Sestra je nemocná - jak jí pomoct?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
25.10.17 19:03

nevím kudy dál, má to řešení?

Dobrý den,

omlouvám se za anonym, nemám zde účet, píšu přes kamarádku, omlouvám se pokud to bude místy zmatečné, mám toho v hlavě moc, možná to bude i delší.
Potřebuji se vypovídat a možná i slyšet, že byl někdo v podobné situaci, jak jste řešily, radu..

Tak, věc se má tak, mám nevlastní sestru, máme stejnou matku, ona má optce z jejího prvního manželství, ale moc se nestará, vlastně od jejich 8 let, se staral můj táta, pak jsme se narodila já.

Mé sestře je 35 let, nikdy neměla vážnější vztah, žije v rodinném domě, kd má pronajat pokoj - proč to píšu - nemá tudíž nárok na příspěvek na bydlení, ani na to jít do garsonky, nemá ani korunu našetřeno, vždy byla dost nemakačenko, práci menila pořád, pořád nekde něco špatně, nezapojuje se do kolektivu, v 15 demonstartivně snědla prášky, když ji naši něco zakázali..vždy nebyla psychicky ok, je labilní..

Ted je již rok na nemocenské - uzkosti a nejaká fobie, myslím, že z lidí. Prostě ji stresovalo chodit do práce - recepce, nekde se léčila, chodí k psychiatričce, na nějaké artterapie, víc moc nevíme, nemluví s náma o tom, prý je to její soukromá věc.

A ted co je problém, její soukromá věc, ale skončilo to tak, že posun nijaký, psychicky je ještě hůř než na začátky, nevychází z bytu, nebyla schopna si zařídit invaldiní, dávky, nic..mesíc odmítala kamkoli jít, pak jsme se do toho vložila já, vyběhala ji invalidní - ten ale nemá zatím přiznaný, nemocenská skončila, nemá tedy dávky, nemá žádný příjem, vše platí rodiče - již v důchodu nemají na to ji platit, nájem, léky, jídlo.

Sestra to prostě bere, že nemůže nazdar. odmítá léčbu, našli jsme ji KBT terapie, denní staionář, nic, mezitím se skupina naplnila, ona tam nešla, ted další bude až po novém roce. na inviduální terapie chodí na nejaké artterapie, nic ji to nedělá, potřebovala by jiné, dle mého lického názoru ty KBT.

nemá žádný režim, spí do 3 odpo, žere prášky, nejí, až večer, je uplně mimo, neví co se kolem děje, ale moc dobře ví, co chce a co nechce, k našim bydlet nechce, na terapie nechce, do léčebny nechce, ale peníze platit to jo.

chtěla jsme, aby si vyběhala dávky. hnotmou nouzi, byla jsme se i zeptat, mela by i nárok na doplatek živobytí, na bydlení, ale musí zažádat, ale ono ji není dobře, představa úřadu ji stresuje, takže ji tam nemůžeme dostat.

já vím, že je nemocná, ale vše odmítá, prostě ji vyhovuje stav, jsem doma, nikam nemusim, o platby se nestarám, ale na netu si nakupuje hadříky - to vím á, to vedet naši..jdeme k psychiatričce, občas ji doprovázím, v ruce kafe ze strabuckcu, to si kolikrát ani nekoupím já, já vím, že není ok, byla jsme svědkem jejich atak, ale nekdy mám pocit, že y má jen když jde o to, že něco musí, už fakt nevím nkdy čemu věřit..

ale problém je, že to ničí celou rodinu, hrozné hádky, naši se hádají, táta ji vše neveří, je naštvaný, že máma s tím nic nedělá, že přece nelze ji platit vše do kdy? nemají na to, chce prodat byt a že by se rozvedli, pre on s ní bydlet (se sestrou) nebude, ale ona ani nechce, ta představa, že nemá soukrímí ji ničí, v životě nás ani nepozvala k sobě, nikdo jsme tam nikdy nebyl! takže naši na rozvod, chtějí prodat pražský byt a jít do nájmu, no blbost, sestra se stěhovat nechce k nim stejně, důchod může trvat i až 5 mesicu než ji ho přiznají a i z nej stejně prostě nebude mít na placení náájmu a žití! dávky si vyběhat neche, pre na uřad nemůže, na terapie nechci, předem vím, že ji nepomůžou a já jen koukám jak se máma ztrací před očima a táta (má problémy se srdcem) je na infarkt, její biologický otec se moc nestará.

