Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Neurastenie.
jako diagnosa by se to už používat nemělo a od psychiatra jsem to neviděla jako dg…roky…desetiletí
je to taková diagnosa, nediagnosa, vlastně se to už dlouho nepoužívá
léčba? psychoterapie, hlavně
někdy jsou třeba i léky
a taky sport, práce na sobě a tak…
a mezi náma, neurastenici velice často o sobě říkají " nejsem fanoušek léků a můžu žít i bez léků" ![]()
Neurastenie podle Mezinárodní klasifi kace nemocí Diagnóza neurastenie se dle MKN řadí mezi „jiné neurotické poruchy“ s kódovým označením F48.0. Je charakterizována jako onemocnění s řadou variací, které se objevuje ve dvou typech, jež se do značné míry překrývají.
U prvního typu je typická zvýšená duševní únava, pokles výkonnosti a schopnosti vyrovnat se s běžnými denními úkoly ve spojení s vtíravými, nepříjemnými asociacemi či vzpomínkami a všeobecně neefektivním myšlením.
U druhého typu se projevuje především fyzická slabost a vyčerpání i po minimální námaze. To je doprovázeno pocity svalové bolesti a neschopnosti relaxovat. S oběma typy neurastenie se pojí závratě, bolesti hlavy, zvýšená dráždivost či poruchy spánku.
Léčba neurastenie
Hlavními léčebnými prostředky v případě neurastenie jsou antidepresiva a podpůrná psychoterapie. Z terapeutických škol má nejlepší výsledky kognitivněbehaviorální terapie, která vede pacienta k postupnému navyšování aktivity, čímž nabourává bludný kruh úpadku, který byl často podporován v dobré víře somatickými lékaři.
Jde tedy v podstatě o pomalou duševní rehabilitaci. Z hlediska příčin onemocnění je dobré s pacientem probrat jeho životní styl, problémy, konfl ikty a významné životní události, které mohly neurastenii spustit. Když se pacient dostane do adekvátní odborné péče, je onemocnění relativně snadno léčitelné.
@Anonymní píše:
Dobrý den,je mi 20 let. Před necelým rokem mě poprve napadlo, jestli náhodou nemám ADHD. Trvalo mi dlouho než jsem se vůbec objednala na psychiatrii.
Máte někdo s touhle diagnózou zkušenost? Ať osobně nebo vzdáleně? Jak se to léčilo? Co jste dělali prosím, jakákoliv rada má pro mě cenu nad zlato.
Očekávala jsem na 90%, že odejdu právě s tutou diagnozou a odešla jsem jen s nápisem v lékařské právě, že mám neurostémii. S paní doktorkou jsem si bohužel moc nesedla a připadala mi arogantní, ale o jejím rozhodnutí samozřejmě nepochybuji. Jenže jsem odešla s ordinace jen s lékařskou zprávou a antidepresivama. Žádné vysvětlení a kontrola za měsíc. Upřímně nejsem fanoušek léku pokud je nutně nepotřebuju a myslím, že i když vždycky nejsem 100% v pohodě můžu žít i bez toho.
Trochu jsem se teda koukala na internetu po tom, co je to vůbec ta neurostémie, ale narazila jsem na menší problém. Někdo dává dohromady neurostémii a chronicky únavový syndrom. Jsem z toho zmatená, protože každý zdroj tvrdí něco jiného a na svou doktorku se obrátit nemohu a k další jsem objednaná až za 2 měsíce.
Asi myslíš neurastenii? Mám napsáno též. Zkus na Facebooku najít skupinu, jinak zkratka je CFS, ale neuznává se to u nás, jakoby to neexistuje, je to na delší vyprávění, takže zkus nějaou tu skupinu, přečti si příběhy lidí atd.
Jinak jaké máš příznaky?
