Netuším, kam na vysokou):

63
25.6.22 22:07

Netuším, kam na vysokou):

Ahoj,
jsem studentka gymnázia a vůbec nevím, jakou vysokou školu studovat a co za obor :nevim:
Jsem spíš humanitní typ, moc mě baví jazyky, ráda pracuji s lidmi i se zvířaty.
Nezvládám matematické záležitosti :)
Jsem z okolí Prahy a ráda bych na školu, která nebude na druhém konci republiky (toto je pouze preference), nebráním se kombinovanému studiu.
Už hrozně dlouho přemýšlím, co bych mohla studovat, aby mě to především bavilo, ale abych se taky dobře uplatnila..
Bohužel nejsem přes techniku, ani přes zdravotnictví apod.
Obory, které dlouhodobě zvažuji nebo mě minimálně zaujali:
Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání, Španělský jazyk se zaměřením na vzdělávání, ZSV se zaměřením na vzdělávání
Speciální pedagogika
Andragogika/personalistika (UPOL, UK, VOŠ Podskalská - Praha)
Policejní akademie - Bezpečnostní management
Kariérní poradenství (ČZU)
Cestovní ruch, Mezinárodní obchod (VŠE)

Pokud by se tu našel někdo, kdo by mi mohl poradit, říct něco o svém oboru, jestli byl v podobné situaci… Hodně uvažuji nad ekonomickou školou, ale víceméně jen kvůli uplatnění, jsem člověk, co chce opravdu něco, co má pro mě smysl. Nejvíc se blížím k té angličtině, chtěla bych se v ní dále vzdělávat, ale nevím co k tomu.. mnoho lidí mi právě řekne něco ekonomického, ale to mě nebaví. Na VŠE (příklad) by to byla samá matematika, ekonomie a na to já nejsem.
Snad mi rozumíte.
Děkuji mockrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
25.6.22 22:28

Jdi normálně na filologie těch jazyků co chceš studovat a na FHS a tam se zaměř na jazyky. A dodělej si pedagogické minimum.

Udělej bakaláře, odjeď na erasmus a během těch tří let budeš mít lepší představu o tom, co chceš a jaké jsou možnosti. No a když budeš chtít měnit obor, tak holt trošku zamakáš a dostaneš se na magistra někam jinam.

Studovat obor kariénrí poradenství na zemědělce je vyloženě ztráta času. Andragogika to samý, natož na VOŠce - to už radjěi odjeď na rok do zahraničí někam na stáž, když ti nevyjdou přijímačky - mrkni třeba na inex a evropskou dobrovolnickou službu.

A teda karlovku tam nemáš proto, že se bojíš, že se nedostaneš, ale uvažuješ o něčem tak protekčním, jako je mezinárodní obchod na VŠE?

Na bezpečnostní studia fakt nechoď k policajtům, když se mrkneš na studijní plán, tak je to fakt jen vnitřní vzdělávání pro PČR bez rozumné aplikace do civilu.

Když už, tak se přihlaš na FSS https://www.fss.muni.cz/…gicka-studia

a rozhodně chtěj do ciziny a k tomu buď evropská studia a nebo mezinárodní vzahy, popřípadě sociologie se taky dost hodí (kvůli tomu aby ses naučila pracovat se statistikama)

Uplatnění jako bezpečák s jazyky a mezinárodní zkušeností budeš mit dost značné.

Další možnost, kde to můžeš studovat a po odchodu do civilu po tobě radostně sáhnout firmy a to na mezinárodním levelu, pokud absolvuješ i nějaké mezinárodní kurzy je univerzita obrany

https://apl.unob.cz/…ost-a-obrana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
25.6.22 22:35

@Ou upřímně nevím jak je to s mezinárodním obchodem na VŠE, žádné „stížnosti“ jsem na to neslyšela. Můžete mě zasvětit.
Pak mi navrhujete mezinárodní studia, ale tak to je i na VŠE?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
25.6.22 22:44

Doporucuji profesni poradenstvi…
Neco takoveho
 https://www.ministaze.cz/programy/

• Citovat
  • Upravit
Alriga
25.6.22 23:48

@Ou Na filologii, když nezvládá ani shodu podmětu s přísudkem?

• Citovat
  • Upravit
2455
26.6.22 01:01

Každý gympl má poradkyni pro vzdělávání, můžeš se jít poradit tam. :) Pak nejpozději ve třeťáku/septimě se dělají takové ty profilové testy, to ti taky napoví. Stejně tak si takové testy můžeš zařídit i sama, na netu je leccos i zdarma.

Úplně radit ti nemá smysl - musíš si vybrat sama. Je to vždycky o lidech, znám neschopné lidi s prestižními a žádanými obory i velmi úspěšné lidi s obory, nad kterými se jiní ošklíbají. :nevim: Vždycky je to o tom, jak to kdo pojme, jakou má motivaci a jak je ochoten na sobě pracovat.

Filologii ti ale úplně nedoporučuju - je to celkem náročné studium (zrovna aj a šj jsou na běžné SŠ úrovni hodně lehké jazyky, pokud tedy nemáš zkušenost i s jinými jazyky, nebo hodně dobrý cit pro jazyk i v češtině, tak bych podle toho úplně neusuzovala, že tě „baví jazyky“ - pokud jo, tak to je samozřejmě jiná) a hodně lidí je pak trochu zklamaných, o co všechno tam jde, když kolikrát v praxi vystačí úplně jiné znalosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
26.6.22 07:04

No já bych ti hlavně doporučila, aby ses zrekla požadavků, že te vysoká musí bavit (srá. t tě bude každá, důležité je, aby tě pak jakžtakžbavila práce, kterou se pak dalších 40 let budeš živit), aby nebyla moc daleko (naopak, je super odjet na zkušenou pryč a zbavit se rodičů) a aby byla nutne humanitní (bude problém s uplatněním).

Co se pak týká výběru, bude to na tobě, ale být tebou, tak nejdu cestou nejmenšího odporu, ale vyberu si školu s nejlepším možným uplatněním - tzn hlavně hledej, jaké obory jsou teď třeba. Typicky úplně bych se třeba nehnala na spalovací motory, když celá Evropa přechází na elektro. Nějaký filologie jsou super, ale většina absolventů skončí jako učitelé - chceš být úča? Zkrátka spíš si hledej pracovní obor, který by tě lákal, a pak hledej cestu, jak se k němu dostat, než obráceně.

Jo a až si vybereš, tak hlavně mluv s lidmi, kteří mají tuhle školu vystudovanou, jaky mají možnosti, já to hodnotí zpětně, jaké má nevýhody tohle vzdělání… fakt se zajimej, ušetří si dost překvapení po pomoci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44364
26.6.22 08:06

Máš toho moc v záběru. V septimě na gymplu výchovný poradce, příp. školní psycholog poskytuje kariérové poradenství včetně testů.
Známá má vystudované jazyky zaměřené na vzdělávání a pracuje v korporátu, je na tom líp než kdokoliv z nás. Pracuje převážně z domu, i před covidem, práci si může vzít kamkoliv s sebou, vysoký plat a benefity.
Speciální pedagogika je krásná, má taky mnoho podob, záleží které odvětví si vybereš už v pregraduálním vzdělávání a kam se potom dostaneš. Možnosti uplatnění taky závisí podle místa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13518
26.6.22 08:11

Učitelka ŠJ+ AJ… určitě bez práce nezůstaneš. Můžeš pak dělat i něco jiného, až se časem najdeš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4043
26.6.22 08:32

Já teda mám VŠE - přesně tu kombinaci mezinárodní obchod + cestovní ruch. Nevím, mohlo se to samozřejmě změnit (přece jenom jsem ze školy už hodně dlouho), ale za mě to nic protekčního nebylo (to k tomu, co píše Ou), a pokud jde o matematiku a ekonomii, tak té tam taky zas tak moc nebylo (mám dojem, že snad jen dva semestry ekonomie, dva semestry matematiky a dva semestry statistiky)… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.6.22 08:44

