Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zajimalo by me, jak moc ublizim miminku, kdyz mu obcas klimbne hlavicka dozadu, do boku nebo tak. Ja se hrozne snazim, ale proste se mi to stava, take jak se ji snazim ve vzduchu nejak prechytit, krivim ji pater do boku. Je to me prvni, v porodnici mi samozrejme nic neukazali, az po mesici mi kamaradka doporucila neznou naruc. Take jsem mela doma porodni asistentku, ktera mi ukazala, jak s ditetem manipulovat, hrozne jsem se bala na nej sahat. Ukazalo se, ze opravnene. Zacnu malou zvedat, blbe, tak ji polozim zpatky a rikam si, musis to udelat tak a tak, no a zase to zkazim
.
Ne, nic se nestane. Děti jsou od přírody „připravené“ na to, že s ním „neohrabaní“ rodiče zprvu neumějí manipulovat. Problém by byl, kdyby Ti spadla z výšky nebo něco podobného, ale pokud jen klimbne hlavička dozadu nebo ho chytíš do špatné polohy, nic se nestane.
@Violkaa klid, hlavně se nenervuj.. nic se jí nestane.. tedy né takovým způsobem..
Moc dekuju za uklidneni holky. Asi jsem tak rozhozena, protoze jsem to zrovna dostala - male je mesic a 11 dni! Vubec jsem necekala, ze to muze prijit tak brzo… Snad se fakt uklidnim, v noci jak jsem psala prispevek, tak jsem to obrecela
Violkaa: Dobré ráno, nejste jediná maminka, které to ze začátku nejde. Dejte miminko do postýlky, vemte si k zrcadlu plyšáka a trénujte. Plyšák nebude protestovat a Vy získáte cvik
Pokud jde hlava do mírného záklonu, nic se neděje - podstatné je, abyste ji nenechala zaklonit „až na záda“ nebo velmi prudce. Hlavička se nesmí výrazně zaklánět proto, že kolem krční páteře je spousta velmi citlivých nervových zakončení a když se v jejich oblasti krk dráždí a lhostejno zda zakláněním hlavy nebo mačkání rukou maminky, dochází k jejich zbytečnému namáhání a miminko je potom víc uplakané, dráždivé a budí se obvykle o dost častěji než děti, se kterými je maniulováno dobře.
Vychýlení hlavičky do strany při předávání v náručí křivou páteř nezpůsobí, pokud tak není dítě x hodin denně, nebojte ![]()
A ještě drobná rada - Něžná náruč je co do odbornosti opravdu fajn kniha, ale přijde mi strašlivě složitá. Doporučila bych Vám vybrat si z ní jednu max. dvě varianty ode všeho. Zdvihání z podložky přes nabalení na dlaň (pro mytí po přebalování je to geniální úchop, i když vypadá složitě) a pro zvedání z podložky použijte variantu, kdy nadzvednete ramínko, zasunete druhou dlaň pod týl hlavičky a druhou rukou uchopíte stehno. Tato poloha dovoluje ohromnou spoustu pohybů, protože si můžete pomoci celým tělem - je vynikající ji použít pro zdvihání, jako startovací pro chování v klubíčku i pro předávání mezi dměma lidmi do náruče. Zbytek už přijde sám ![]()
Tak hodně zdaru a hlavně klid ![]()
Jana, lektorka pro správný psychomotorický rozvoj a maminka tří kluků ![]()
Nestane se jí nic, když jí ta hlava občas klimbne a není to moc prudce. Nejlepší máš, když nejdřív jednou ruku prostě podložíš hlavu a druhou pak manipuluješ. Jako bys tu ruku u tý hlavy měla přilepenou
A hlavně instinktivně. To máš automaticky v sobě, že nedovolíš, aby se jí něco stalo, takže se nenervuj s tím, jak ji držíš. Prostě o tom nepřemýšlej a zvedni ji. Nevím, jak ji zvedáš, ale nejlíp, aby byla v leže. Nebo si ji dej do zavinovačky a máš to vyřešený. Já jsem zavinovačku používala právě na to, když si malýho bral na pochování někdo, kdo nevěděl, jak se drží dítě ![]()
Naprosto tě chápu mě v porodnici taky nic nenaučili, hlavně že se všechny porodnice vytahují hromadou certifikátů ![]()
Myslíš, že naše babičky řešili, jak se správně bere miminko? A babičky našich babiček? ![]()
@Yeska ne neřešily ale jejich situace byla v mnohém odlišná. většinou měli poblíž matku nebo jinou příbuznou, ktera jim s péčí v šestinedělí pomáhala. Rodily doma nebo porodní baba či později dětská sestra chodily do domácnosti a novopečená mamina mela spoustu příležitostí se spravne manipulaci naučit ![]()
@Violkaa hlavně klid brzy budeš jistější jak mimčo poroste. hlavně v klidu opatrně s láskou a žádný zbytečný stres. žádné prudké pohyby.
