Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den,
přišla jsem si k vám pro radu. Mám skoro ročního syna, který je zvyklý usínat a spát ve svém pokojíčku, dost ho ruší, když jsem tam i já (máme dohromady jednu místnost). Když usíná, musím odejít z pokoje a vrátit se až když spí, ale i tak musím být potichu, probere ho i malé klepnutí čehokoliv. Problém je v tom, že se k nám má stěhovat přítel s malou dcerou a já nevím, jak to udělat s jeho spánkem. Jak naučit, aby spinkal i v rušném prostředí? V kočárku venku nemá problém, to usne když je unavený a může kolem něj být hluk jak chce. Ale jak to udělat doma? Vůbec by mi nevadilo, kdyby spinkal i se mnou v posteli, ale to by neusnul vůbec. Teď mu dám do ruky lahev s kaší, k hlavičce dudlík a odejdu, za chvilku spinká až do rána klidně 15 hodin v kuse. Usíná kolem 19 hod večer a vstává klidně v půl 11 dopoledne, ale musí být klid. Potřebovala bych ho naučit spát v normálním prostředí. Přes den taky dost spí, klidně 5 hodin přes den. Moc děkuji a hezký den.
Dcera na spaní (i na denní) potřebuje naprostý klid už dlouho. Nevím, jestli to má jen naučené nebo je to prostě povahou.
@AliTad klidně těch 20 hodin denně dá. normálně jde spát v 19 hodin večer, obyčejně vstává kolem 9, to je 14 hodin spánku v kuse a je vzhůru tak hodinku, spí další aspon 1,5 hodiny, pak jde spát na 2,5-3 hod po obědě a klidně dá ještě hodinku odpoledne. každý den je to trošku jiné. Včera mi třeba vstal až v 10:30.
Bohužel malí sourozenci se navzájem budí. Takže i když spolu jsou od malinka, měli by být vlastně zvyklí, tak bouchání, pobíhání atd mi vzbudí mimino v patře domu. Jediné, proti čemu byli starší děti imunní byl miminčí řev, to když jsem nesla nejmladšího do koupelny přebalit, tak se nevzbudili snad nikdy.
Máš nějakou možnost dítě alespoň opticky oddělit? Závěs, paraván, stěna ze skříní? A snažit se zachovat od začátku staré zvyky, pokud se bude dítě budit, tak chodit, uklidňovat, vrátit dudlíka a zase jít, uvidíš pak během pár dnů, jestli to půjde nebo ne. Pokud ne, tak se buď smířit, že nebude chodit spát v 7, ale třeba až v 8-9, nebo větší byt, myslím, že ani přítel nebude chtít mít v 7 večerku a po ní si maximálně tak číst knížku ![]()
@Gladys píše:
Bohužel malí sourozenci se navzájem budí. Takže i když spolu jsou od malinka, měli by být vlastně zvyklí, tak bouchání, pobíhání atd mi vzbudí mimino v patře domu. Jediné, proti čemu byli starší děti imunní byl miminčí řev, to když jsem nesla nejmladšího do koupelny přebalit, tak se nevzbudili snad nikdy.Máš nějakou možnost dítě alespoň opticky oddělit? Závěs, paraván, stěna ze skříní? A snažit se zachovat od začátku staré zvyky, pokud se bude dítě budit, tak chodit, uklidňovat, vrátit dudlíka a zase jít, uvidíš pak během pár dnů, jestli to půjde nebo ne. Pokud ne, tak se buď smířit, že nebude chodit spát v 7, ale třeba až v 8-9, nebo větší byt, myslím, že ani přítel nebude chtít mít v 7 večerku a po ní si maximálně tak číst knížku
no mě by vůbec nevadilo, kdyby chodil spát později, ale on už je v půl 7 tak protivný, že se to nedá a za 5 minut je tuhý. A myslíte, že usne, když s ním budeme v té místnosti? Přemýšlela jsem, že mu teď dám do pokojíku rádio úplně potichu a pomalu to budu zesilovat. Já už od narození chtěla, aby malý spal se mnou v posteli, ale ne, on chce svojí postýlku a svůj spánek. Je to dost obtěžující, jak moc spí, většina maminek mi závidí, ale já teda sobě ne, nemůžu pořádně nikam jet, protože v kočárku usíná špatně, na návštěvě někde neusne vůbec, takže sedím doma a jezdíme jen na krátké výlety.
@Granda píše:
@AliTad klidně těch 20 hodin denně dá. normálně jde spát v 19 hodin večer, obyčejně vstává kolem 9, to je 14 hodin spánku v kuse a je vzhůru tak hodinku, spí další aspon 1,5 hodiny, pak jde spát na 2,5-3 hod po obědě a klidně dá ještě hodinku odpoledne. každý den je to trošku jiné. Včera mi třeba vstal až v 10:30.
