Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslíš to asi dobře, ale starej se o sebe. Když do toho začneš jakkoli šťourat, nikomu tím nepomůžeš a už vůbec ne té slečně, která má už takto dost naloženo.
Ano, nic ti do toho není. Vůbec nevíš jestli holka ví a nemá smysl hrát si na psycholožku nebo rodinného interventa. Že je holka v pubertě neznamená, že není schopná vyhodnotit škodlivost jednání svoji matky. To, že tam nechodí o něčem svědčí…
@Anonymní píše:
Dobrý den, zjistili jsme v rodině šokující věc.
Pře dvěma lety nechala odešla bratrova přítelkyně z bytu a nechala mu jedenáctiletou dceru. Dcera (moje neteř) to nějak vzala, mohla chodit k matce, kdy chtěla (Brácha trdlo si ani neřekl o alimenty). časem si ale matka našla nějakýho týpka, co u ní byl dost často a neteř už tam tolik nechodila. Poslední dobou jsme pozorovali, že tam třeba 2 týdny nebyla (matka ji nepozvala). Já jsem se dozvěděla od kámošů, co jí znají, že bere pervitin. Určitě nekecají, je to dost uzavřená skupina lidí, co se znají. Brácha to určitě ví také (neteř už tam asi ani nechodí), ale dělá před rodinou, že nic.
Já ho nechci nutit, ale mám trochu strach, jestli to holce dobře vysvětlí. Nemám ho třeba přesvědčit, aby neteř vzal k psychologovi? Mám pocit, že se to snaží jen promlčet, ale holka je v puberťe toto musí být hrozné. Já jsem na toto téma zatím nenavázala, je dost nemluvná, když se potkáme, ani nevím, jak bych začala… musí ji to trápit.Sice jí moc neznám, nikdy jsem se nebavily víc, než v rámci návštěv, ale nechápu, že ženská ve svých 40-ti letech začne s pervitinem. Předtím určitě nic nebrala (obšas marihuanu, ale to brácha taky), žili jako celkem normální rodina, vlastní byt, práce, výlety, rodinné oslavy… Jediná divná věc byla, že neměla skoro žádné vazby na svou rodinu.
já bych se do toho na tvém místě nemontovala. Za prvé nevíš jistě, co je a co není pravda a pak nemáš tušení, co a jak už bratr s neteří probíral a řešil. Buď jim oporou, ale do tohoto se nemontuj. Nevhodné přístup či nevhodně volená slova, by mohla nejvíc ublížit právě té neteři…
@Ja-rekk Tak my se jako parta dost potkáváme, takže je celkem divné pořád dělat, že nic nevím - před bráchou. Ostatní to ví. Ale téma hovoru to není. Aspoň ne předemnou.
Určitě nechci vést diskuzi s neteří, na to si málo povídáme, abych měla nějakou důvěru.
Moc se do toho nemíchej. S tvým bráchou se o tom zkus pobavit, ale nějak citlivě. Abys zjistila, jestli a jak se o tom se svou dcerou bavil apod., prostě zkus z něho něco o tom všem vytáhnout. Řekni mu, že se bojíš o neteř atd.,prostě svoje důvody. Ale respektuj bráchu, pokud to s tebou nebude chtít řešit, stáhni se. Nevnucuj se. Prostě zaved na to téma s ním hovor, někde v soukromí, a uvidíš, jak bude reagovat. Asi pro něho samotného je to dost blbé a citlivé téma. Pokud to s tebou nebude chtít řešit, tak mu jenom řekni, že tady vždy pro ně budeš a že jsi ochotna kdykoliv pomoct. A doporuč mu, ať si se svou dcerou o tom citlivě promluví (pokud to už neudělal)…ale myslím si, že nějak aspoň minimálně to doma řešit spolu museli..
Příspěvek upraven 17.03.22 v 13:32
@Anonymní píše:
@Ja-rekk Tak my se jako parta dost potkáváme, takže je celkem divné pořád dělat, že nic nevím - před bráchou. Ostatní to ví. Ale téma hovoru to není. Aspoň ne předemnou.
Určitě nechci vést diskuzi s neteří, na to si málo povídáme, abych měla nějakou důvěru.
Když ti to sám neřekl, tak o tom mluvit asi očividně nechce, tak to respektuj.
@Giovanna1 Asi to zkusim. Podle me je jen tezke najit moment. Jinak mame k sobe blizko a vidame se casto - mame i podobne stare deti. Mou podporu samozrejme maji.
@Anonymní píše:
@Giovanna1 Asi to zkusim. Podle me je jen tezke najit moment. Jinak mame k sobe blizko a vidame se casto - mame i podobne stare deti. Mou podporu samozrejme maji.
Tak to je super, že máte spolu hezký vztah. Pak by to neměl být problém, jen teda vyčíhnout ten vhodný moment 🙂
@Martha03 píše:??? Vy asi o detskej psychológii a psychológii závislosti moc neviete, že? Vy chcete, aby 11-dítě vedelo posúdiť škodlivosť správania dospelého?
Ano, nic ti do toho není. Vůbec nevíš jestli holka ví a nemá smysl hrát si na psycholožku nebo rodinného interventa. Že je holka v pubertě neznamená, že není schopná vyhodnotit škodlivost jednání svoji matky. To, že tam nechodí o něčem svědčí…
Zakladateľka, je skvelé, že sa o neter zaujímaš. Rodina by sa mala zaujímať o iných členov. Ako prvé by som prelomila tabu mlčania s bratom. Ideálne niekedy bez detí. Doporučila by som mu ani nie psychológa, ale kontaktovať nejakú organizáciu zaoberajúcou sa závislosťou, napr. Sananim, resp. Vám odkážu na niečo iné.
