Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Chci se zeptat jestli jste některá řešili zadní rýmu. Mám dceru 6 let a od 5 let trpí na zadní rýmu. Myslím ze je to zadní protože většinou ji neteče z nosu jako u klasické rýmy ale pořad se ji to drží někde i v krku a pak i kašle. Na jaře a v létě ok. Pak od září to začíná. Nedávno ji doktorka dala ATB na preleceni protože chytla i horečky a predtim 3 týdny kaslala aniž by to měla na pruduskach. Takže dala ATB a dva týdny byla doma. Pak sla do školy a po tydnu chytla rýmu. Ovšem tu tekoucí. Říkala jsem si ze to bude ok ale už je to týden a dcera pořad smrka. Muže volne dýchat ale proste každou chvíli smrka a vysmrkava hustý hlen. Buď bezbarvý nebo nažloutlý. Už si nevim rady. Doktorka vždy poradi jen proplachovat mořskou vodou nebo dávat fenistil. Na ORL taky nic nezjistili.
Budu rada za rady nebo jaké mate zkusenosti. Dekuji
Bezbarvy husty hlen ma syn pokazde, kdyz mu roste nejaky zub. Zacalo to kolem ctyr let, ted je mu osm a kazdy zub znamena tak mesic husteho pruhledneho hlenu. Vyplachuju mu konvickou, ale spis tak pro prevenci, protoze dokud zub nevyleze, tak to proste neprestane.
Já dávám sinupret, když je rýma hustá aby se někde neusadila. Teď nám ho doporučili i na ORL, když malá dcera dostala zánět středního ucha. Právě jí vůbec netekla rýma, měla jí uvízlou v dutinách a vrazilo se jí to do ucha. Na zelenou rýmu jsme dostali antibiotika přímo do nosu.
Nemá zvětšenou nosní mandli? Dcera to měla stejně právě kvůli té mandli…
Dcera (11 let) je mívá v zimním období už od školky. ORL vyšetření jsme prošli hodně, vyhrožovali i „preventivním“ trháním mandlí, ke kterému naštěstí nakonec nedošlo. Na začátku rýmy stříkáme Vincentku a dobrý je i Virostop. Pokud toto nepomůže a začne to stiíkat na průdušky nebo se objeví zelený hlen, jdeme k doktorce pro antibiotický sprej do nosu, ten zabere vždy. Ale nesmí se dávat často. Přeci jen jsou to taky antibiotika. ![]()
@Festa napadlo mě to protože ji lezou stoličky. Ale loni ji nic nerostlo a stejne to mela
Nám hodně pomohlo stříkat v zimním období preventivně do nosu každý den Sterimar a dceru otužovat a cpát vitamíny (C, D a zinek). Zlepšení je znát, nemívá to už tak často. A když už se zadní rýma objeví, tak je důležité podchytit co nejdřív (viz. co jsem již psala výše).
Je to pro dítě i rodiče hodně nepříjemné onemocnění a běh na dlouhou trať, tak držím palce ať jste brzo doma zase všichni zdraví.
Dcera (6) na to trpí taky
![]()
Napadla mě zvětšena mandle, ale když na orl nic nezjistili tak to asi nebude ono ![]()
Co poradit nevím, taky s tím bojujeme a je to příšerný, dcera z toho vzdyky minimálně týden kašle a z toho kašle v noci zvraci
Ja to jako mala pry měla stejně, ale mě v tomhle věku vyndali mandli a měla jsem pokoj ![]()
U nás jedině cistit nos sterimarem nebo jinou mořskou vodou, občas dat olynth nebo muconasal. Pak ten Sinupret, čaj s medem a citronem, betaglukan sirup a vitamin D.
Ale je to přesně jak pises, jaro / léto Ok, od září to začíná ![]()