Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
![]()
Nehrotila bych to tolik.ano,ma se to omyt nebo oloupat, ale stane se. Ja bezne jedla ovoce neomyte (ze zahrady)a nic se nestalo.
@Anonymní píše: Více
jakým způsobem to podle tebe ohrozí miminko? vysvětli
@stinga pořád čtu, že z neumyteho ovoce je listerioza, toxoplazmoza, nebo salmonela, tak jsem vydesena…
Upřímně se divím, že některé ženské přežijou těhotenství ve zdraví a neumřou ze stresu. Jedna olízne syrové vejce, jiná sní neumyté ovoce, třetí snědla hermelín a všechny už máte černé myšlenky na mrtvé mimčo ![]()
@Meggiska píše: Více
a ještě křen, zapomněla jsi nebo nečetla „zelý s křenem“ - to je také smrtelně nebezpečné
tak si dej čokoládu a přestaň se děsit, je to krajně nepravděpodobné
Já jsem teda asi čuník, ale tyhle vaničkové věci si běžně kupuju na cesty a nemyju. Žiju. I mé děti
![]()
Myslím, že dítěti víc ubližuje, když matka stresuje (jakkoli). Tobě to může maximálně způsobit, že se pos…š, protože nemusí zažívání snést postřiky, které tam jsou nebo si zaneseš bakterie mezi zuby. Ale zuby si určitě čistíš pravidelně. Tak bych nedělala drama.
Tak já tě uklidním. Já jsem takovej pošuk, že sice umývám tak, jak se má, ale vlastně nevím proč. Pro prach, špínu…
Nevěřím ani za mák, že se smyjou postřiky, jedy a ani natlápnutá žloutenka. Třeba.
Když jím ovozel, tak prostě musím vypnout mozek, jinak bych se toho prostě štítila. Konec.
Jedno léto jsem byla na sběru ovoce v zahraničí. To raději nevědět, sbiraji tam různé existence, rukavice nemají, na záchod si odskakují jen tak v sadu mezi stromy. Dost mi to změnilo pohled na mytí ovoce ![]()
@stinga píše: Více
Listerioza. Vlastne je tam vetsi pravdepodobnost nakazy nez kdyby snedla syrovy maso.
Jojo taky jsem byla. Ruce si tam fakt nikdo nemyl, nebyla voda. Odskakovalo se mezi stromy. Ale ta vymakaná figura pak, opálení, v životě jsem nevypadala líp.
No tak listeriózu mít z ovoce můžeš, ta se přenáší přes ptáky, hlodavce a klidně i hmyz, nebo může být obsažena v hnojivu. Nicméně, teď jsem nedávno četla, že klasický rychlý opláchnutí pod studenou vodou stejně nepomůže, chce to fakt důkladně omýt rukama místo po místě a nejlépe oloupat, mražené ovoce a zeleninu důkladně tepelně opracovat, protože listerie zvládá v pohodě i mráz.
Ahoj, dneska ráno jsem snedla neumytou broskev z obchodu, nestíhala jsem a hlavně jsem nepremyslela, prostě jsem si dala broskev do pusy a snedla…byla v ty vaničce, takze ji nikdo ohmatat z krámu nemel, jenže vím, že i tak se to umývat musí. Umyvam vždycky všechno, ale jsem prostě blbá 🤦🏻♀️ jsem v 21.tt, stalo se vám to někdy, a může do ohrozit miminko?