Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, prosím o radu.. Naše dvouletá dcerka má neštovice. Byli jsme domluveni s babičkou, že nám ji bude hlídat, ale ona se ještě stará o svou téměř devadesátiletou maminku a má strach, jestli by to pro ni nebylo nějaké riziko. Zítra se o tom poradím s doktorkou, jen bych chtěla vědět, jestli s tím nemáte některá zkušenost. Jsou neštovice pro staré lidi nějak zvlášť nebezpečné?
Pro staré lidi jsou nebezpečné velmi. Já je měla v 21 letech a hnus. Kamarádka skončila (ta je měla ve 23 letech) na infekčním, s lumbální punkcí a zánětem mozkových blan. Jeden muž u nás ve vesnici na to zemřel, bylo mu 56 let - přenesl to na něj vnouček. Manžel mé kamarádky je prodělal ve 45 letech - horečky přes 40, zvracení, poté ho začala nesnesitelně bolet hlava (naštěstí byl zánět mozkových blan u něj vyloučen, ale lumbálce se také nevyhnul), dostával se z toho snad 3 týdny.
Je to dětská nemoc a dospělí ji snášejí vesměs špatně. Pokud je prababička v dětství prodělala, měla by být imunní (otázka je, jak hustý měla výsev). Jestli je imunní babička, pak je otázka, jak jsou neštovice infekční ve smyslu, že by je přenesla do domácnosti, kde se stará o svou matku, například na oblečení (přece jen se Indiánům dávaly deky nakažených, aby je vyhubili a fungovalo to). Snad by se stačilo po hlídání osprchovat a převléknout.
A devadesátiletý člověk mívá už imunitou slabou. I když by nedostala neštovice, mohlo by to vyvolat například pásový opar. Raději to zvaž
![]()
No to právě nevíme, jestli je měla a ona sama si to už pamatovat nebude ![]()
A ano, nemocné dítě má být s mámou a taky bude, jen ne po celou dobu léčby, OČR je placené jen 9 dní a být doma zadarmo by dost dobře nešlo..
No tak to je dost nebezpečný teda.. Poradím se ještě s Dr a nějak to budeme muset vymyslet ![]()
Já jsem k dětem s neštovicema raději netahala ani 65ti letou mámu. Pokoušet, jestli chytí pásový opar, mi připadalo zbytečné.
Zase pokud budeš s dítětem 1. Devět dní, tak pak už by snad ani nemuselo být nakažlivé, ale to nejlíp poradí mudra.
Neštovice jsou infekční jen po dobu, než zaschne poslední pupínek. Moje dcera to měla zaschlé rychle a neměla moc hustý výsev, jsou však děti, které to trápí déle. Opravdu se poraď s doktorkou, od kdy by to mělo být bezpečné.
Myslím, že dcera byla doma ty 2 týdny
- přičemž druhý týden jen kvůli slabosti (přece jen je to virové onemocnění) a aby nabrala síly. No, ať vše dobře dopadne ![]()
Presne tak, ako píše Apaji - pre starých ľudí sú nebezpečné.. predsalen si asi nepamätá, či ich prekonala.
Ja som mala neštovice, keď som mala nejak cez 30 rokov. Bolo to hrozné, vysoké horúčky. Predtým ich mali naše deti, no a ja s mužom sme nevedeli, či sme ich v detstve prekonali. Mužovi rodičia nežijú, ani moja mama, a môj otec si to nepamätal. Takže sme pokorne čakali
Ja som ich dostala a muž nie. Čo si môže 90-ročný človek takú vec pamätať ![]()
Babička neštovice prekonala?
Podľa mňa neriskujte, určite nie.
Tak pokud jde o 10. den, a ty následující, tak to už by snad infekční být neměla, pokud nebude mít jó blbej průběh. u prvního se nám vysévaly 4 dny, u druhýho 6 dní. to bych se nebála, pokud už neštovice měla, ta babička. nám 65 letá babička(co neštovice měla) hodinu hlídala ročního, kterej se vysypával, musela jsem s nejstarším k zápisu, a chlap nebyl k dispozici…takže jiná možnost nebyla. a k pásovýmu oparu člověk ani nepotřebuje kontakt s neštovicema…pokud už je měl, tak ten virus se může aktivovat i bez dalšího kontaktu, on v těle zůstává.
@Karleon píše:
Nemocné dítě má být s mámou, ne?
![]()
Radu nemáš, ale rejpnout si to jo…
Co ty víš, kvůli čemu potřebuje hlídání a na jak dlouho.
Ty jsi přesně ten typ člověka, kvůli kterému chodí moje kamarádka s postiženým dítětem z vycházek ubrečená, protože se vždycky najde hloupá rypna, co si musí rejpnout „Tak velký kluk/holka a ještě v kočárku…“ A vědí o tom houby.
@AlčaSt píše:
Zdravím, prosím o radu.. Naše dvouletá dcerka má neštovice. Byli jsme domluveni s babičkou, že nám ji bude hlídat, ale ona se ještě stará o svou téměř devadesátiletou maminku a má strach, jestli by to pro ni nebylo nějaké riziko. Zítra se o tom poradím s doktorkou, jen bych chtěla vědět, jestli s tím nemáte některá zkušenost. Jsou neštovice pro staré lidi nějak zvlášť nebezpečné?
Raději bych to neriskovala. ![]()
Neštovice nebezpečné jsou!! Nejde jen o deky či osprchování- neštovice jsou virového původu, takže lítají vzduchem jako kapénková infekce. To, že se pak někdo osprchuje nehraje vůbec roli!! Těm, kteří je již prodělali hrozí riziko ( při styku s tímto virem) pásového oparu. U staršího člověka bych se rozhodně bála. Co se týče paragrafu, zkus být 9 dní doma, jeden den dovča a pak zase. V práci hrůza to chápu, ale mamči ji dej až po zaschnutí pupínků, A po neštovicích- a to mě asi ukamenujete- nedoporučuji ještě týden do školky-na vyzdravení. Často totiž, a hlavně teď na zimu hrozí komplikace zápalu plic!!
Starým lidem hrozi pasovy opar, mohou se nakazit z nestovic od dítěte. Je to stejný virus a je to nebezpečné.