Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky
možná je na to ještě brzy, ale vím, že mě to jednou nemine. Měla jsem přítele, s kterým jsem přišla do jiného stavu, ale nerozuměli jsme si a zhruba ve 4. měsíci těhotenství jsme se rozešli. Během zhruba dvou měsíců jsem si našla přítele a teď s ním vychovávám mého syna. Chtěla bych se zeptat, kdy je ten správný čas říct synovi, že je to jeho nevlastní otec? Děkuji za odpověď.
Já bych mu to říkala formou pohádky od malička - něco na způsob toho, jak by se mělo říkat dětem o adopci… pohádka typu - když jsi byl malé miminko, potkal jsem tvou mámu a bylo to jako v pohádce… ona byla princezna, do které jsem se zamiloval a ta princezna měla svého malého prince - to jsi ty…
Nejsem v té situaci, ale možná bych to ani neříkala, pokud nehrozí prořeknutí okolím, tak klidně až bude dítěti třeba 12 let. Pokud ho nový přítel vychovává a dítě ho oslovuje jako tati… Nevím ![]()
Každopádně bych mu to nezatajila @ynax napsala úplně skvěle. Nejlepší je, to říct dítěti co nejdřív, ono si to s věkem srovná úplně jinak (líp) než když to na něj vyvalíš v pubertě. Určitě by tě časem čekaly po oné pohádce další, podrobnější otázky, ale mnohem líp se vysvětluje když dítě ví, jak to vlastně je od malinka. Ušetříte si spoustu trápení.
S dcerou (10 let) jsem byla do jejích 2 let sama, pak jsem měla přítele, říkali jsme si doma jménem, né maminko a tatínku…takže dcera mu od dvou let říkala jménem a vůůůbec jí nenapadlo, že by to nebyl táta…mě říkala střídavě Jitka a maminko (50% na 50%)
(bylo to tím, že jsem jí jako uč. měla ve školce a děti nám tam neříkaly p. učitelko, ale jménem…tak dcera taky…)
asi v 6 letech se mě sama od sebe zeptala, jestli je M***její táta? Tak jsem jí to řekla, co a jak…a vzala to v pohodě…
@Seizdra Já myslím, že dvanáct je pro dítě citlivý věk na takovou pravdu. Řekla bych to dítěti raději dřív já než to udělá někdo cizý.
Já bych mu to řekla formou pohádky, jak navrhovala @ynax. A asi bych mu to pro jistotu řekla před nástupem do školy. Nikdy nevíš, kdo to ví a kdo to malému může vyzvonit. Pokud mu to řekneš někdy v klidu, tak to určitě vezme líp, než kdyby přišel a říkal jedna paní povídala.
Kdo je zapsán v RL? Biologický otec nebo nyníjší partner?
Pokud bio otec, asi by to určitě dítě mělo vědět od malička (přece jen to bude mít v papírech už ve školce) a nikdy nevíš, kdy kdo co řekne a jak to dítě pocchopí…
Měl by to vědět, zatajování a posléze provalení, nějak funguje, že se to vždycky provalí, nadělá paseku, nejlépe formou pohádky, příběhu, děti nepátrají, fezmou to jako fakt
@Seizdra On se o něj jeho otec jinak zajímá… už ho i viděl, ale krom toho ho nic jiného nezajímá, peníze že by dal nic… jednou dřív nebo později se to provalí, nevěřím, že by se ho jen tak lehce vzdal…
@subsomi V RL není napsaný nikdo, jen já jako matka…
Malému jsou 2 měsíce a půl.
Všem ostatním mockrát děkuji za komentář, určitě si z každého příspěvku něco vyberu… Říkáte, co nejdřív… v jakém roce je to asi tak nejlepší?
Ahoj pokusim se obnovit diskuzi s podobným problémem. Byla jsem s dcerou do jejich 4 let sama, táta nás zavrhl už v mém těhu a není v RL. Dcera se nikdy na tatu neptala, ani když nastoupila do školky (toho jsem se bala). No pak jsem si našla pritele, dcera mu říkala jménem a pak po několika měsících ho začala oslovovat tati a tak jsme o něm tak i mluvili. Ted jsem tehotna. Myslíte ze v 5 letech chape pojem nevlastní táta a braska? Mám ji to vysvětlovat nebo počkat az se zeptá sama? Je dost chytrá a vnímavá, tak si myslím, ze vlastně něco tuší
ale neřeší to. Jen řekla nynějšímu pritelovi, ze mel přijít dřív ![]()
Ona musi vedet ze to neni její vlastni tata. Ja mela nevlastinoho tatu od 4 let a vlastniho jsem videla naposledy ve 4 letech. Celou dobu jsem o nem vedela. Celou dobu jsem moc dobre vedela ze novej „tata“ neni pravej a do ted si pamatuju jak jsem vlastniho tatu videla naposled, pamatuju si kdyz jsme poprve prisli k novému tátovi. Pamatuju si kdyz jsem za nim poprve prisla jestli mu muzu rikat tati…ve čtyřech letech je dite uz dost velky a moc dobře chape a vi i to co bys ani nerekla, to mi ver. Ale pokovad se sama nebude ptat a nebude se o tom chtit sama bavit tak bych to nechala byt. Az bude chtit, zepta se.
@MaminaMakyna Bratr bude vlastní, bo děti mají stejnou matku. Mé děti ani mě nikdy nenapadlo říkat, že děti jsou nvlastní. Nevlastní sestry mají od doby, kdy jsem si vzala nynějšího manžela, který má z 1. manželství 2 dcery.
Já si myslím, že čtyřleté dítě má svůj svět a jeho vnímání je trochu jiné než naše dospělé. Nemusí mít vyjasněné všechny pojmy a záležitosti. V tomhle věku to není ani tolik o rozumu jako spíš o emocích a pocitech. Tudíž bych to za každou cenu nevysvětlovala. Zvlášť když po tom nějak výrazně nepátrá. Má na to čas… ![]()