Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj vsem. Uz si fakt nevim rady se synem a jeho nechuti k jidlu..Uz sem tu jednou psala, ze muj syn je nejedlik uz od 10 mesicu..Prodelal asi pred tremi roky veskere vysetreni a vse bylo v poradku..Pobyl si tam asi 3dny a i dr nechapal, z ceho ten kluk zije..Ted je ve druhe tride a problemy s jidlem jsou cim dal vetsi..Neji svaciny, vesmes mi je nosi cele domu, obedy take moc ne(polivky vubec) a to je kazdy den v druzine tak do pul ctvrte..Kazdy den me ceka boj aby neco malo snedl aspon k veceri. Sladke jidlo neji vubec, sni pouze bramborovy knedlik bez masa, testoviny nekdy pouze suche, brambory vubec, maso zadne, nekdy kureci rizek, obcas si da parek v rochliku ale ani ten nesni cely. Polevku nechce sem tam ochutna spenatovou. Omacky neji. Da si rajce i okurku, z ovoce sem tam jablko nebo banan.Fakt nevim co mam varit a co mu davat k svacine.Kdyz se ho zeptam co by chtel, tak nic.Uz jsem z toho bezradna, ze pak na nej kricim. Bude mu 8 let a vazi 21kg a ma 104cm. S dr to resim porad ale asi odpovida spodni hranici tabulek, tak mu vzdy jen pohrozi nemocnici a je to..Nemocny nebyva, zlobit umi pekne, jen s tim jidlem mame problem. Nejhorsi je, ze on spousta jidla ani nechce ochutnat.Dr rikala, ze si mysli, ze u nej to bude psychicky problem a ze si mam dojit nekam za detskou psychiatrickou..Volala sem a ta mi rekla, ze by ho museli hospitalizovat na tri mesice, coz nedam. Tak nevim co s tim. Vydrzet, ze se to zlepsi?
Opravdu 104 cm? Tak to urcite neodpovida percentilu, ani nejspodnejsimu. Resite endokrinologii?
@silviapecho Tyjo,prislo mi to ok dokud jsi nenapsala tu vysku a vahu.104cm mely moje deti nejpozdeji ve 3 letech a 21kg odpovida tak 5,6letum…Stitnou zlazu a hormony vubec vam kontrolovali?
Pokud by to bylo jen o rozcapenosti v jidle, tak se mu na ty svacinky fakt vyprdla, ale tohle se mi nezda
Nema ani zadny oblibeny mlsek, nic na co bys ho utahla?
Tolik ma muj petilety syn:(
Pises co ji za jidla. Ale nepises co sni za den - snidane/obed/vecere?!?
Co pije?
No to jak kdy. Snidane z pulky rohliku pulku+ jogurt activii, svacina to se mu snazim davat ovoce nebo zeleninu. sem tam neco udobne..obed tak 3 lzice neceho. treba bramborova kase s masem tak jen trochu, nebo ma rad bram. spalicky, ty sni tak 4-5 bez niceho. behem dne se mu porad snazim neco davat ale jak kdy neco sni..vecer bojujem se vsim. nechce nic. pije stavu, vodu, sem tam dzus
Jo oblibene jidlo jsou cesnekovy bramburky, jinak neni nic na co bych ho utahla.
@silviapecho Fakt má 104cm? Není to překlep? To má můj 3,5letý syn a to je i mezi svými vrstevníky drobnější. V 8 letech musí být mezi svými vrstevníky trpaslík, nevěřím, že by to doktorům přišlo normální. Tohle asi nebude problém jen v jídle. Pokud je ten výškový údaj správný, chtělo by to asi nejaké zevrubné vyšetření.
Nekdy uz ho nechavam byt at si ji co chce ale stve me to, nema silu na nic. Presto nastesti mu nic neni, energie ma dost i kdyz nechapu kde ji bere, nemocny nebyva krome nejakeho obcasneho nachlazeni
@silviapecho jestli ma opravdu 104 cm kasli na jidlo a hned na endokrinoligii.
@silviapecho A zkusila jsi mezi jídly nic nenabizet? Nepřijde mi to zas tak tragický. Ve škole jí?
Byl na celkovem vystereni, streva, zaludek, srdce, oci, ja nevim co vsechno..detsky primar z nej byl taky nestastny ale proste je zdravy nastesti. Jen nema potrebu jist
Nenabizim mu nic, on zacne brecet a proste to neji, pritom mi rekne, ze ma hlad a kdyz mu dam treba kolinka s rajsou, tak sni par lzic a ze uz nechce