Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám dotaz - dcera má neštovice, já mám 4 týdny do porodu. Nejsem si úplně jistá, jestli jsem je jako dítě měla nebo ne, mám takovou matnou vzpomínku že ano, ale na 100 % to tvrdit nemůžu. Co vím ale jistě je, že jsem měla cca před 10 lety pásový opar, v malém rozsahu, ale ano, diagnostikovano lékařem. Dá se to brát jako potvrzení skutečnosti, že jsem neštovice měla? A jestli ne, jak to zjistit? Obvodní lékař mojí kartu z dětství nemá, rodiče už nejsou naživu. Děkuju za rady ![]()
Ano, pokud jsi mela pasovy opar, musela jsi prodelat nestovice.
Pokud to byl pásový opar, tak je to známka toho, že někdy před tím proběhla primo-infekce virem varicella-zoster. Kontakt s neštovicemi či pásovým oparem již pro vás nepředstavuje riziko, kontakt nezpůsobí reaktivaci viru.
@prokopa píše:
Ok, takže jestli tomu rozumím dobře nic mi nehrozí?
No mohla byste mít znovu ten opar, ale to snad není tak časté, ta reinfekce. ![]()
@Doctus píše:
Pokud to byl pásový opar, tak je to známka toho, že někdy před tím proběhla primo-infekce virem varicella-zoster. Kontakt s neštovicemi či pásovým oparem již pro vás nepředstavuje riziko, kontakt nezpůsobí reaktivaci viru.
Pásový opar lze prý dostat opakovaně.
@lucad77
Ano, počet recidiv je neomezený.
Bylo to myšleno tak, že opětovný výsev pásového oparu nevznikne z důvodu kontaktu s osobou s neštovicemi / pásovým oparem.
@Doctus píše:
@lucad77
Ano, počet recidiv je neomezený.Bylo to myšleno tak, že opětovný výsev pásového oparu nevznikne z důvodu kontaktu s osobou s neštovicemi / pásovým oparem.
No ale zcela vyloučit to nelze, nebo ano?
@lucad77
Reaktivace viru není ovlivněna exogenním kontaktem s virem, ale vnitřními faktory (oslabení imunity, stres, neznámé faktory atd.).
@Doctus píše:
@lucad77
Reaktivace viru není ovlivněna exogenním kontaktem s virem, ale vnitřními faktory (oslabení imunity, stres, neznámé faktory atd.).
Aha, děkuji za info. Dobré vědět. Takže zakladatelka může být v klidu.