Tak to je drsné
A dr. o tom ví? Protože teda jestli je tohle normální, tak fakt hooodně závidím!
@Granda začla bych tím, že bych na usínání přestala odcházet z místnosti. Ale fakt to chce, aby tě dítě nevidělo.
Kolik je přítelově dcerce? Stejně si myslím, že i kdybyste to nějak zařídili, že bude usínat sám a budete jak myšky, tak ti ho ráno vzbuděj, druhorozený začal vstávat v 6, takže všichni vstáváme v 6
(ještě nedávno jsem se kasala, že moje děti chápou, že maminka před 7 z postele nevylézá, chjo
). A prvorozený by spal klidně déle, ale nejde to, je vzbuzen, pak je samozřejmě na facku.
Jinak na chalupě například druhorozený jako mimino spával v koupelně, všichni udělali, co potřebovali a pak jsem tam šoupla cestovní postýlku a bylo ![]()
@Granda A přes den je zvyklý (když není v kočáře) spát při hluku? Nevím, ždímání pračky, televize, rádio, hlasitý rozhovor…?
@AliTad píše:
Tak to je drsnéA dr. o tom ví? Protože teda jestli je tohle normální, tak fakt hooodně závidím!
s doktorkou jsem to zatím neřešila. ale asi se jí zmíním.
@Gladys ono se to dělá dost blbě, aby mě neviděl, když je to jedna místnost… jeho probere i například otevření dveří, prostě skoro cokoliv.
@Seizdra píše:
@Granda A přes den je zvyklý (když není v kočáře) spát při hluku? Nevím, ždímání pračky, televize, rádio, hlasitý rozhovor…?
ne, u toho se probudí taky, jelikož máme jen pokoj (s přítelem budeme v garsonce o patro níž) tak teď tam má fakt ticho, já jdu pryč. ale až tu budeme ve 4, tak vůbec nevím, už jsem přemýšlela, že kvůli jeho spánku sem přítele nevezmu, ale to přece nejde ne? když spí, tak se v jeho pokoji nikdo nebaví, má prostě klid.
@AliTad
Taky mi 20 hod u rocniho ditete prijde uz nejak moc ![]()
chapu, ze kazde dite je jine, ale 4hod vzhuru za cely den?
@Granda no já myslím, že pokud ho chceš naučit spát v hluku, tak se to bez probouzení neobejde. Spíš je to tak, že se dítě naučí po tom, co ho něco probudilo, zase rychle spát dál. Má klasickou postýlku žbrlinkovou? Jestli jo, tak mu přes ni hoď nějakou lehkou látku a vizuální kontakt je vyřešen.
Ale pokud se tam mají pohybovat přítel s dcerou, tak se vznášet nebudou. Tak začni učit teď na svoji přítomnost a uvidíš, v nejhorším se trochu nevyspí, to zvládne ![]()
Doktorce bych to určitě řekla, jestli to nesouvisí i s tím strašně lehkým spánkem
Třeba kdyby spal kratší dobu, tak by byl spánek tvrdší. Protože jako 20 hodin je fakt síla, za ty zbývající 4 hodiny stihnete tak maximálně jídlo a možná jít na chvíli ven, ne?
Začala bych rozhodně učit na hluk ještě než se přistěhují, pokud na to máš čas. Nechávej otevřené dveře od pokojíku, když ti spí přes den a vař u toho, pusť si televizi. Určitě bych se na tu dobu spánku zeptala mudry, mě 20hodin u ročního dítěte přijde už patologický, to pomalu nenaspí ani moje dvouměsíční mimino ![]()
@Gladys píše:
@Granda no já myslím, že pokud ho chceš naučit spát v hluku, tak se to bez probouzení neobejde. Spíš je to tak, že se dítě naučí po tom, co ho něco probudilo, zase rychle spát dál. Má klasickou postýlku žbrlinkovou? Jestli jo, tak mu přes ni hoď nějakou lehkou látku a vizuální kontakt je vyřešen.
Ale pokud se tam mají pohybovat přítel s dcerou, tak se vznášet nebudou. Tak začni učit teď na svoji přítomnost a uvidíš, v nejhorším se trochu nevyspí, to zvládne
ano, postýlku má normální žbrlinkovou, ale tu deku přehozenou má už ted, ze 3 stran má zeď a skříň a ze předu tu deku. rušilo ho i když jsem si večer pustila do sluchátek film z netbooku. tak ty stíny ho budili a to má tu deku vepředu. no zeptám se té doktorky.
taky mě právě napadlo, že kdyby spal méně, ale za to tvrdším spánkem, bude to lepší.