Neustále dělám chyby v práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
A o jaké chyby jde? Z nepozornosti, třeba že máš blbě částku, nebo špatně nahazuješ účty? Postupy si piš do zvláštního sešitu. Piš si úkoly, pak si je odškrtávej, ať máš jistotu, žes na něco nezapomněla. Pokud jde o chyby z nepozornosti, všechno si třikrát zkontroluj, než to pustíš. Po roce už bys měla být samostatná. Účtařina je složitá, ale ty děláš jenom nějakou výseč. Co konkrétně? Faktury, banku? Daně dělá asi hlavní účetní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Dobrý den, ahoj,
přišla jsem se sem vypovídat, svěřit a poprosit o radu… Mám vystudované účetnictví, rovnou ze školy jsem šla do firmy dělat účetní ještě pod hlavní účetní. Jelikož jsem šla hned po škole, byla jsem absolutně bez praxe, a tak mě moje nadřízená měla a vlastně ještě má na starost. Účetnictví mě baví, v tomto zaměstnání jsem rok, ale stále dělám chyby. A vše po mně musí kontrolovat má nadřízená a mně je z toho už trapně. Neustále mám něco špatně. Účtařina je těžká, ale myslím, že já dělám chyb snad abnormálně. Stydím se za to, přijdu si šíleně neschopně, protože ať se snažím jakkoliv, stejně ty chyby udělám..někdy si říkám, jestli jsem si své zaměření vůbec vybrala správně… Pokud toto čte nějaká účetní, prosím, jak dlouho vám trvalo, než jste se do toho dostali? Než jste přestali dělat chyby (pokud jste tedy nějaké dělali)? Jsem z toho opravdu nešťastná, není den, co by mě nadřízená neupozornila na některou z mých chyb, a myslím si, že je z toho už i unavená.Děkuji všem za odpovědi.
Tak se z nich pouč a přestaň je dělat, takhle funguje učení, pokud se neumíš učit, máš titul podplacený a já volám 158 ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Dobrý den, ahoj,
přišla jsem se sem vypovídat, svěřit a poprosit o radu… Mám vystudované účetnictví, rovnou ze školy jsem šla do firmy dělat účetní ještě pod hlavní účetní. Jelikož jsem šla hned po škole, byla jsem absolutně bez praxe, a tak mě moje nadřízená měla a vlastně ještě má na starost. Účetnictví mě baví, v tomto zaměstnání jsem rok, ale stále dělám chyby. A vše po mně musí kontrolovat má nadřízená a mně je z toho už trapně. Neustále mám něco špatně. Účtařina je těžká, ale myslím, že já dělám chyb snad abnormálně. Stydím se za to, přijdu si šíleně neschopně, protože ať se snažím jakkoliv, stejně ty chyby udělám..někdy si říkám, jestli jsem si své zaměření vůbec vybrala správně… Pokud toto čte nějaká účetní, prosím, jak dlouho vám trvalo, než jste se do toho dostali? Než jste přestali dělat chyby (pokud jste tedy nějaké dělali)? Jsem z toho opravdu nešťastná, není den, co by mě nadřízená neupozornila na některou z mých chyb, a myslím si, že je z toho už i unavená.Děkuji všem za odpovědi.
Děvče nešťastné, tady na fóru dostaneš jen tafku, jak jsi neschopná a máš se z chyb poučit, ale jak to už nikdo neporadí, že? Před drahně lety jsem na tom byla stejně jako ty. Ve velké auditorské společnosti na pozici junior účetní. Neustálé chyby, neustálý tlak, abych chyby nedělala. Víš co mi pomohlo? Projít si pár firem, začít dělat účetnictví kompletně celé, abych si na ty případné chyby přicházela sama a sama si je opravovala. Ona totiž jen ta dílčí nudná práce bez kontextu smysl moc nedává a to také může být důvodem zmiňovaných chyb. Nejlépe se mi vždy dělala celá firma kompletně celá. Ale díky za to, že tuhle práci už dělat nemusím. Ono si totiž dost starších kolegyň účetních na mladých holkách hojí své komplexy.
- Citovat
- Upravit
Já jsem teda úplně mimo obor ale bylo velmi důležité abych chyby nedělala a tak jsem si vytvořila ve Wordu papír kde jsem měla napsané přesně postupy - kdy, jak, co udělat a podle toho jsem chronologicky jela. Za 14 dní jsem už všechno zvládala. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Uklidní vás, že jsem kdysi v nové práci přendala „papírově“ skoro celý velký sklad do druhého?
Těch chyb bylo i potom víc, ale je fakt, že mě nikdo moc nezaučil, skoro vůbec a musela jsem se to naučit sama metodou pokus - omyl. A myslím, že i to hodně udělalo, že tam ta kontrola a dohled nefungovaly (i když jsem zezačátku samozřejmě chtěla) - tím, jak jsem si na to musela přicházet a chyby opravovat sama, nebyla ta část zodpovědnosti z venku, vědomí, že co pose.ru dohromady už jen tak nedám, že jsem lépe a rychleji pochopila celý ten systém. A byl toho celý sešit pocmarany poznamkama a schématy. Jsem u sebe zjistila, že vedení a kontrola může být někdy v mým případě i kontraproduktivní. Něco jako že když mě hoděj do vody, chvilku se topím a pak začnu plavat, když je ale plavčík s kruhem, spíš se vezu. Pište si poznámky, poznámky nad poznámky, každou kravinku a vysvětlivku a zkuste si nějak - to teda nevím jak
- mentálně odbourat tu jistotu tý kontroly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A to jsou jaké chyb? Jako chyby v postupech, že to uděláš úplně blbě nebo chyby, že zapises jen číslo s chybou? Pokud to první, tak to je tvoje šílená ostuda, že si neumíš zapsat správně postup u které jsi udělala chybu a správně se jej naučit. U toho druhého stačí si to po sobě několikrát zkontrolovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Děvče nešťastné, tady na fóru dostaneš jen tafku, jak jsi neschopná a máš se z chyb poučit, ale jak to už nikdo neporadí, že? Před drahně lety jsem na tom byla stejně jako ty. Ve velké auditorské společnosti na pozici junior účetní. Neustálé chyby, neustálý tlak, abych chyby nedělala. Víš co mi pomohlo? Projít si pár firem, začít dělat účetnictví kompletně celé, abych si na ty případné chyby přicházela sama a sama si je opravovala. Ona totiž jen ta dílčí nudná práce bez kontextu smysl moc nedává a to také může být důvodem zmiňovaných chyb. Nejlépe se mi vždy dělala celá firma kompletně celá. Ale díky za to, že tuhle práci už dělat nemusím. Ono si totiž dost starších kolegyň účetních na mladých holkách hojí své komplexy.
