Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé dámy, zakládám tuto diskusi protože mě zajímá názor na takovou tu netradiční školu. U nás v ČR je jich zatím málo. Ale přecejen se začínají rozšiřovat.
Žádné znovění, tři řady lavic, sešity a učebnice. Vše je trochu jinak.
V této škole učí učitele trochu jinak a to proto že dnešní děti jsou komunikativnější,už od mala mají svůj názor, mnohé z nich jdou do školy a umějí číst.
V této netradiční škole nezvoní zvonek na hodinu, dveře do třídy jsou otevřeny po celou dobu vyuky, děti můžou odejít na záchod bez zeptání. Děti mají více prostoru pro to aby se samy vyjádřili a mohli se samy vyjádřit k tomu jaké měli přešlé odpolene apod… nesedí v lavicích pohybují se po třídě jak se jim zrovna chce. V hodině učitelé využívají mnohem kreativnější způsoby učení než v klasické škole podle osnov a předem určených knih.
Co na takovou školu říkate? Dali by jste do ní dítě nebo ne a proč?Nebo vaše dítě podobnou školu navševuje jste spokojeni?
Tím myslíš Waldorfskou školu, nebo nějaký jiný systém?
Takhle když to napíšeš, tak nezbývá než nadšeně souhlasit, že takový systém by byl super, ale chtěla bych to vidět pořádně propracované, kde to funguje, výsledky atd.
Např. ta zmiňovaná Waldorfská škola, do té chodí děti kamarádky. První stupeň byl fajn, super, ale od té páté třídy tenhle systém pokulhával, (tam se nehraje na známky, ale na slovní hodnocení) prostě byl problém s tím hodnocením a motivací puberťáků.
nejedná se o Montessori ???
Můj kamarád dal odsud kluky pryč - byli zaostalí a museli na klasickou základku opakovat svůj ročník.
Detaily si už nepamatuju…
Jen mě u toho zarazilo, že tyto školy nemají řád, režim, respekt z učitele…nějaké dodržování pravidel.....toto všichni potřebuejeme k životu a musíme se to naučit…
až budou v zaměstnání, budou mít těžší…
Určitě jsem pro větší kreativitu a pro NEbiflování se nějakých informací, ale pro to, aby školy učily děti, kde informace najdou a jak s nimi pracovat…
Ale asi bych tam dítě nedala…
No já přesněji myslím školu která je v Brně-Bystrci. A jmenuje se pramínek. Dost o tom s ženou uvažuji,ale právě si také říkame že to zní až moc dokonale.
Gina108 píše:
Tím myslíš Waldorfskou školu, nebo nějaký jiný systém?
Takhle když to napíšeš, tak nezbývá než nadšeně souhlasit, že takový systém by byl super, ale chtěla bych to vidět pořádně propracované, kde to funguje, výsledky atd.
Např. ta zmiňovaná Waldorfská škola, do té chodí děti kamarádky. První stupeň byl fajn, super, ale od té páté třídy tenhle systém pokulhával, (tam se nehraje na známky, ale na slovní hodnocení) prostě byl problém s tím hodnocením a motivací puberťáků.
Tipuju na Montessori. Problém je trochu v návaznosti (v současném systému), ZŠ projdeš a co pak? Jinak jednotlivě se mi to líbí, něco víc, něco míň.
Přesně tak. Život je boj a v Česku obzvlášť. A na téhle škole se děti bojovat nenaučí.
Zkuste si pohledat na netu, jak připravovali pro život své děti třeba rodiče amerických pezidentů. Napadá mě J.F.Kennedy. Tam je dobře vidět, po jaké přípravě je člověk zralý pro život… ![]()
přesně nevím jak se tyhle školy od sebe liší co ste napsali. Ani nevím jak se odlišná od toho Pramínku co mám najity. to bude všechno na podobném principu ne?
Netradičná škola? To, čo popisuješ mi pripomína montessori (aj keď tvoj popis je trochu vágny a hodí sa asi ne všetky alternatívne školy), a tam moje deti chodia (do školy aj do škôlky). A sme veľmi spokojní.
Lenka512 - rozhodne by som netvrdila, že tieto školy nemajú „řád, režim, respekt z učitele“. Naopak, majú, a dokonca ho dodržujú viac, než v normálnej škole. Na rozdiel od normálnej školy je ale rád prirodzenejší, deti sa na jeho utváraní viac podieľajú a asi preto ho i ochotnejšie dodržujú.
DoPetr píše:
přesně nevím jak se tyhle školy od sebe liší co ste napsali. Ani nevím jak se odlišná od toho Pramínku co mám najity. to bude všechno na podobném principu ne?
Jj, je to principiálně podobné, podívej se na jejich webovky, filozofii školy, tam je to popsané, step by step.
Já jsem učila vloni na podobné škole - s dětmi jsme měli samé projekty, hračičky, inovace atd. Prostě podobně, co popisujete
Normálně učím na základce. Tam je to klasika, nějaký řád, ale oproti letům minulým se také občas (!!!) doporučuje začlenit do výuky nějaký projekt nebo netradiční hodina.