![]()
@ka2ka píše:
Naprosto tě chápu mě v porodnici taky nic nenaučili, hlavně že se všechny porodnice vytahují hromadou certifikátů
To máš vcelku těžký, protože v závěru se najde víc matek, který držkujou, že jim v porodnici do péče zbytečně kecali a stresovali je tím, než těch, který si stěžujou, že jim ukázali málo nebo nic. ![]()
Ja ji zvedam tak, ze ji podsunu ruku pod hlavicku (ale vetsinou malo) a druhou pod zadek, ale asi mam slabe ruce, ruzne se mi pritom jeji telicko krouti (a kamaradka rikala, ze rotacni pohyby jsou spatne na pater) no a jak si ji chci dat na rameno (do vyvyseneho klubicka), tak se proste nejak netrefim nebo pustim hlavicku driv no a je to
. A taky kdyz ji nekam v tom zajickovi nesu, divne ji visi ruce dozadu dolu, no urcite ji to nemuze byt vubec prijemny. Dneska zkusim to nabalovani, i kdyz se na to teda necitim, mozna to pujde nakonec snaz.
Jeste jednou diky @Jana Žufníčková @RadkaCh @quinny ![]()
@RadkaCh píše:
To máš vcelku těžký, protože v závěru se najde víc matek, který držkujou, že jim v porodnici do péče zbytečně kecali a stresovali je tím, než těch, který si stěžujou, že jim ukázali málo nebo nic.
beru to tak, že prvorodičce by měli ukázat a poradit se vším a né když řekne tohle mi nejde nebo neumím tak říct to se naučíte a odejít ![]()
Nám v porodnici řekli jenom to, že máme podpírat hlavičku. Já poprvé držela v náručí mimino až to svoje, takže jsem byla totálně vystresovaná, že mu ublížím. A kupodivu už mu jsou tři měsíce a je v pořádku
Zkoukla jsem na Youtube nějaký kurz manipulace s dítětem podle té Kiedroňové, názvy těch poloh si nepamatuju
a používám jen to, co je nám příjemné oběma.
@ka2ka píše:
beru to tak, že prvorodičce by měli ukázat a poradit se vším a né když řekne tohle mi nejde nebo neumím tak říct to se naučíte a odejít
No jo, jenže kolik ženských tohle řekne? Já jsem s tímhle v porodnici neměla problém. Dost mi tam sestry pomohly s kojením, koupat mě naučily (resp. naučily mě, jak mám kluka držet, ten předepsaný způsob koupání je otřesný a kluk to celý prořval před ponořením a po vyndání z vody), chytit jsem ho uměla, tak to jsem nepotřebovala. Pořád se mě vyptávaly, jestli je všechno v pohodě, jestli všechno zvládám. Ono když tam přijde ženská „všechno vím, všechno znám“, tak bych se na ni vyprdla taky.
Taky, nebo aspoň u nás, dost záleží, kdy se dítě narodí. Já jsem porodila v pátek odpoledne a o víkendu tam tyto sestry, co ukazují koupání apod. nejsou. Mně se věnovala v pondělí jenom proto, že šel malý císařem, takže jsem šla domů až v úterý, jinak by mě v pondělí klidně propustili a neviděla bych taky nic. ![]()
Bohužel porodnický a oddělení šestinedělí jsou poslední dobou stavěný do dost blbý pozice a ať udělají cokoliv, tak je to vždycky špatně. To si stačí tady přečíst nebo poslechnout v okolí.
Nehledě na to, že touto problematikou se dost podrobně zabývají předporodní kurzy, na který může jít každá těhotná. Nevím o tom, že by v porodnicích bylo za povinnost učit všechny ženský se starat o dítě. Na to jsou některý porodnice taky moc velký a obsazený.
Na předporodním kurzu, kterej organizuje porodnice, nám k manipulaci neřekli ani nepředvedli nic. Jen základ první pomoci
Ono se spíš musí člověk ptát konkrétně, pak ukážou a poraděj. Jenže to už musí nějaký základní informace mít.