já už nevím co s tím, psychiatrička, že jsme rodina a že je nemocná, že ji musíme podpořit, ale to děláme, ale není v našich silách to finančně utáhnout!! njak ji dostat do léčení, nebo co se dá ještě udělat, už jsme všichni před kolapsem :(( spousta ldií mi řeklo, když nechce tak nic, ale vysvětlujte to máme, je to její dítě a ta prostě neřekne, už ti nedáme ani kč, jdi se léčit, zkus všechny možnosti, pre se bojí, že sineco udělá, ale za chcíli ji z toho bud šibne taky, nebo onemocní, má taky zdravotní potíže, mám o rodiče strach. já sama mám 4m dítě, starám se jak můžu, finančně si taky nevyskakujeme.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
382
25.10.17 19:13

Copak jste všichni nesvepravni :cert:.
Prostě ji nedejte ani floka at vriska jak chce nebo at si pro ni přijede záchranka. Nulová tolerance a žádný ohledy v tomto případě - chrapat denně do tři odpoledne? :pocitac:
Si nestezujte :pocitac: když to mate všechno v rukách nebo na tu hyperkorektnost dojedete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12003
25.10.17 19:17

A co aby vam dala plnou moc a vy jste pozadala o davky za ni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.17 19:19
@Hrabě Dooku píše:
Copak jste všichni nesvepravni :cert:.
Prostě ji nedejte ani floka at vriska jak chce nebo at si pro ni přijede záchranka. Nulová tolerance a žádný ohledy v tomto případě - chrapat denně do tři odpoledne? :pocitac:
Si nestezujte :pocitac: když to mate všechno v rukách nebo na tu hyperkorektnost dojedete

mne to neříkejte, ale ona prostě začne, že teda neví co bude dělat a že teda radši skočí z mostu, že je nám na obtíž, když po ni něco chceme a mama pre ji v 15 našla s penou u huby, když spolykala léky, se bojí no. pokud si něco veme, nikdo to nezjistí, je zabarikádovana v tom svým doupeti, se spolubydlícíma se nestýká, nevychází skoro. než by někdo zjistil, že třeba něco..ale já bych taky přitvrdila, jenže máma to prostě nedá, minule ji řekla, že takhle to dál nejde, že musí do nemocnice, že ji zbaví svepravnosti a odveze ji tam, byla už s nervama a ta scéna to sestra předvedla..míáma pak celou noc okusovala nehty si a bála se, že se segra zabije, co hodinu ji volala a segra ještě do telefonu jak je ji zle, potom co ji řekla, nevim zda je tak vyčurana a hraje to, či je to součást té nemoci, ale mamu to zničí..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.17 19:20
@ppalea píše:
A co aby vam dala plnou moc a vy jste pozadala o davky za ni?

musela by k notáři a opět, nikam nedojede..a podle me ani nechce, aby někdo za ni rozhodoval, začarovaný kruh.

• Citovat
  • Upravit
Žaňulin
25.10.17 19:22

Taky myslím ze pokud ji to budete ulehcovat tak se sama o nic taky snažit nebude. Kdyz za ni nebudete platit nic jinyho ji nezbyde. Nevim teda jak to poradně je ale zauvauovala bych i o tom zažádat nejak aby ji udělali nesvepravnou a za ni to pak vyřizovat, léčení a tak dále…

• Citovat
  • Upravit
59364
25.10.17 19:26
@Anonymní píše:
musela by k notáři a opět, nikam nedojede..a podle me ani nechce, aby někdo za ni rozhodoval, začarovaný kruh.

jistě proč by něco dělala když ví že rodiče nasypou :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Žaňulin
25.10.17 19:27

Myslím ze využívá toho ze se o ni tak staráte všichni a je v tom i vycuranost a hodně to hraje na city. Ptz kdyz je schopna si pak nakupovat přes net oblečeni a vybírat si drahou kávu Ikdyz to je z peněz rodičů a ví to moc dobře, tak si nemyslím ze by to bylo zas až tak špatný… myslím ze je rada spis ze nemusi a nechce nic dělat…