Ide o tom, aby Vám pomohli ako jednať s matkou a ako pracovať s dieťaťom. Jednak je to záťažová situácia a dieťa potrebuje pomoc sa s ňou vyrovnať. Ak to otec nerieši (to teda ale nevieš), tak to môže byť docela veľký problém. Oni chlapi majú často pocit, že keď sa o tom nemluví, tak problém neexistuje. Už iba to, že dieťa opustila matka, teraz sa s ňou moc nechce stýkať, tak je pre ňu psychicky náročné. Plus by som sa docela bála, aby holka nezačala fetovať s matkou, ako snaha sa jej priblížiť, resp. aby vyhodnotila, že je to chovanie ok. Fakt by som sa išla poradiť k odborníkom pracujúcim so závislosťami. Ono bohužiaľ závislosť je väčšinou problémom celej rodiny (volá sa to spoluzávislosť) - i keď je dobre, že nežijú spolu, ale holka je v najcitlivejšom veku…
@Anonymní píše:
Pře dvěma lety nechala odešla bratrova přítelkyně z bytu a nechala mu jedenáctiletou dceru. Dcera (moje neteř) to nějak vzala, mohla chodit k matce, kdy chtěla (Brácha trdlo si ani neřekl o alimenty). časem si ale matka našla nějakýho týpka, co u ní byl dost často a neteř už tam tolik nechodila. Poslední dobou jsme pozorovali, že tam třeba 2 týdny nebyla (matka ji nepozvala). Já jsem se dozvěděla od kámošů, co jí znají, že bere pervitin. Určitě nekecají, je to dost uzavřená skupina lidí, co se znají. Brácha to určitě ví také (neteř už tam asi ani nechodí), ale dělá před rodinou, že nic.
Já ho nechci nutit, ale mám trochu strach, jestli to holce dobře vysvětlí. Nemám ho třeba přesvědčit, aby neteř vzal k psychologovi? Mám pocit, že se to snaží jen promlčet, ale holka je v puberťe toto musí být hrozné. Já jsem na toto téma zatím nenavázala, je dost nemluvná, když se potkáme, ani nevím, jak bych začala… musí ji to trápit.Sice jí moc neznám, nikdy jsem se nebavily víc, než v rámci návštěv, ale nechápu, že ženská ve svých 40-ti letech začne s pervitinem. Předtím určitě nic nebrala (obšas marihuanu, ale to brácha taky), žili jako celkem normální rodina, vlastní byt, práce, výlety, rodinné oslavy… Jediná divná věc byla, že neměla skoro žádné vazby na svou rodinu.
Jenom marihuanu
Tím to začíná. Normální je neužívat drogy. Bratr se svou dcerou snad normálně komunikuje a měl by jí to vysvětlit. Sebe bych do toho moc nezatahovala, spíš bych občas neteř někam vzala. Jinak k tobě žádnou důvěru mít nebude a ani se ti nesvěří.
@Basha3 píše: ??? Vy asi o detskej psychológii a psychológii závislosti moc neviete, že? Vy chcete, aby 11-dítě vedelo posúdiť škodlivosť správania dospelého?
Minimálně jí došlo, že se matka pod vlivem chová jinak a asi se jí bojí. Proto tam nechce. Třeba si jí ani moc nevšímají. Její otec by se měl poradit, jak to dívce vysvětlit. Teta, kterou vidí občas a moc ji nezná, nebude zrovna tím, za kterým se přijde svěřovat.
@Russet píše:
Minimálně jí došlo, že se matka pod vlivem chová jinak a asi se jí bojí. Proto tam nechce. Třeba si jí ani moc nevšímají. Její otec by se měl poradit, jak to dívce vysvětlit. Teta, kterou vidí občas a moc ji nezná, nebude zrovna tím, za kterým se přijde svěřovat.
No, ono to z textu vyznelo, že ju matka nepozýva, nie že tam holka nechce. To ale ja samozrejme neviem…
A čo sa týka tety - ja som písala, čo má poradiť otcovi, nie co má delat ona. S tým samozrejme súhlasím, že ona s holkou toho moc nenapracuje. Musí otec, ale toho je možno treba trochu nakopnúť.
@Russet píše:
Jenom marihuanuTím to začíná. Normální je neužívat drogy. Bratr se svou dcerou snad normálně komunikuje a měl by jí to vysvětlit. Sebe bych do toho moc nezatahovala, spíš bych občas neteř někam vzala. Jinak k tobě žádnou důvěru mít nebude a ani se ti nesvěří.
ono to i marihuanou ve většině případů i končí, těch lidí, co z marihuany přechází na tvrdé drogy, určitě bude menšina… by ses divila kolik středoškoláků někdy užilo marihuanu ![]()
Já ho nechci nutit, ale mám trochu strach, jestli to holce dobře vysvětlí. Nemám ho třeba přesvědčit, aby neteř vzal k psychologovi? Mám pocit, že se to snaží jen promlčet, ale holka je v puberťe toto musí být hrozné. Já jsem na toto téma zatím nenavázala, je dost nemluvná, když se potkáme, ani nevím, jak bych začala… musí ji to trápit.
Sice jí moc neznám, nikdy jsem se nebavily víc, než v rámci návštěv, ale nechápu, že ženská ve svých 40-ti letech začne s pervitinem. Předtím určitě nic nebrala (obšas marihuanu, ale to brácha taky), žili jako celkem normální rodina, vlastní byt, práce, výlety, rodinné oslavy… Jediná divná věc byla, že neměla skoro žádné vazby na svou rodinu.