Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zvažujeme, že mezi svátky vyrazíme na hory, padl i návrh strávit Štědrý den na horách, ale pořád se nemůžeme rozhodnout.
Každý rok jsme zvyklí být na Vánoce doma, tak nevím, jestli to nebude pro nás velká změna, ať nejsme nakonec zklamaní ![]()
Kdo z Vás tráví Vánoce mimo domov, jaké to je, výhody + nevýhody
![]()
Já strávila jednou Vánoce na horách v hotelu, když mi doma hrozil smutek (bez přítele) a bylo to super (nonstop party, lyžování, žádný splín). Teď jsme s manželem strávili dvoje Vánoce na chalupě na horách a mělo to výhodu - nikdo tam za náma nelezl, chtěli jsme být sami. K rodině jsme zajeli až když jsme měli chuť a délku návštěvy jsme si určili sami.
Jde o to, co od toho očekáváš - pokud si chceš oddychnout od rodiny nebo aktivně užívat, tak je to super. Jestli to bude někde na hotelu, tak ale nečekej intimčo u stromečku a takový ten domácí klídek. Taky je fajn, když ty Vánoce nejsou každý rok stejné, moc to splývá.
Tak pokud by jste měli třeba chalupu pro sebe, tak bych taky jela, protože jako rodina budete pohromadě, ale do hotelu bych nejela. Mně by ta atmosféra Vánoc chyběla.
Změnu bychom rádi, ale nevím, jak budou reagovat děti, chybějící stromeček + dárky pod ním ![]()
Právě mám strach, že ta vánoční atmosféra bude chybět ![]()
Ale zase to kouzlo hor + sněhu ![]()
Katrinka píše:
Změnu bychom rádi, ale nevím, jak budou reagovat děti, chybějící stromeček + dárky pod ním
Právě mám strach, že ta vánoční atmosféra bude chybět
Ale zase to kouzlo hor + sněhu
Ale kouzlo hor a sněhu si můžeš užít před i po Vánocích. Občas jezdíme na tchánovu chalupu v podkrkonoší. Nádherná roubenka u lesa s opravdovou pecí. Kouzlo…, ale Vánoce asi ne, mám ráda pohodlí domova.
sama bych klidně jela ale pro děti mi přijde lepší strávit štědrý den doma, bude jim chybět právě to co je pro ně na vánocích nejdůležitější a to je stromeček a dárečky
nevím teda jak máš staré děti na tom asi taky dost záleží. My jedem na hory hned po vánocích takže bude splněno obojí ![]()
My byli jednou na horách,když byli klukovi 2 roky.A nikdy více.Já Vánoce úplně miluju,ale ta atmosféra nám prostě chyběla.A neužili jsme si to.V první řadě bych myslela na děti.Jela bych na hory po svátkách.
kacakaca píše:
Já strávila jednou Vánoce na horách v hotelu, když mi doma hrozil smutek (bez přítele) a bylo to super (nonstop party, lyžování, žádný splín). Teď jsme s manželem strávili dvoje Vánoce na chalupě na horách a mělo to výhodu - nikdo tam za náma nelezl, chtěli jsme být sami. K rodině jsme zajeli až když jsme měli chuť a délku návštěvy jsme si určili sami.Jde o to, co od toho očekáváš - pokud si chceš oddychnout od rodiny nebo aktivně užívat, tak je to super. Jestli to bude někde na hotelu, tak ale nečekej intimčo u stromečku a takový ten domácí klídek. Taky je fajn, když ty Vánoce nejsou každý rok stejné, moc to splývá.
presne tak. Netradicne stravene u mne treba pripada u more - zadny snih, mraz, ale teplo. Nastesti mne to preslo kvuli velke zmene teploty a asi by mi ta klasicke stredoevropske traveni vanoc chybelo, kor nyni s detma…
za bezdetna bych nemela vubec problem sbalit se a vyrazit na hory lyzovat. My takhle jezdili pred svatky, ze jsme se vraceli 22.12. super lyzovacka, predsezonni ceny, klidek.
Ja naopak vubec nemusim Silvestry a planovane veseli, to bych se taky nejradeji vyparila…
Neudelala bych to detem.Kdyby si mohly vybrat ony,jestli hory nebo Vanoce a stromek doma,urcite by si vybraly to druhe.Na hory bych vyrazila klidne den po te.
To já bych jela hned, kdybych měla chalupu v horách, do hotelu určitě ne. Jinak už roky toužím po tom po Vánocích odletět někam k moři a oslavit tam Silvestra
Tak snad se jednou dočkám ![]()
kacakaca píše: …Taky je fajn, když ty Vánoce nejsou každý rok stejné, moc to splývá.
A to já mám právě ráda!
Miluju ty rituály, tu slavnostní atmosféru, tu stejnou muziku u štědrovečerní večeře, to že se mi v hlavě promítají „obrázky“ starších Vánoc a cítím (vybavuji si) pocity skrz ty roky zpátky… ![]()
Já Vánoce miluju. Nechápu lidi, co na ně nadávají, podle mě si je prostě jen neumí udělat hezké. Nakupování dárků mi nikdy nevadilo, teď v době e-shopů už vůbec ne, s úklidem to nepřeháním (nemám ty touhy), cukroví nepeču (dostanu od babiček) jen třeba 2 druhy pro zábavu, Štědrý den prožívám stále jako dítě… ![]()
Takže na hory bych jela až po svátcích a to ještě jen z donucení (sníh, zimu, lyžování brrr, to nesnáším
).
Katrinka píše:
Změnu bychom rádi, ale nevím, jak budou reagovat děti, chybějící stromeček + dárky pod ním
Bude chybět! Kouzlo hor a sněhu se dá užít i mezi svátky, ne?
Podle mě děti nejvíc prožívají Štědrý den a potom ty další dny už je to nuda, max. pohádky v TV. Takže odjezd 25.12 může být příjemné zpestření. A stejně všude na hotelech, resturačkách a tak bude ta slavnostní atmosféra, protože všude bude ta vánoční výzdoba, takže kouzlo hor a Vánoc to bude mít i tak…
Katrinka píše:
Tak dárky a stromek si můžete přivést na tu chatu taky ![]()
MUFICE píše:Katrinka píše:Tak dárky a stromek si můžete přivést na tu chatu taky
Jo a o to to bude míň hektické než doma, toto všechno „stěhovat“.
![]()
Tak záleží asi na tobě a hlavně dětech, jestli je to tam táhne nebo chtějí tu a tmošku doma. Já si myslím, že pokud je to chata, kde můžete postavit stromeček, ozdobit třeba tím co dům dá, dát tam dárečky, tak proč né..Ale hotel určitě né. To bych raději počkala až po vánocích. Zase jsou jen jednou do roka,tak proč sijeneužít.Celý rok je shon,práce, povinnosti, tak aspoň tua tmošku vánoc bych chtěla. A pak hned může začít veselí.
Já též toužím po vánocíh, klidně na druhý den vypadnout k moři tak na 14 dní..No,ale to se mi asi nesplní. ![]()