Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jdu se vás zeptat, jestli jste to v tomto období věku kolem 7 měsíců měly podobně - malému se den co den mění režim, zejména spánkový. do minulého týdne mi spával po obědě 2-3 hodky v kočáru na procházce nebo venku pod pergolou…pak postupne ubiral, az jsme tento týden došli k tomu, že neusne a neusne. ale očička si mne, zívá ale nic… ted jsem dosla z dvouhodinové procházky a nezabral, rval, hral si, pak to vypadalo, ze uz jo a pak zase rev a tak porad dokola… me picne… pak mi opravdu uz unavou usne na rameni kolem 16.00…dopoledne mi taky usina na rameni… to jsem cetla, ze je zacinajici separacni uzkost… ale kdyby mi aspon usinal v kocarku na te prochazce, kdyz je zrovna tak krasne pocasi…taky se behem tohoto tydne naucil plazit, valet sudy a pomalu se mi sam odstavuje od denniho kojeni, od nocniho se odstavil pred mesicem a pul… mely jste to taky tak nektera?
Mam sestimesicni a spanek je boj…pres zimu nakonec spala, kdyz jsem ji zabalila do kocaru a byla tam utemovana…vzdycky tak hodku dopo a hodku odpo… No a ted jak je teplo, nemuzu ji tam balit, tak neusne..doma v postylce taky ne… No celkem mazec… Spi jedine v aute, kdyz jedu nakoupit..ale jezdit denne kvuli ni?! V postylce se vzteka..usne pak jedine na ruce…a to jeste je kolikrat souboj… Taky by me celkem zajimalo co s tim…
No a jidlo je druha kapitola…uz mesic a pul davam prikrmy…obed v 90% v pohode…kasi vecer taky celkem ji..ale ovoce nechce vubec…rve a rve a proste chce jedine prso…lahev odmita..zkousela jsem vodu, caj, stavu, MM, sunar… Nic nechce…
A pohyb…dnes se poprve otocila sama od sebe bez meho impulzu ze zad na bricho… Jinak se vzrpre na rukou n brisku, ale neplazi se… Nejvic se ji proste libi na zadech..nema potrebu se otacet…
Zacala jsem s prikrmy od 6.mesice.ted davam novinku ovoce-zatim jsme na jablku, hrusce, bananu. u obeda dela taky skopiciny az to skonci u revu a pak si ho musim vzit na ruce a krmim ho. mazec…snad se to zas zklidni a bude pekne papat v lehatku… ale s tim spanim opravdu nevim… v nositku se mi s nim ven chodit nechce, uz tak mam zada naprd, kdyz ho nosim stale doma…ach jooo…a je pravda, ze co zacly teple dny, je to horsi v tom kocaru. v zime ve fusaku nemel sanci se pohnout:-D
@evulkanov píše:
Ahoj holky, jdu se vás zeptat, jestli jste to v tomto období věku kolem 7 měsíců měly podobně - malému se den co den mění režim, zejména spánkový. do minulého týdne mi spával po obědě 2-3 hodky v kočáru na procházce nebo venku pod pergolou…pak postupne ubiral, az jsme tento týden došli k tomu, že neusne a neusne. ale očička si mne, zívá ale nic… ted jsem dosla z dvouhodinové procházky a nezabral, rval, hral si, pak to vypadalo, ze uz jo a pak zase rev a tak porad dokola… me picne… pak mi opravdu uz unavou usne na rameni kolem 16.00…dopoledne mi taky usina na rameni… to jsem cetla, ze je zacinajici separacni uzkost… ale kdyby mi aspon usinal v kocarku na te prochazce, kdyz je zrovna tak krasne pocasi…taky se behem tohoto tydne naucil plazit, valet sudy a pomalu se mi sam odstavuje od denniho kojeni, od nocniho se odstavil pred mesicem a pul… mely jste to taky tak nektera?
To, co popisuješ, se nám vždy dělo, když se něco nového má malá naučila. Jakmile se začala plazit, spánek přes den se jí o hodně zhoršil. Trvalo to cca týden a spánek přes den se zase vrátil do normálu.
V poslední době začíná chodit a se spánkem jsme úplně na štíru. Každý den úplně jinak. Je unavená a stejně nezabere. ![]()
Tak si tak říkám, jestli to není na ty naše drobínky moc zážitků najednou, a proto jim nejde se zklidnit. ![]()
@babice asi to tak bude. maly se opravdu behem jednoho tydne naucil tolik veci. predtim totiz mesic klid a ted toto naraz. a dnes jsem si vsimla, ze si pod sebe dava kolinka a jakoby se zveda - nevim jak to popsat… a to se mi dnes v noci vzbudil ve 2 rano, nebyl to brek z nocniho desu - ten zni jinak, ale brek jak pres den, kdyz me „vola“ a chce me mit u sebe… po pul hodince noseni usnul… ale za to se budi uz ve 4.45 misto 5.30, jak mel jeste minuly tyden taky ve zvyku… noo snad to nedojde na 4 hodiny rano nebo me klepne…:-) jj, moc zazitku najednou a mamka, aby se z toho zcvokla:-D snad to prejde…ja tak rada chodim na prochazky ven - hlavne se tim dobre hubne:-)
@Sisinka04
S ovocem to u nás bylo úplně stejné. Říkala jsem si, že když si malá zvykla na zeleninu a maso, tak ovoce bude naprosto v pohodě, protože je sladké.
Odmítala a pusa zamčená na tři západy. Jediné, co si trochu dala bylo podušené jabko a rozmixované s čerstvým banánem. Celou skleničku ovocné výživy nesní ani teď v roce. ![]()
@evulkanov
Jasně přesně jak popisuješ. Napřed dlouho nic a pak se ty nové dovednosti jen a jen hrnuly. Nestačili jsme to ani sledovat.
Tak snad to bude jako u nás a časem se s tím malý popasuje a uzná, že i spánek v kočárku je docela fajn relax. ![]()
Taky ráda drandím po procházkách a beru to jako bezva vyčištění hlavy a trocha toho pohybu taky není k zahození.
Tak přeji ať se to brzy srovná. ![]()
Mame to dost podobne. malej bude mit 7 mesicu v sobotu. v noci spi krasne, pres den je to asi uz 2 tyden hruza..vetsinou usne vickrat za den tak na pul hodky.driv 2-3 hodky..
Holky fajn diskuze, zrovna od zacatku tydne resim to same. Male bude zitra 7mesicu a poslednich par dni mame se spankem boj.
pres den spi 40min dopoledne a 40min odpoledne, kde jsou ty casy, kdyz spala odpoledne i 4hod v kuse. Navic i hur usina vecer, treba dnes byla unavena, ale ne a ne usnout, seda si, otaci se na bricho a vyrvava. Tak nevim co to je, ale jsem z toho docela unavena. Vratila jsem se do prace na castecny uvazek (prace z domova), ze budu pracovat, kdyz mala tak hezky pres den spi a ted jsem v haji, nemam na praci cas. ![]()