A na „chronický únavový syndrom“ nevěřím
za únavovými stavy vždy něco je, někdy chudokrevnost, nebo jiná nemoc, někdy psychika, často deprese, a. t.d…vždy za tím něco je
únava není nemoc, jen příznak, u „neurastenie“ je chronická únava velice častá, ale jak píšu, už se to moc jako dg nepoužívá…mělo by se to definovat přesněji
velice často je za únavou nedostatek spánku, nebo špatný, rozbitý spánek nebo jiná spánková porucha…
@Borrealis píše:
Neurastenie.jako diagnosa by se to už používat nemělo a od psychiatra jsem to neviděla jako dg…roky…desetiletí
je to taková diagnosa, nediagnosa, vlastně se to už dlouho nepoužívá
léčba? psychoterapie, hlavně
někdy jsou třeba i lékya taky sport, práce na sobě a tak…
a mezi náma, neurastenici velice často o sobě říkají " nejsem fanoušek léků a můžu žít i bez léků"
Neurastenie podle Mezinárodní klasifi kace nemocí Diagnóza neurastenie se dle MKN řadí mezi „jiné neurotické poruchy“ s kódovým označením F48.0. Je charakterizována jako onemocnění s řadou variací, které se objevuje ve dvou typech, jež se do značné míry překrývají.
U prvního typu je typická zvýšená duševní únava, pokles výkonnosti a schopnosti vyrovnat se s běžnými denními úkoly ve spojení s vtíravými, nepříjemnými asociacemi či vzpomínkami a všeobecně neefektivním myšlením.
U druhého typu se projevuje především fyzická slabost a vyčerpání i po minimální námaze. To je doprovázeno pocity svalové bolesti a neschopnosti relaxovat. S oběma typy neurastenie se pojí závratě, bolesti hlavy, zvýšená dráždivost či poruchy spánku.
Léčba neurastenie
Hlavními léčebnými prostředky v případě neurastenie jsou antidepresiva a podpůrná psychoterapie. Z terapeutických škol má nejlepší výsledky kognitivněbehaviorální terapie, která vede pacienta k postupnému navyšování aktivity, čímž nabourává bludný kruh úpadku, který byl často podporován v dobré víře somatickými lékaři.Jde tedy v podstatě o pomalou duševní rehabilitaci. Z hlediska příčin onemocnění je dobré s pacientem probrat jeho životní styl, problémy, konfl ikty a významné životní události, které mohly neurastenii spustit. Když se pacient dostane do adekvátní odborné péče, je onemocnění relativně snadno léčitelné.
https://www.najdipomoc.cz/…ot-nechutna/
Tak já to tam mám vždy, když je třeba zpráva. Jinak sport bych teda fakt neradila…
@Monik29 píše:
Tak já to tam mám vždy, když je třeba zpráva. Jinak sport bych teda fakt neradila…
tak pohyb, pohybové aktivity
nemyslela jsem sport na vrcholové úrovni, ale pohyb, naprostý základ léčby u stavů, které se dříve definovaly jako neurastenie…pohyb, ideálně venku na denním světle, pokud to jde
není to těžká porucha, spíše lehčí, lze s tím pracovat, často se s věkem zlepšuje…a tak
@Borrealis píše:
tak pohyb, pohybové aktivitynemyslela jsem sport na vrcholové úrovni, ale pohyb, naprostý základ léčby u stavů, které se dříve definovaly jako neurastenie…pohyb, ideálně venku na denním světle, pokud to jde
není to těžká porucha, spíše lehčí, lze s tím pracovat, často se s věkem zlepšuje…a tak
Pokud ale má tedy nějakou neurastenii, pokud ne, pohyb vše zhoršuje a lék není… Těch lidí, co bojuje s něčím jako CFS je strašně moc, ale je jasný, že psychiatr napíše tohle, dá léky a nazdar…
A tohle z článku vypichuji, ano tohle trefili
„V somatickém přístupu se zřejmě odráží též silný zájem pacientů, aby jejich problém nebyl psychiatrizován. Nicméně mnoho pacientů navštíví celou řadu odborných lékařů, a pro jejich stálou únavu není nalezena žádná tělesná příčina. Když se ale dostanou do péče psychiatra či psychologa, často se výrazně zlepší po užívání antidepresiv nebo profi tují z psychoterapie…“
je to tak, tito lidé vítají tělesné diagnosy, hledají je…rádi se nechávají vyšetřovat a naopak si odmítají připustit že jde o psychiku…velmi často
je velmi těžké přesvědčit je na léčbu, když už se to povede, fakt rozkvetou, najednou přijdou s jiskrou v oku a je jim dobře a žasnou jak je jim konečně dobře ![]()
ale někdy přesvědčit nejdou, a to je pak náročné, pro ně a hlavně pro jejich okolí
někdy to i samo přejde…já ten termín nemám moc ráda považuju ho za obsolentní a nic neříkající, chce to jít s pac. víc do hloubky, když už
Unavovy syndrom ma jednu nevyhodu, a to tu, ze „neni videt“ a priznaky casto dotycnemu neveri, a to nekdy ani lekar.