• Citovat
  • Upravit
5425

V takovým případě bych asi zavolala na psychiatrii, ať si pro ní dojedou, že vyhrožuje sebevraždou, že se bojíte, že je nezvladatelná. Ať si tam pobyde, až ji vyšetří a ono se ukáže jak moc je na tom špatně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Žaňulin

@Borůvka1990 souhlas

• Citovat
  • Upravit
4749
25.10.17 19:39

V první řadě, být vámi, bych nehledala odpovedi na intermnetu v diskuzích s lidmi, co o tom ví prd.

Zavolejte psychiatričce, neřekne vám nic bližšího ohledne zdravotního stavu, ale poradte se s ní, jak s ní mluvit, kam až ji lze tlačit, případne at ona přitlačí a apeluje na nemocnici, dopporučí terapii apod.

Druhak bych vyhledala i nejakou poradnu, neziskovku, která se zabývá práci s psychicky nemocnými, ono je toto ve společnosti velké tabu a mnohdy za tím, co se vám zdá jako lenost, se opravdu skrývá diagnoza, nřešte tu příspěvky, je líná, vyčůraná, stopnete finance, vy pak budete žít s tím, že ona to neunese a zabije se. U úzkostných poruch se často může i vyvinout agorafobie a takoví lidé opravdu nejsou schopni vyjít z domu ale nebrání to tomu žít život třeba přes net, nakupovat apod..byt vaše sestra bude jiný případ, ale agorafobie by zde mohla hrát roli, jestli má sociální fobii, o to je to horší, píšete že neznáte přímou diagnozu, tak prosím, opravdu opatrně.

6ivot s psychicky nemocnýma, je velmi obtížný, i kvůli případným remisím, je dobře, že sjet ji zařídila invalidní důchod, ano, může trvat několik mesúíclů, dobré je vedet, že fyzicky nemusí před komisi, pokud není schopna, vyžádají se vše od psychiatra. držím pěsti, je to těžké, zkuste výše zmíněné a neukvapujte se lidmi, kteří v tom to nemají žádnou odbornost!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
25.10.17 19:45

Jinak i u té KBT má vše svůj čas, většinou má dobrou účinnost, záleží opravdu jakou má celkovou diagnozu, ale i zde paltí, člověk se vystavuje postupně věcem, ze kterých má ataky a hlavně, učí se pracovat s myšlenkami, opravdu mimo je zde názor, že ji něco usnadňujete, ona opravdu nemusí být prostě schopná toho tam dojít či ji dopředu ta myšlenka stresuje tak, že opravdu může raději uvažovat o ukončení života, než dojít na úřad, pro normálního člověka jak absurdní, že..ale bohužel, je to tak, opravdu se poradte s odborníky, jak ji dostat na léčení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
25.10.17 19:47

Zkusila bych ji najit nejakou praci z domu s tim, ze pristi mesic ji uz od rodiny penize neprijdou. Hlavne pokud bere tolik leku a nepomaha ji to, zmenila bych doktora. Penize bych ji davala akorat na psychoterapii. Je mi sestry upřímně lito. Je nemocná a lito je mi i Vas a rodiny. Maminku naprosto chapu. Mne kdyby dite vyhrožovalo sebevrazdou, tak to taky nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
25.10.17 19:47

Mrcha, pokud nema deti, nechala bych ji bezprizorne a ona uz by si pak na ulici uvedomila, co chce a neche. Jezis, uplne jsem se vytocila, kdyz to ctu. Dukladne a poradne bych si promluvila s jeji psychiatrickou, pokud je to opravdu tak vazny jak pise @astoret (pokud je, tak se omlouvam za prvni dve vety). Pokud neni, tak bych ji hnala bicem. A i tak bych pohrozila, ze bud se odstehuje domu a budu ji pomahat doma, anebo stop penizkum. Chudaci rodice, na stary kolena takovy problemy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
25.10.17 19:50

A ještě bych dodala, pokud se vám zdá, že se schyluje k nejakému zkratu či bystew ji dostali ven a hroutila se a odmítala nemocnici, naložte ji do auta a odvezte třeba do RIAPSu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí