neštovice byly. Jako na to, že za těch deset let to dítě bylo x-krát ve velmi intenzivním a dlouhodobém kontaktu a nic, a pak se mi najednou osype… je to ve hvězdách
Ale doktorka, ač jinak dost proočkovací, mi očkování na tohle nikdy nenabízela a nakonec byla ráda, že to dítě prodělalo přirozeně.
@ugluk píše:
@berua13 u nás bych taky řekla, že to chytil starší sourozenec od mladšího, ale… osypali se tři dny od sebe. Takže bych tipla stejný zdroj, ale… tří a desetileté dítě v době těsně pocovidové s minimem kontaktů společný zdroj neměli. Malé dítě ve školce, velké ve škole, žádné společné aktivity mimo procházek s rodiči do lesa. A malému to řádilo ve školce, takže zdroj jasný. U velkého doteď netuším, protože v jeho okolí se to vůbec nevyskytlo ani předtím, ani potom. Leda by to chytil od někoho z jiného ročníku ve školní jídelně, ale opět - vůbec nevím, že by ve škole neštovice byly. Jako na to, že za těch deset let to dítě bylo x-krát ve velmi intenzivním a dlouhodobém kontaktu a nic, a pak se mi najednou osype… je to ve hvězdáchAle doktorka, ač jinak dost proočkovací, mi očkování na tohle nikdy nenabízela a nakonec byla ráda, že to dítě prodělalo přirozeně.
No tak to je zvláštní teda kde se nakazil ![]()
U nás to bylo jasný, starší se osypal dva týdny po mladším. Jinde ve dvaceti letech asi k neštovicím přijít nemohl.
No jsem ráda, že to prodělal celkem v klidu a bez následků. Asi měsíc po jsem potom četla příběh 17 letého kluka, který po neštovicích přišel o nohy ![]()