A ano, opravdu muze byt bez priciny, resp. jediny spolecny jmenovatel byva stres a casto EB virus, jinak vse vychazi v poradku.
diskuse je o neurastenii
přeloženo je to „slabost nervového systému ", neboli "lehká porucha“
nepíšu o žádné těžké psychické nemoci, právě
a jak píšu, sama tento termín nemám moc ráda, nicméně na toto je pohyb tím pravým čím je třeba začít, lidé s pravidelnou pohybovou aktivitou na to trpí minimálně
jako fakt ![]()
lidi mají úzkosti, deprese, poruchy spánku a tisíc dalších věcí
vždy se dá jít po příčině a řešit jí, když dotyčný chce
to že někdo napíše na internet kamsi " já mám únavový syndrom" ještě neznamená že nemá neřešenou depresi, úzkostnou poruchu, poruchu spánku nebo tisíc dalších možných věcí, které by měl řešit
já na „únavový syndrom“ nevěřím, a nikdy jsem jej ani neviděla
vždy to byly deprese, nebo další nemoci, nebo životní styl, nebo porucha spánku, spánkové apnoe…a. t.d…a. t.d…vždy za tím něco je
poslední „únavový syndrom“ byla celiakie, na kterou nikdo dřív nepřišel, až paní dorazila k nám…a byla jasná, měla i derm. Duhring na nohou jak vyšitou
takže se to došetřilo, začala konečně s dietou…a už je bez „únavového syndromu“…a je jí dobře
@Borrealis
Promin, ale jsi fakt mimo.
Ted jsem nasla a procetla tohle:
https://me-cfs.eu/…co_je_mecfs/
A sedi to jak pr… na hrnec.
Tohle NENI ani deprese, ani hypochondrie.
U deprese clovek nema energii, nic se mu nechce. U CFS zoufale chce!!, ale nemuze. Fyzicky nemuze.
Pokud castecne zaberou AD, tak (presvedceni meho imunologa, ktery se na toto specializoval) proto, ze potlaci takovy ten hluboky stres, o kterem clovek moc nevi, neuvedomuje si ho. A ktery dost hraje roli.
Pokud dojde ke zlepseni, tak musi byt ve hre ale i dalsi faktory, napr. jak zminuji v clanku, klicovy je okamzity odpocinek (= neschopenka), doplneni zivin a vitaminu a tzv. pacing = naslouchat svemu telu a neprepinat se.
Fakt vsechno v tom clanku sedi.
Tim samozrejme nevylucuju, ze unava ma nejakou pricinu, na kterou se neprislo.
Ale to neznamena, ze unavovy syndrom neexistuje.
Dobrý den,
je mi 20 let. Před necelým rokem mě poprve napadlo, jestli náhodou nemám ADHD. Trvalo mi dlouho než jsem se vůbec objednala na psychiatrii.
Očekávala jsem na 90%, že odejdu právě s tutou diagnozou a odešla jsem jen s nápisem v lékařské právě, že mám neurostémii. S paní doktorkou jsem si bohužel moc nesedla a připadala mi arogantní, ale o jejím rozhodnutí samozřejmě nepochybuji. Jenže jsem odešla s ordinace jen s lékařskou zprávou a antidepresivama. Žádné vysvětlení a kontrola za měsíc. Upřímně nejsem fanoušek léku pokud je nutně nepotřebuju a myslím, že i když vždycky nejsem 100% v pohodě můžu žít i bez toho.
Trochu jsem se teda koukala na internetu po tom, co je to vůbec ta neurostémie, ale narazila jsem na menší problém. Někdo dává dohromady neurostémii a chronicky únavový syndrom. Jsem z toho zmatená, protože každý zdroj tvrdí něco jiného a na svou doktorku se obrátit nemohu a k další jsem objednaná až za 2 měsíce.
Máte někdo s touhle diagnózou zkušenost? Ať osobně nebo vzdáleně? Jak se to léčilo? Co jste dělali prosím, jakákoliv rada má pro mě cenu nad zlato.