Přesně tak, nejhorší dvě kombinace - nudná dílčí práce, kde ti to „nedocvakne“ proč to je, tak jak je - nesloží se ti to do celkové mozaiky, a další rizikový faktor - strach, že to bude blbě a že ti zkušenější neomylná kolegyně, co jí to do kontextu zapadá, bude koukat pod ruku. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejsem účetní.
Jsou ty chyby třeba kvůli postupu, který děláš stále dokola do zblbnutí?
Na to pomáhá napsat si postup krok za krokem jako pro úplného nováčka. Tento papír si třeba nakopírovat.. a postupně si jednotlivé kroky odškrtávat.
Pokud se přepisuješ v číslech, tak opakovaně kontrolovat a třeba si to opakovat polohlasně.
Jestli tam něco špatně počítáš na kalkulačce, mohla by sis např. v Excelu vytvořit vzorec. Ono by ti to potom postupně čísla (nebo třeba alespoň výsledek) ukázalo samo pro kontrolu.
Hlavně není vůbec žádný problém mít vždy po ruce „taháček“. Třeba rozpis do jakých všech kolonek napsat každou částku z jednotlivých formulářů.. atd.
Zkus napsat, v čem děláš ty chyby
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Manzel má účetní, která to děla takových 20 let fakt aktivně a orientuje se. Jako zaměstnanec i soukromne a sem tam taky pošle něco blbě. Ja tomu nerozumím a ani nechci, je to pro me total chaoz a lidi, co to baví, obdivuju. Vždy se na to včas přišlo a téměř vše je řešitelné v klidu. Ale myslím, ze má nejsou pojistku “na blbost”.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak účtařina je složitá. Hlavně jsou stále nějaké změny a novinky. Pokud pracuješ rok, tak si nemyslím, že už máš umět úplně všechno. Žádný učený z nebe nespadl. A chyby lidi dělají, i ti nejlepší z nejlepších. Vše se dá zpětně opravit, doúčtovat. Ale nepíšeš nic konkrétního, protože pokud děláš celé účetnictví sama, je to jiný než když účtuješ jen třeba banku, faktury, pokladnu.
Piš si poznámky, ofocuj si chyby a piš si správný postup. Hlavně nevěš hlavu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Dobrý den, ahoj,
Na škole jsem se nemusela účetnictví učit, bylo pro mě logické a jednoduché, stejně tak statistika. V praxi, v mém prvním zaměstnání na pozici samostatné účetní, v auditované společnosti jsem si myslela, že jsem si vybrala práci špatně, nemám tam co dělat a první rok jsem chodila kolem termínu DPH, ve dnech reportingu mateřské společnosti a během prvních dvou let při DPPO, z práce a do práce se staženou zadelí. Hodně mi pomohlo, že jsem se dostala v prvních letech ke komplexnímu účetnictví a naučila jsem se tak chyby po sobě opravovat a komplexně chápat souvislosti. Chyby dělá každý, ale samozřejmě čím víc znáš souvislosti, tím míň chyb děláš a hlavně si je umíš opravit. Navíc časem pokud u účetnictví zůstaneš, pochopíš ten mechanismus a budeš si doplňovat vzdělání, tak už budeš mít něco jako instinkt a když se ti podaří někde něco zkaňhat, tak ti bude intuice říkat, že je něco blbě a dojde ti občas i zpětně, kde máš jakou chybu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, ahoj,
přišla jsem se sem vypovídat, svěřit a poprosit o radu… Mám vystudované účetnictví, rovnou ze školy jsem šla do firmy dělat účetní ještě pod hlavní účetní. Jelikož jsem šla hned po škole, byla jsem absolutně bez praxe, a tak mě moje nadřízená měla a vlastně ještě má na starost. Účetnictví mě baví, v tomto zaměstnání jsem rok, ale stále dělám chyby. A vše po mně musí kontrolovat má nadřízená a mně je z toho už trapně. Neustále mám něco špatně. Účtařina je těžká, ale myslím, že já dělám chyb snad abnormálně. Stydím se za to, přijdu si šíleně neschopně, protože ať se snažím jakkoliv, stejně ty chyby udělám..někdy si říkám, jestli jsem si své zaměření vůbec vybrala správně… Pokud toto čte nějaká účetní, prosím, jak dlouho vám trvalo, než jste se do toho dostali? Než jste přestali dělat chyby (pokud jste tedy nějaké dělali)? Jsem z toho opravdu nešťastná, není den, co by mě nadřízená neupozornila na některou z mých chyb, a myslím si, že je z toho už i unavená.
Děkuji všem za odpovědi.