Výsledek ? Na škole s „volnějším“ režimem děti uměly asi třetinu toho, co na klasické základce. Při srovnávacích testech s vrstevníky z jiných „klasických“ škol byly jejich znalosti alarmující.
Já jsem vůči těmto školám hodně skeptická, ale určitě je to škola od školy.
Gabika píše:
Netradičná škola? To, čo popisuješ mi pripomína montessori (aj keď tvoj popis je trochu vágny a hodí sa asi ne všetky alternatívne školy), a tam moje deti chodia (do školy aj do škôlky). A sme veľmi spokojní.Lenka512 - rozhodne by som netvrdila, že tieto školy nemajú „řád, režim, respekt z učitele“. Naopak, majú, a dokonca ho dodržujú viac, než v normálnej škole. Na rozdiel od normálnej školy je ale rád prirodzenejší, deti sa na jeho utváraní viac podieľajú a asi preto ho i ochotnejšie dodržujú.
znám to jenom z vyprávění, ale pokud učitelka dětem řekne, že se teď si budeme společně všichni číst a dítě se může zvednout a říct, že se mu teď číst nechce a že si chce hrát a jde si hrát…
tak k čemu je to učí ???
prostě teď je čtení a bastafidli !!!
Tady je odkaz: http://www.praminek.cz/…rie-praminku
Step by step tedy slyším poprvé.
My od nápadu dát dítě na Montessori raději upustili. Poptali jsme se a dozvěděli se něco obdobného, co popisuje Pinkie.
A navíc nechci mít ze svého dítěte pokusného králíka, na kterém se odzkouší nový směr v našem základním školství, i když leta odzkoušeném v zahraničí. V tomto jsem raději skeptik.
Lenka512 píše:Gabika píše:
Netradičná škola? To, čo popisuješ mi pripomína montessori (aj keď tvoj popis je trochu vágny a hodí sa asi ne všetky alternatívne školy), a tam moje deti chodia (do školy aj do škôlky). A sme veľmi spokojní.Lenka512 - rozhodne by som netvrdila, že tieto školy nemajú „řád, režim, respekt z učitele“. Naopak, majú, a dokonca ho dodržujú viac, než v normálnej škole. Na rozdiel od normálnej školy je ale rád prirodzenejší, deti sa na jeho utváraní viac podieľajú a asi preto ho i ochotnejšie dodržujú.znám to jenom z vyprávění, ale pokud učitelka dětem řekne, že se teď si budeme společně všichni číst a dítě se může zvednout a říct, že se mu teď číst nechce a že si chce hrát a jde si hrát…
tak k čemu je to učí ???
prostě teď je čtení a bastafidli !!!Ten můj kamarád z toho byl také ze začátku nadšený i s manželkou, jak je to super…ale asi po 3 letech vystřízlivěli…
samozřejmě nemůžeme to hanit na jednom příkladě…asi by to mělo nějaký smysl, ale pokud takto není provázáno celé školství, tok co po ZŠ ???
Lenka512 píše:Gabika píše:znám to jenom z vyprávění, ale pokud učitelka dětem řekne, že se teď si budeme společně všichni číst a dítě se může zvednout a říct, že se mu teď číst nechce a že si chce hrát a jde si hrát…
Netradičná škola? To, čo popisuješ mi pripomína montessori (aj keď tvoj popis je trochu vágny a hodí sa asi ne všetky alternatívne školy), a tam moje deti chodia (do školy aj do škôlky). A sme veľmi spokojní.Lenka512 - rozhodne by som netvrdila, že tieto školy nemajú „řád, režim, respekt z učitele“. Naopak, majú, a dokonca ho dodržujú viac, než v normálnej škole. Na rozdiel od normálnej školy je ale rád prirodzenejší, deti sa na jeho utváraní viac podieľajú a asi preto ho i ochotnejšie dodržujú.
tak k čemu je to učí ???
prostě teď je čtení a bastafidli !!!
Z tvojho popisu by som dosť pochybovala, že sa jedná o montessori
(Pokiaľ si to teda nejaká učiteľka nepojala po svojom, a „neinovovala“. V montessori by učiteľka totiž rozhodne nemala zaveliť „Tak a teraz všetci…“ ![]()
Mmch, k tým zrovnávacím výsledkom. Bude to zrejme škola od školy, ale vo všeobecnosti sa systém montessori v západnom svete považuje za jeden z najlepších (a tak i najdrahších). Na našej škole pred nedávnom tiež prebehli testy žiakov montessori vs normálni, a tí montessori dopadli lepšie než tí, ktorí chodili do normálnej triedy.
hm.. to je asi pravda. Největší strach máme z toho že tato škola dítě nedokáže tak dobře připravit na život. Nevím jestli v této škole se někdy vyskytnout i takový ti správní grázlící třídy kteří dětem jasně ukazují že takhle se nechovám. jestli všechny ty děti nejsou spíše vedeni k jakési dokonalosti a realita je uplně jiná
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.