Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
Už jsem dost zoufalá a nevím jak tuto situaci řešit, proto jsem se rozhodla založit toto téma, třeba byl někdo v podobné situaci a dokáže mi poradit.
Mám tatínka po mozkové mrtvici, kterou prodělal před 4lety. Je na vozíčku a má ochrnutou půlku těla. Stará se o něj maminka a samozřejmě i já pokud je to možné, ale bydlím 300km daleko, takže jezdím domů tak max 1×měsíčně. Teď jsem těhotná a rodit bych měla v srpnu. Problém spočívá v tom, že taťka i přes jeho vážný zdravotní stav docela popíjí a nyní dostává pravidelné epileptické záchvaty, kdy končívá v nemocnici, tam ho nechají týden, udělají mu veškerá vyšetření a pošlou zpět domů. Mamka nad tím mávne rukou a pořád to omlouvá, ale mě to obzvláště v mém stavu dost stresuje, kolikrát nespím a mám strach, pokaždé když zazvoní telefon už trnu, co se zase stalo. Teď je mamka v lázních, protože z toho jak s taťkou pořád manipuluje, tak dostala lázně na záda. Tatínek byl tedy v sanatoriu, kde rehabilitoval, ale po týdnu skončil opět epileptickým záchvatem v nemocnici, kde je teď. Sám od sebe nezavolá, aby se zeptal jak se mám, nebo jestli je vše v pořádku, ale teď je veškerá starost na mě, když je mamka v lázních, takže jezdím někdy i na otočku 3hodiny do nemocnice a zpět. S taťkou není řeč, tvrdí, že alkohol a cigarety jsou jeho jediná životní radost a že tělo má jít do hrobu zhuntovaný, takže absolutně nebere ohledy na to, že se kvůli tomu celá rodina trápí.
Může se zeptat, neřešil jste někdo podobnou situaci? Nevím jak se k tomu mám vůbec postavit, nejde to hodit za hlavu, tatínka mám ráda a samotnou mě ničí, jak se ničí
.
Nechat tatínka dožít, víc nepomůžeš. Pokud je na vozíku, tak mu schovat všechen alkohol a cigára mimo dosah. Více se asi poradit nedá.
@hudečice no to je prave to, on se strasny nezmar, kolikrat z toho voziku spadne a mamka ho pak najde na zemi, protoze se snazi dostat pro trosku alkoholu nebo cigaret
. Ja jsem uz uvazovala nad tim, zda by nebylo lepsi ho zbavit svepravnosti, je to sice hnsune, ale alespon bychom mohli nejak zamezit tomu, ze se takto nici…
@soustruznice to nedělej. Je to jeho život. Uz takhle to ma dost težké a ty ho chceš ještě zbavit svéprávnosti? Spíše bych mu koupila nějaké nouzové volací tlačítko, aby nebyl bezmocný na zemi, když spadne z vozíku
@soustruznice zbavit svéprávnosti by bylo hodně složité a jelikož je myslící, tak to ani dle mě nepůjde.
@Tichošlápek nouzové tlačítko… hmmm dívala jsem se po něčem takovém, ale je to na ruku a to on by nenosil. Mobil používá jen když volá kamarádům ať pro něj příjdou do hospody jinak vůbec.
Zazila jsem neco podobneho. Pokud se tatinek bude nicit alkoholem, nic s tim nenadelas. Vim, ze je nesmirne tezke si to pripustit a smirit se s tim, ale opravdu to tak je. Rekl mi to i psycholog se specializaci na zavislosti. Pak jeste jiny. At se snazim zachranit sebe. Je to strasna situace, vim, jak Ti je. Ale je to tak. Pomahej, jak muzes a mysli na sebe a na svou rodinu. Za ni neses, na rozdil od tatinka, zodpovednost. Snaz se netrapit tolik, mas na situaci minimalni vliv cili to vyjde zcela nastejno. Lenka
Prosim o anonym, pro me maximalne citlive tema.
@BloomingGorgeous krásně napsané, chtěla jsem napsat stejný názor, ale neumím to tak pěkně a správně formulovat
souhlas na 100 %
@stinga
Dekuju. Bohuzel horka vlastni zkusenost. Ale tim spis vim, ze muzu pomoci.
@BloomingGorgeous dekuji moc za podporu, asi neco takoveho jsem potrebovala slyset ![]()
@soustruznice vytiskni si co napsala @BloomingGorgeous a občas si to přečti, časem to půjde, mysli na své miminko a partnera - pokud se tatínek chce dobrovolně zničit, tak to tak prostě udělá a ty nejsi za něj zodpovědná, ale za své miminko zodpovědná jsi ![]()
Alkoholika nezměníš, nepomůžeš. To by nejdřív musel chtít sám. A když nechce, tak ti nezbude, než se smířit s tím, jak věci jsou.
Je to jeho život, jeho rozhodnutí. Se závislostí se bojuje špatně, ale i závislý na tu svobodu se svou závislostí nesouhlasit. Tvému otci zjevně vyhovuje, jak se věci mají. Maximálně mu můžeš říct, jak tím trápí Tebe - ale nic moc si od toho raději neslibuj.
@soustruznice
Je to hrozne tezky. Nemoci a zavislost blizkych je snad to nejhorsi, co cloveka muze potkat. Ale patri to k zivotu. Snaz se to tak brat. Deji se Ti i hezke veci, budes maminka. Snaz se videt to pozitivni
![]()