Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Neumím kreslit. Vůbec! Je nějaká šance se to na základě čehokoliv aspoň trošku naučit? Nebo když jsem bez talentu, tak mi nepomůže nic? Dívala jsem se, že existuje spousta knížek, např.:
http://www.online-knihy.cz/…ta-1/d169226
http://www.kniha.cz/…ni/d-309876/
Máte někdo s něčím zkušenosti? Je něco na netu ke stažení? Už jsem i přemýšlela, že si nějakou knížku koupím, ale… nevím, jestli by to mělo vůbec smysl.
Strašně by se mi líbilo, kdybych uměla namalovat své děti - pouze tužkou a mohla to pak i někomu ukázat.
Kreslit se dá naučit pouze tréninkem. Máš nějakou představu a ruka ji nedokáže zachytit na papír. Malé dítě taky neumí udělat kruh, ale zkouší to tak dlouho až to zvládne. To samé je preslení. Dej si na stůl hrnek a nakresli ho jednou, podruhé, potřetí… posté to už bude jak fotka. Až nakreslíš hrnek, tak nakresli kytku v květináči, pak nakresli děti podle fotky a až to bude ono tak je zkus zachytit sama.
@Sára 1
Také to neumím, dá se s tím normálně žít. Já bych se podle knížky nic nenaučil.
Ve škole jsem měl největší trauma z výtvarné výchovy. Namalovat tank, nebo prvomájový průvod, to bylo neřešitelné.
Naučit se to dá, ale chce to tréning a to dlouholetý. Kreslení je spíše o umění pozorovat objekt a poté pozorované přenést na papír. Existují kurzy tzv. kreslení pravou mozkovou hemisférou - mrkni na netu. Ale dle mě to není umění, je to překreslování z obrázku, to si můžeš rovnou vytisknout fotku.. Umění se vidět model 3D a umět ho nakreslit.
Dobrý trénink je kreslit vajíčka - pěkně jemně nasvícené, aby byl stín… Jako bonus to uvolní ruku, v křeči pěkně oblé vajco nenakreslíš.
Kurz kreslení pravou mozkovou hemisférou -naučíš se kreslit podle fotky a to moc pěkně.
http://www.arara.cz/…4/116304.jpg
Napsal toho spoustu. Jsou to amatérské příručky, ale troufám si tvrdit, že plné cenných rad, pokud jde o techniky a základní principy.
Netuším, jestli se to ještě prodává, ale divila bych se, kdyby je neměli ve vaší místní knihovně.
@radeklehky píše:
@Sára 1
Také to neumím, dá se s tím normálně žít. Já bych se podle knížky nic nenaučil.
Ve škole jsem měl největší trauma z výtvarné výchovy. Namalovat tank, nebo prvomájový průvod, to bylo neřešitelné.
Téda holky, tahle diskuze je jak o mě
taky vůbec neumím malovat a teď si tak říkám, že bych se to taky měla nějak naučit, až bude beruška velká a bude chtít od maminky něco nakreslit tak aby se toho potom nelekla chudák
![]()
@cverunka píše:
Naučit se to dá, ale chce to tréning a to dlouholetý. Kreslení je spíše o umění pozorovat objekt a poté pozorované přenést na papír. Existují kurzy tzv. kreslení pravou mozkovou hemisférou - mrkni na netu. Ale dle mě to není umění, je to překreslování z obrázku, to si můžeš rovnou vytisknout fotku.. Umění se vidět model 3D a umět ho nakreslit.
tak já kdysi na kurzu kreslení pravou mozkovou hemisférou byla a nebylo to jenom o překreslování z obrázku, ale i o tom modelu - kreslili jsme svoji ruku nebo svoje bačkory a co tak lektorka říkala, tak na pokračovacím kurzu (nebyla jsem) se učí třeba zvládnutí perspektivy a kreslí se pohled z okna ![]()
jako za mne - kurz byl určitě zajímavý a za ty dva dny jsem kreslila věci, o kterých by mě ani nenapadlo, že je nakreslit umím
ale co jsem tak kdysi v jakési diskuzi četla, tak se tam někdo, kdo kreslit umí, rozčiloval, že to si jenom ti lidi myslí, že kreslit umí, že klidně nakreslí obličej a nevadí jim, že dotyčný vlastně ani nemá půl čelisti a blablablabla… jako nejspíš má pravdu, pokud člověk neumí kreslit, za dva dny se to prostě nenaučí, i když on sám nejspíš bude okouzlený tím, jak mu to úžasně jde
nicméně naučila jsem se tam, že když se chce, tak přijatelně se naučit kreslit může každý, stačí se v podstatě tolik nesoustředit na papír, jako spíš na kreslený objekt (jako čelist sem, čelist tam, co stejně nevidím, to mě nevzrušuje
), ale aby si to člověk udržel, tak to chce trénovat.
@sagina píše:
tak já kdysi na kurzu kreslení pravou mozkovou hemisférou byla a nebylo to jenom o překreslování z obrázku, ale i o tom modelu - kreslili jsme svoji ruku nebo svoje bačkory a co tak lektorka říkala, tak na pokračovacím kurzu (nebyla jsem) se učí třeba zvládnutí perspektivy a kreslí se pohled z oknajako za mne - kurz byl určitě zajímavý a za ty dva dny jsem kreslila věci, o kterých by mě ani nenapadlo, že je nakreslit umím
ale co jsem tak kdysi v jakési diskuzi četla, tak se tam někdo, kdo kreslit umí, rozčiloval, že to si jenom ti lidi myslí, že kreslit umí, že klidně nakreslí obličej a nevadí jim, že dotyčný vlastně ani nemá půl čelisti a blablablabla… jako nejspíš má pravdu, pokud člověk neumí kreslit, za dva dny se to prostě nenaučí, i když on sám nejspíš bude okouzlený tím, jak mu to úžasně jde
nicméně naučila jsem se tam, že když se chce, tak přijatelně se naučit kreslit může každý, stačí se v podstatě tolik nesoustředit na papír, jako spíš na kreslený objekt (jako čelist sem, čelist tam, co stejně nevidím, to mě nevzrušuje
), ale aby si to člověk udržel, tak to chce trénovat.
Ta pravá mozková hemisféra je hlavně o tom, že se jedinec přesvědčí, že to není nemožné. Přesně jak říkáš, když jsi malá a kreslíš si, fakt neřešíš, jestli je to velkodílo, ale jestli tě ten proces s výsledek uspokojuje - časem se zablokujeme (je to stejné se zpěvem, tancem..), získáš pocit „ztráty fíkového listu“, prostě že se výsledkem ztrapníš. Pokud vím, takhle metoda se dá skutečně využít v mnoha jiných záležitostech. ![]()
Podle mne se to dá natrénovat, ale pokud není talent, tak to nikdy nebude nic moc
@Tom-Jerry @Andys77 Neřeším to jen tak z nudy. Mě by to bavilo, ale tím, že výsledek je fakt hrozný, tak mě to vlastně nebaví. Nemám potřebu to komukoliv ukazovat, takže je to jen na mně, jestli se mi to líbí nebo ne.
Nemám talent na kreslení a ani mi nejde nic vyrábět. A hudební sluch taky nemám. Je tu taky někdo takový? Jo a já a sport… škoda slov.