Být tebou, dám si rok pauzu a nechám tomu čas. Zkusit pracovat, najít si brigádu, jen tak někam odjet, cestovat, přemýšlet. Je mi 40, sama jsem po gymplu nevěděla, co mám jít studovat, bavilo mě všechno, nakonec jsem se rozhodla pro techniku, protože mi přišlo, že tam vždy najdu uplatnění. Zpětně to vidím tak, že bych si vybrala něco jiného a že jsem na to rozhodnutí potřebovala víc času. Pravdou je, že i kdybych tehdy věděla, že potřebuju víc času, nevím, jestli bych to zrealizovala - rodiče jsou dost zaměření na výkon a vzdělání. Člověk totiž dozrává a dospívá až trochu později a až později přichází na to, co ho naplňuje a baví. V 18 to ví málokdo.

• Citovat
  • Upravit
2479
26.6.22 09:14

Psychologie, právo (kompletní právní vzdělání je pětileté bez bakalare)

Budeš si vybírat mezi obory, kam se dostaneš. Nekde je hodně převis a připravovat se na různé druhy přijímače je náročné.

Počet přihlášek je neomezený. Za každou přihlášku se platí a navíc ještě scio testy (nejsou všude).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
521
26.6.22 09:54

Nejblíže mému oboru je ta zmiňovaná speciální pedagogika, v ničem jiném ti neporadím. Jen stojí za zmínku, že i na humanitních oborech je matematika - já toto zkouškové skládala zkoušku z analýzy dat, kde je toho počítání celkem dost a předpokládám, že to tak bude téměř všude, protože k bakalářce musíš mít i praktickou část, kde zpracováváš výzkum a analyzuješ data, takže to stejně musíš umět.
Jinak obecně pedagogika je celkem dobrý směr, jakým se ubírat. Tam najdeš práci prakticky vždy, učitelé jsou potřeba. Ale taky bych doporučila, stejně jako ostatní, year gap, protože máš v hledáčku dost oborů, které spolu vzájemně moc nesouvisí, takže jde vidět, že zatím tápeš. Za ten rok se ti můžou priority urovnat a pak se jistě rozhodneš správně :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10047
26.6.22 10:37
@Alriga píše:
@Ou Na filologii, když nezvládá ani shodu podmětu s přísudkem?

Ta tvoje obsese pravopisem :roll: Neznem bohemistu, ktery by byl tak posedly jako ty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10047
26.6.22 10:39
@Pruhovaný_mýval píše:
No já bych ti hlavně doporučila, aby ses zrekla požadavků, že te vysoká musí bavit (srá. t tě bude každá, důležité je, aby tě pak jakžtakžbavila práce, kterou se pak dalších 40 let budeš živit), aby nebyla moc daleko (naopak, je super odjet na zkušenou pryč a zbavit se rodičů) a aby byla nutne humanitní (bude problém s uplatněním).

Co se pak týká výběru, bude to na tobě, ale být tebou, tak nejdu cestou nejmenšího odporu, ale vyberu si školu s nejlepším možným uplatněním - tzn hlavně hledej, jaké obory jsou teď třeba. Typicky úplně bych se třeba nehnala na spalovací motory, když celá Evropa přechází na elektro. Nějaký filologie jsou super, ale většina absolventů skončí jako učitelé - chceš být úča? Zkrátka spíš si hledej pracovní obor, který by tě lákal, a pak hledej cestu, jak se k němu dostat, než obráceně.

Jo a až si vybereš, tak hlavně mluv s lidmi, kteří mají tuhle školu vystudovanou, jaky mají možnosti, já to hodnotí zpětně, jaké má nevýhody tohle vzdělání… fakt se zajimej, ušetří si dost překvapení po pomoci

Jsem absolvent filologie a z mych spoluzaku uci absolutni minimum. Uci jen par z tech, co sli na nMgr. ucitelstvi (mluvim o bohemistice)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze