Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já taky nebydlím ve vlastním bytě, ideální by pro mě bylo nějaké dědictví nebo dar
Ale jinak bych chtěla nájemní byt, třeba od města. Vesměs se platí jen energie (kamarádka za 2+1 platí 2800 + elektřina a plyn) a hlavně město se nerozvede, nebude mít osmnáctiletou dceru atd… My bydlíme v bytě mého bratrance a dře nás teda pěkně ![]()
U nás je to komplikovanější tím, že jsme zvyklí že nás bydlení moc nestojí a bojíme se postavit na vlastní nohy a říkáme si jestli to všechno uplatíme a proto nechci mít žádný dluh..
Myslim ze dneska se bez hypoteky bydlet snad neda, pokud clovek neco nezdedi nebo mu to nekdo nekoupi.
Najem je sice pekny, a nekdy u mensi nez hypo s poplatky, ale hypo vetsinou do duchodu splatis a pak platis jen poplatky, ktezto v najmu porad ten najem ![]()
Zalezi no…hypoteka je neprijemna, ale ja bych cely zivot platit najem nechtela…mesto se nerozvede, ale muze se rozhodnout byt prodat, deregulovat najem, cokoliv. S hypo ale taky muzou byt problemy, hlavne, kdyz to clovek prepiskne s vysi a pak ma problem splacet
Najem je zase teoreticky flexibilnejsi, je jednodussi se prestehovat, kdyz prestane vyhovovat…Jsou lide, co jim to vyhovuje, me treba by ten pocit „vlastniho“ a ze si muzu (temer;)) delat co chci chybel…Fakt zalezi, jak to ma kdo nastavene.
Uprimne, jestli mate moznost nekde 4 roky bydlet (a s tchyni si nevadite) a zaroven nasetrit na vlastni, tak byt vami to vydrzim i se starym nabytkem a jdu pak do vlastniho bez dluhu…nebo vydrzte 2 roky a pujcte si mene ![]()
Víš, když se necítíte na osamostatnění se vším, co to obnáší, a nechcete se zadlužit, tak bych vyčkala, až ušetříte na vlastní. Je to něco za něco.
@mončís Tak záleží na Vás. Kolik třeba teď dáváte měsíčně stranou? Našetříte za ty 4 roky na byt? Pokud ano a nejsou jiné spory s tchyní, než starý nábytek, tak bych asi bydlela u ní. Pokud máte strach, jestli to všechno uplatíme, tak to hlavně pořádně propočítejte. Jak už bylo psáno, někdy je nájem finančně výhodnější jak hypotéka.
Podle mě lepší platit hypotéku za svůj dům(byt), než nájem strkat někomu cizímu.
@mončís píše:
Zdravím,
asi se chci spíš vypovídat a slyšet názory ostatních. S přítelem máme 8.měsíční holčičku. Bydlíme s tchýní.
Přemýšlela jsi o tom, proč chcete bydlet sami? Rozebírali jste s přítelem pro a proti bydlení samostatně? Je dům napsaný na tchýni? Když se stará o babičku, na koho je dům babičky? Mluvili jste s tchýní třeba o nějakých úpravách v domu? Mluvili jste s ní o tom zda chcete zůstat nebo se odstěhovat? Máte svoje soukromí? Pomáhá vám když potřebujete? (třeba pohlídat malou)Dá se s ní vůbec mluvit? ![]()
@Kudli odpovím na otázky ![]()
samy bydlet jen asi proto aby bylo víc soukromí.
Ano, rozebírali.. Dům babičky je na ní a na bratra, na půl.. Ano bavíme se, že budou potřeba nový okna atd. dá se s ní bavit, jen nechce moc změny jak je starší. Ona chtěla aby jsme tam zůstali, že by jsme měli patro. Ano, soukromí máme. Neleze nám do ložnice a jak je furt u maminky tak není celý den vidět. Ano, malou hlídá kdykoliv potřebujeme, to jsem taky nesmírně ráda. Bavit se s ní dá. Jen se tady přítel s ní někdy dohaduje že jí nechce pomoct na zahradě atd. takový klasický problémy. A říkám si, že je lepší asi řešit takový banality než se upsat bance. Radši žít v klidu, že když přijdu o práci tak se nic moc nestane.
Pokud je soužití v pohodě, což i dle zakladatelky je, tak bych predelala patro, nakoupila nový nábytek a je to:-) Akorat to chce pravne ošetřit, protože byste investovali vpodstatě do cizího baráku..
@mončís píše:
@Kudli odpovím na otázky
samy bydlet jen asi proto aby bylo víc soukromí.
Ano, rozebírali.. Dům babičky je na ní a na bratra, na půl.. Ano bavíme se, že budou potřeba nový okna atd. dá se s ní bavit, jen nechce moc změny jak je starší. Ona chtěla aby jsme tam zůstali, že by jsme měli patro. Ano, soukromí máme. Neleze nám do ložnice a jak je furt u maminky tak není celý den vidět. Ano, malou hlídá kdykoliv potřebujeme, to jsem taky nesmírně ráda. Bavit se s ní dá. Jen se tady přítel s ní někdy dohaduje že jí nechce pomoct na zahradě atd. takový klasický problémy. A říkám si, že je lepší asi řešit takový banality než se upsat bance. Radši žít v klidu, že když přijdu o práci tak se nic moc nestane.
skvele! Tak bych jeste pockala s nejakym rozhodovanim.
bydleli jsme s tchyni 14 let, prvni roky nas bylo v baraku 11!!
taky jsme chteli soukromi, ale zvykla jsem si a vybirala ty plusy, nebylo to jednoduchy ale naucila jsem se blbosti prehlizet a pak se mi to hodilo. Kdyz umrela a tchan si nasel novou zenu, dum jsme prodali a postavili svuj. Nekdy mi chybi.
Zdravím,
asi se chci spíš vypovídat a slyšet názory ostatních. S přítelem máme 8.měsíční holčičku. Bydlíme s tchýní. Přes den jí vůbec nevidíme, vedle má maminku tak u ní vaří, pere no prostě všechno. Problém je v tom, že by jsme si chtěli s přítelem udělat bydlení podle sebe, ale ona jako už starší paní(62) nemá potřebu vyměnit starý nábytek za modernější, přitom mají krásný 15 let starý dům. Ano, pro někoho je to blbost ale pro nás to byl první impulz přemýšlet o bydlení. Já jsem dost tolerantní člověk, ale přítelovi už to leze na mozek. ona si myslela, že tu zůstaneme, je to veliký dům. V jednu chvíli jsme si mysleli, že tu zůstaneme. Bebudeme mít ba krku žádný dluh kvůli bydlení. Pak jsme to zavrhli a přemýšleli, že budeme stavět. Mají pozemek, ale nějak jsme si uvědomili že jsme si baráku užili a představa, že by jsme na baráku museli dělat a omezit naše cestování nás zase hodilo do reality, že to pro nás není. Takže je rozhodnuto, že u tchýně budeme ještě 4 roky než našetríme a koupíme byt. Jenže já bych asi chtěla už teď do svého a mít klid. Hlavně představa, že se zadlužíme mě moc neláká.. Radši bych byla v nájamu, neměla dluh, a až by jednou malá šla do svého tak můžeme jít do menšího bytu. Prostě představa být v nájmu je pro mě lepší než mít hypotéku i když něco našetřeného budeme mít. Ale zase si uvědomuji, že výhodnější je si ten byt koupit než platit nájem.
Omlouvám se za román.